Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12

VŠT patvirtino: nerimą vilniečiams kėlęs garsas sklido iš Vilniaus termofikacinės elektrinės

Antradienį vėlai vakare Naujamiestyje ir aplink jį gyvenantys vilniečiai sunerimo, kad virš sostinės skraido nenustatytos kilmės objektai – kariniai lėktuvai, sraigtasparniai ar bepiločiai orlaiviai, nes juos išgąsdino sklindantis neaiškios kilmės stiprus garsas. Tačiau 15min pavyko išsiaiškinti, jog vilniečiams nerimauti nebuvo priežasties.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė spaudai Vilma Juozevičiūtė teigė, kad antradienį vėlai vakare, tarp 22-23 val. pranešimų dėl stiprų garsą skleidžiančio orlaivio nebuvo gauta, tačiau į 15min redakciją kreipėsi ne vienas skaitytojas.

Naugarduko gatvėje gyvenantis 15min skaitytojas net atsiuntė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas itin stiprus garsas, privertęs suklusti ne vieną vilnietį.

Tiesa, miesto gyventojai Naujamiestyje ir Vilkpėdės rajonuose teigė pastebėję ir orlaivį, todėl pamanė, kad tai šalies specialiųjų tarnybų ar kariuomenės operacija.

„Apie 22:35 virš Vilniaus miesto skrido neaiškios kilmės lėktuvas, kuris skleidė labai stiprų garsą ir stovint lauke nuo šio garso užgulė ausis. Panašu, kad skrido karinis, viršgarsinis lėktuvas, kurie, kiek žinau virš miesto skristi negali. Ypač labai stiprus garsas sklido virš Vilkpėdės mikrorajono. Gal galėtų kas paaiškinti, kas mums sukėlė nerimo?“ – sakė 15min skaitytojas.

VIDEO: Vilnietis sunerimo dėl keisto garso (įrašas)

Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė patvirtino 15min, kad antradienio vakarą jokie kariniai skrydžiai virš Vilniaus nebuvo suplanuoti.

Spec. tarnybos nedalyvavo

Sąjungininkų ar kitų šalių lėktuvams prasmukti nepastebėtiems pro Karmėlavoje veikiančio Oro erdvės kontrolės centrą beveik nėra įmanoma. Centre dirbantys kariškiai turėtų pastebėti į Lietuvos oro erdvę įskridusius orlaivius, o pasirodžiusius virš sostinės – greičiau nei vilniečiai.

Šalia geležinkelio stoties vilniečiai neretai pastebi ore „pakibusį“ pasieniečių sraigtasparnį, kuris lydi pasirinktinius tranzitinius traukinius, tačiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Giedrius Mišutis teigė, kad vėlų antradienio vakarą Vilniuje ši operacija nebuvo vykdoma ir pasieniečiai miesto gyventojų ramybės nedrumstė.

Pasieniečių orlaivių įgulos pagalbos taip pat gali paprašyti policijos pareigūnai, ieškodami dingusių žmonių ar nusikaltėlių, tačiau Vilniaus apskrities policijos atstovas Paulius Radvilavičius užtikrino, kad tokie veiksmai antradienio vakarą nebuvo vykdomi.

Garsą skleidė termofikacinė elektrinė

Suklusti vilniečius galėjo priversti ir antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė (VE-2), esanti Savanorių pr. 15min žiniomis, vykstant techniniams darbams iš jos retkarčiais yra nuleidžiamas slėgis, o šis procesas gali sukelti neįtikėtinai stiprų garsą.

15min nusiuntė skaitytojo vaizdo įrašą „Vilniaus šilumos tinklams“ (VŠT), kad jų specialistai galėtų patvirtinti ar paneigti, jog skleidžiamas garsas galėjo atsirasti dėl termofikacinėje elektrinėje vykstančių darbų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė

VŠT atstovė Edita Sirutienė pranešė, jog garsas išties panašus į elektrinės turbogeneratoriaus apsaugos vožtuvų veikimą, kurie antradienio vėlų vakarą, 22 val. 38 min. įsijungė dėl gedimo energijos skirstymo operatoriaus tinkle (ESO).

„Dėl šios priežasties arti elektrinės esantys gyventojai galėjo girdėti tam tikrą garsą, kuris truko iki 10 min. Toks apsaugos vožtuvų veikimas yra įprastas technologinis procesas, kuris yra numatytas pagal įrenginių gamintojo reikalavimus ir yra būtinas siekiant apsaugoti veikiančius energetikos įrenginius nuo galimų sugadinimų“, – pranešė E.Sirutienė.

Anot VŠT atstovės, „Vilniaus šilumos tinklų“ įrenginiai dėl šio įvykio nenukentėjo, šilumos ir karšto vandens tiekimas vartotojams nesutriko.

Tiesa, garsas po kitus sostinės gyvenamuosius rajonus galėjo pasklisti natūraliomis Vilniaus daubomis ir aidėti atsimušdamas į daugiabučius ir kitus aukštus pastatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius