Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 01

Visaginas nevirto lietuviškuoju Stalingradu

Šeštadienį 3 tūkst. į mitingą Visagine susirinkusių žmonių visiems parodė, kad moka reikalauti ir gali tai daryti be riaušių. Dviem šimtams pareigūnų, suvažiavusių iš aplinkinių rajonų palaikyti tvarkos, neteko drausminti nė vieno mitingo dalyvio, rašo „Lietuvos žinios“.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Visagino profesinių sąjungų susivienijimo surengtame mitinge gyventojai teigė, kad jaučiasi valdžios apmulkinti, ir klausė, kur ištirpo 1,8 mlrd. litų, skirtų Ignalinos atominei elektrinei (IAE) uždaryti, jei miestas neparuoštas gyventi be atominės elektrinės. Kodėl nebuvo pasirengta šildymui naujomis sąlygomis, neįsigilinta, kiek šiluma kainuos gyventojams.

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, visaginiečių protestas nebuvo nelauktas ar netikėtas, tad šeštadienį ryte į Visaginą atvyko apie 200 tvarkos sergėtojų iš Utenos, Anykščių, Panevėžio, Vilniaus ir kitų vietų. Tačiau iki mitingo vykę susitikimai su organizatoriais bei veiksmų planavimas užkirto kelią galimoms riaušėms, tad jėgos naudoti neteko.

Tuo tarpu politikai mitingu pasinaudojo kaip priemone savo reitingui kelti. Seimo nariai socialdemokratas Algirdas Sysas ir „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava nepraleido progos paskelbti, kad jie yra tikrieji visaginiečių interesų gynėjai, o Naujoji sąjunga mitinguotojams dalijo rusų kalba parašytus kvietimus pasirašyti už tai, kad pirma laiko būtų paleistas Seimas.

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, komunistinių pažiūrų neslepiantis visaginietis Jurijus Subotinas skelbė asmeniškai kalbėjęsis su Rusijos komunistų partijos lyderiais Jevgenijumi Kopyševu ir Genadijumi Ziuganovu, informavęs apie rengiamą mitingą. „Jie pasakė, kad yra solidarūs ir neliks nuošalėje“, – perdavė J.Subotinas, Visaginą vadinantis lietuviškuoju Stalingradu.

Tačiau provokacinės kalbos mitinguotojus domino mažiau nei šilumos kainos, pensinis amžius, galimybė rasti darbą ir grėsmė, kad Visaginas virs radioaktyvių atliekų kapinynu. Skaudžiausia mitingo tema tapo daugeliui miesto gyventojų nepakeliamos šildymo kainos. Visaginiečiai buvo negailestingi merui Vytautui Račkauskui, kuris nepaisydams švilpimo ir reikalavimų patylėti bandė aiškinti, kad dėl Visagino bėdų kaltas tik Vilnius, o ne jis.

Anot „Visagino energijos“ profsąjungos vadovės Natalijos Rukosujevos, V.Račkauskas gali būti suinteresuotas kuo didesnėmis šildymo kainomis, mat prieš tapdamas meru jis čia dirbo inžinieriumi, čia iki šiol dirba jo pirmoji ir antroji žmonos. Manoma, kad V.Račkauskas ruošiasi grįžti į „Visagino energiją“, jei neteks mero posto.

Spėjama, kad šis mitingas Visagine nėra paskutinis. Šį kartą jame dalyvavo labiausiai IAE uždarymą pajutusi gyventojų dalis – pensininkai. Po 8 mėnesių, kai baigsis 600 iš IAE atleistų darbuotojų išeitinės pašalpos, galima laukti naujos protestų bangos, rašo „Lietuvos žinios“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius