-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28 /13:36

Vilniuje pradedamas atnaujinti Energetikos ir technikos muziejus

Pradedant Energetikos ir technikos muziejaus atnaujinimą Vilniuje pirmadienį įkasta simbolinė kapsulė.
Remigijus Šimašius
Prasideda Energetikos ir technikos muziejaus atnaujinimo darbai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Ceremonijoje dalyvavo Vilniaus meras Remigijus Šimašius, muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas, statybų rangovo atstovas.

„Muziejai dažniausiai būna apie praeitį. Šis muziejus įsikūręs labai įdomiame Vilniaus pastate – čia buvo pirmoji Vilniaus elektrinė. Tačiau po atnaujinimo, jis ne tik kalbės apie praeitį, bet bus vienas moderniausių muziejų Lietuvoje ir čia bus galima nusikelti ir į ateitį. O dar šiek tiek vėliau jis puikiai įsilies į trijų muziejų kelią palei Neries krantinę“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Vilniaus meras.

Muziejaus direktorius M.Bistrickas ceremonijos metu išreiškė viltį, kad muziejus taps „meka“, žadinančia smalsumą. „Menas labai susijęs su technika, tad muziejus padovanos miestui pačių įvairiausių instaliacijų“, – teigė jis.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos pagrindiniu traukos tašku Energetikos ir technikos muziejuje taps požeminė ekspozicijos erdvė, kurios plotas sieks beveik 1000 kv. m. Čia turėtų veikti interaktyvi ekspozicija, leisianti pažvelgti į praeities ir ateities energetiką, transportą, taip pat ir į energetikos tėvu vadinamo Nikola Teslos pasiekimus.

Po rekonstrukcijos ant muziejaus stogo turėtų veikti apžvalgos aikštelė, o muziejuje – liftas, kurio čia anksčiau nebuvo.

„Pasikeis ir įėjimo į muziejų vaizdas: atsiras nauja 100 kv. m. stiklinė erdvė, kurioje įsikurs muziejaus informacijos taškas, suvenyrų parduotuvė, jauki kavinukė bei nedidelė skaitykla, kur laisvalaikį praleisti galės ne tik muziejaus lankytojai, bet ir visi miestiečiai. Tarp muziejaus ir greta statomo viešbučio bus įrengta visiems atvira lauko terasa“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Cokoliniame aukšte turėtų įsikurti atviros prieigos kūrybinės erdvės, laboratorijos ir dirbtuvės, kuriose bus rengiami edukaciniai užsiėmimai, dirbtuvės visų amžių grupių lankytojams. Čia esą bus galima kurti ir mokytis, pasitelkiant naujausias 3D technologijas, fotogrametriją, CAD, CAM sistemas, mechanikos ir elektronikos įrenginius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejuje buvo įkasta simbolinė kapsulė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejuje buvo įkasta simbolinė kapsulė

„Viena svarbiausių Energetikos ir technikos muziejaus ekspozicijų – senosios Vilniaus elektrinės įrengimai, kurie bus pristatomi pasitelkiant naujausias muziejų kūrimo technologijas, kad informacija lankytojams būtų pateikiama dar patrauklesne forma“, – nurodo Vilniaus savivaldybė.

Visi muziejaus atnaujinimo darbai vyks keliais etapais, nuo vasario iki balandžio vidurio muziejus laikinai neveiks.

Erdvių atnaujinimui savivaldybė planuoja skirti 2,8 mln. eurų.

Rinktinės gatvėje įsikūręs muziejus yra kultūros paveldo objektas. Greta jo planuojama pastatyti naują viešbutį „Hilton“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius