-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 09

Finansų ministerija Vilniui žada kompensuoti 56 mln. eurų dėl per mažos GPM dalies

Finansų ministerija siūlo Vilniaus miestui kompensuoti 55,8 mln. eurų už 2009-2012 metais skirtą per mažą gyventojų pajamų mokesčio dalį. Miesto meras sako esantis patenkintas tokiu kompromisu, o Finansų viceministras tikisi, kad pinigai bus skirti miesto skoloms dengti.
Vilnius
Vilnius / Sauliaus Žiūros nuotr.

Vyriausybė gegužės pabaigoje įpareigojo Finansų ministeriją derėtis su miesto valdžia dėl 55,8 mln. eurų kompensacijos. Vilniaus savivaldybė pranešė, kad lėšos būtų išmokėtos per trejus metus.

„Ministerijos pasiūlymas buvo suformuotas, remiantis Konstitucinio Teismo išvada, kurioje buvusi GPM skirstymo tvarka pripažinta diskriminacine vilniečių atžvilgiu. Todėl manau, kad kompensacija paskaičiuota objektyviai, pagal tai, kiek miestas neteko pinigų, kai galiojo ankstesnė ydinga mokesčio skaičiavimo tvarka“, – pranešime sakė meras Remigijus Šimašius. Pasak jo, su tokiu siūlymu dar turės sutikti savivaldybės taryba.

Finansų viceministras Edmundas Žilevičius BNS sakė, kad 55,8 mln. eurų, ministerijos nuomone, yra realiai netekta suma. Anot jo, taikos sutartyje ministerija siūlys, kad pinigai būtų skiriami skoloms dengti.

„Tos sąlygos konkrečiai bus apkalbėtos susitarime. Siūlymas yra per trejus metus, bus eilė sąlygų. (...) Mūsų siūlymas, kad lėšos būtų skolų grąžinimui, kurių savivaldybėje yra nemažai“, – BNS sakė E.Žilevičius.

Iš kokių lėšų kompensacija bus išmokėta, dar nėra aišku, tačiau viceministro nuomone, jos gali būti numatytos biudžete, nepažeidžiant fiskalinės drausmės.

Buvęs miesto meras Artūras Zuokas, kuris inicijavo bylinėjimąsi dėl neteisingos GPM dalies miestui, tikisi, kad savivaldybių biudžetai ateityje nebebus formuojami politiniu principu.

„Tikiuosi, kad baigėsi laikotarpis, kai savivaldybių biudžetai buvo formuojami politiniais principais“, – pranešime sakė A.Zuokas.

Jo nuomone, savivaldybė turėtų reikalauti atlyginti ir viešojo transporto nuostolius – 73,4 mln. eurų, kurie susidarė dėl savivaldybėms priskirtos funkcijos – kompensavimo už lengvatinį keleivių vežimą.

Į teismą 2012 metais kreipusis savivaldybė reikalauja atlyginti 277,9 mln. eurų nuostolių dėl negauto GPM, be to, įpareigoti valstybę 2013 metais nustatyti Vilniui 60 proc. GPM tarifą vietoj 40 proc.

Vilniaus apygardos administracinis teismas balandį pasiūlė ministerijai ir savivaldybei taikiai susitarti dėl prieš 5 metus tuometinio mero A. Zuoko inicijuoto ginčo. Jo nagrinėjimą teismas atidėjo iki rugsėjo.

Pasak savivaldybės, 157 mln. eurų nuostolių esą susidarė dėl nedidinamos GPM dalies ir Vyriausybės neveiklumo, 40,5 mln. eurų negauta dėl nepakankamo savivaldybės funkcijų finansavimo, Finansų ministerijai esą netinkamai planuojant 2009-2011 metų pajamas, o 74,4 mln. eurų – dėl esą be pagrindo savivaldybėms priskirtų funkcijų – lengvatinio keleivių vežimo kompensavimo.

Byla buvo sustabdyta, laukiant Konstitucinio Teismo sprendimo – 2015 metų birželį teismas nusprendė, kad GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Priimant 2016 metų biudžetą, GPM dalis Vilniui buvo sumažinta 2,05 proc. punkto iki 45,95 proc., tačiau miestas gauna tikslines dotacijas, todėl bendri asignavimai jam padidėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius