Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 09

VRM boso limuzinu su savadarbiais švyturėliais važinėjama ne tarnybos reikalais (nuotraukų galerijos)

Sunkmečio grimasos: kol Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldūs policininkai, ugniagesiai ir kiti pareigūnai skursta bei streikuoja basi, ministro Raimundo Palaičio vairuotojui sudaromos sąlygos pagerintu limuzinu važinėtis asmeniniais reikalais, o vežiojant šefą nepaisyti eismo taisyklių ir negerbti aplinkinių. Šiuos faktus atskleidžia beveik 1,5 mėnesio užsitęsęs 15min.lt žurnalistų tyrimas.
Vairuotojo priešiškumas sukėlė pagrįstų įtarimų, kad jis turi, ką slėpti. Išsiaiškinti esmę prireikė bemaž 6 savaičių.
Vairuotojo priešiškumas sukėlė pagrįstų įtarimų, kad jis turi ką slėpti. Esmei išsiaiškinti prireikė bemaž 6 savaičių. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Istorija prasidėjo dar gegužės 29 dieną (visą įvykių chonologiją rasite straipsnio apačioje – aut. past.), kai sostinės Žirmūnų mikrorajono gilumoje, prie Minties gatvės 10-ojo daugiabučio, pastebėtas iš tolo žėrintis beveik naujas limuzinas Audi A6.

Iš mašinos išlipančio vairuotojo pro šalį einantis šių eilučių autorius, linksmai pasisveikinęs, pasiteiravo, kokiai organizacijai priklauso toks prašmatnus automobilis.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras

Susidarė įspūdis, kad juodu gerai sukomplektuotu tviskančiu tik pernai pagamintu limuzinu su galingu varikliu ir keturiais varomaisiais ratais nebūtų gėda vežioti net prezidento, premjero ar Seimo pirmininko. Tačiau šie trys svarbiausi pareigūnai turi kitokius automobilius.

„Yra numeriai, galite užsirašyti“

Apie 60 metų kostiumuotas vyriškis netikėtai susierzino: „Koks jūsų reikalas? Kodėl jūs klausinėjate? Ar aš jums privalau aiškinti?“

Teko atsakyti, kad aiškinti jis neprivalo, bet yra prašomas patenkinti mokesčių mokėtojo smalsumą – kokia valstybinė įstaiga sunkmečiu galbūt naujai įsigijo tokią prašmatnią transporto priemonę.

„Na, ir kas? Aš irgi moku mokesčius, bet neklausinėju jūsų, su kokia mašina jūs važinėjat!“ – pareiškė akivaizdžiai turėdamas laiko diskutuoti, tačiau tarsi ką slėpdamas vyriškis.

Vairuotojui buvo atsakyta maždaug taip: jei manęs klaustumėte – neturėčiau, ko slėpti, bet šiuo atveju, ko gero, kalbame apie tarnybinį transportą, dėl kurio neturėtų būti slapukaujama.

Audi vairuotojas net nepanoro pasakyti, ar tai tikrai tarnybinė mašina, o gal kartais – jo asmeninis automobilis.Na, ir kas? Aš irgi moku mokesčius, bet neklausinėju jūsų, su kokia mašina jūs važinėjat! – pareiškė valdiško limuzino vairuotojas.

„Va, yra numeriai, galit užsirašyti ir sužinoti, kam priklauso“, – atsisveikindamas pareiškė vairuotojas, puikiai žinodamas, kad paprastas praeivis vien smalsumui patenkinti iš valstybinių numerių neturi jokių šansų sužinoti mašinos šeimininko, juolab kai transporto priemonė yra lizinguojama.

„Mes ir be darbo gerai gyvenam!“

Vyras išėjo į netoliese esantį sandėlio tipo pastatą, kuriame įsikūrusi komunalinės bendrovės „Šnipiškių ūkis“ Minties gamybinio skyriaus dispečerinė.

Laisvą dieną turėjęs, bet žurnalistinio smalsumo nepraradęs vilnietis dėl viso pikto nutarė nufotografuoti mašiną. Žvilgtelėjus iš priekio pasidarė dar įdomiau – paslėpti po grotelėmis spindėjo raudonos ir mėlynos spalvų švyturėliai.

Po minutės paslaptingasis vairuotojas vėl pasirodė kieme. Jis teigė niekaip nesuprantantis, kodėl taip domimasi šiuo limuzinu.

Užsiminus, kad užfiksavus piktnaudžiavimo tarnybiniu transportu atvejį kai kurie valdžios ponai net netenka šiltų kėdžių, vairuotojas pribloškė pareikšdamas: „Galim ir netekti! Mes ir be darbo gerai gyvenam!“

„Bet jūs tik dirbate vairuotoju ar jums ši mašina priklauso pagal pareigas?“ – neatlyžo smalsuolis.

„O kaip jums atrodo?“ – klausimu į klausimą atsakė pašnekovas.

Aurimo Š./15min.lt skaitytojo nuotr./„Audi“ stovėjimu ant šaligatvio Policijos departamentas nurodė pasidomėti Vilniaus apskrities komisariatui.
„Audi“ stovėjimu ant šaligatvio Policijos departamentas nurodė pasidomėti Vilniaus apskrities komisariatui.

„Atrodo, kad vairuotojas, nes tokiais automobiliais ponai yra vežiojami, o ne patys vairuoja“, – išklausęs šį argumentą vairuotojas sėdo prie vairo ir išvažiavo savais keliais.

Vaikų dieną – ant Seimo šaligatvio

Ne itin daug vertingos informacijos suteikusi keista diskusija, ko gero, užsimirštų, jei ne naujienų portalo 15min.lt skaitytojas Aurimas Š., vos po kelių dienų, pirmadienį, atsiuntęs keletą nuotraukų į „Fotopolicijos“ rubriką.

Vilnietis pasakojo ėjęs pro Seimą, kur pėsčiųjų erdvėje kaip tik buvo statoma scena popietiniam vaikų koncertui. Birželio 1-ąją beveik visose pasaulio šalyse jau šešis dešimtmečius minima Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Už 20–30 metrų nuo įrengiamos scenos praeiviams akis badė ant šaligatvio užvarytas juodas Audi A6 automobilis tamsintais langais.

„Bendrauti neteko, bet kai priėjau iš arti jo fotografuoti, jis nusisuko, taip ir nieko neatsakė. Ten stovėdamas labai dairėsi aplinkui, tarytum ko bijodamas...“ – įspūdžiais dalijosi 15min.lt skaitytojas, užfiksavęs tą patį vairuotoją ir tą patį automobilį, kuris prieš keletą dienų buvo pastebėtas Žirmūnuose.

Pagalbos – į policiją

Naujienų portalas 15min.lt nutarė Policijos departamente pasidomėti, ar teisėtai šiame automobilyje įrengti raudonos ir mėlynos spalvų švyturėliai. Taip pat ar Audi vairuotojui leidžiama nepaisyti Kelių eismo taisyklių: važinėti šaligatviu ir ten statyti automobilį. Be to, portalo redakcija paprašė policijos pagalbos aiškinantis, kokiai įstaigai priklauso automobilis, siekiant sužinoti, ar penktadienį Audi limuzinu buvo vykdoma tarnybinė užduotis, ar vairuotojas važinėjosi asmeniniais reikalais.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Teisiškai nieko nereiškiantys, bet įspūdį kitiems paprastiems vairuotojams darantys švyturėliai.
Teisiškai nieko nereiškiantys, bet įspūdį kitiems paprastiems vairuotojams darantys švyturėliai.

Policijos departamente (PD) pradėjus bendrauti su generalinio komisaro pavaduotoju Algirdu Stončaičiu, pareigūnas pasiūlė dėl dominančios informacijos pateikti paklausimą raštu.

Nusiuntus raštą A.Stončaičiui, pagal kompetenciją jis buvo persiųstas į Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybą, kur realaus darbo ėmėsi viršininko pavaduotojas Aleksandras Samulevičius.

Iš policijos turimų duomenų paaiškėjo, kad juodasis Audi A6 priklauso vienai išperkamosios nuomos bendrovei. PD atstovams teko oficialiai į ją kreiptis ir teirautis, kas yra realus šios transporto priemonės naudotojas.

Tik beveik po mėnesio, birželio 29 dieną, policininkus pasiekė išperkamosios nuomos kompanijos atstovų atsakymas.

Pavedimas Vilniaus pareigūnams

Pagal vidinę PD tvarką atsakymus žiniasklaidos priemonėms siunčia Viešosios policijos valdyba, kurios viršininkas Renatas Požėla liepos 1 dieną naujienų portalui 15min.lt pranešė:

1. Automobiliu Audi A6, valst. nr. PVL 714, priklausančiu lizingo bendrovei, naudojasi Vidaus reikalų ministerijos Autoūkis (VRM automobilių ūkis yra ministerijos įsteigta iš mokesčių mokėtojų lėšų finansuojama įstaiga, aprūpinanti transporto priemonėmis transporto neturinčius VRM administracijos padalinius, Vyriausybės atstovų institucijas, įstaigas prie VRM ir jų padalinius).

2. Surinkta medžiaga dėl automobilio Audi A6, valst. nr. PVL 714, stovėjimo ant šaligatvio prie Seimo rūmų 2009 metų birželio 1 dieną, perduoda Vilniaus apskrities policijos komisariatui.

Apie švyturėlius – dvipasmiškai

Policininkų atsakymo dalis, kurioje kalbama apie Audi švyturėlių teisėtumą, suformuluota ne kaip kategoriškas teiginys, bet labiau kaip nuomonė: „Manome, kad jame teisėtai įrengta speciali garso ir šviesos įranga.“ Šis manymas grindžiamas tuo, jog minimu automobiliu yra „aptarnaujamos statutinės institucijos prie VRM, taip pat jis skirtas aptarnauti Ekstremalių situacijų komisijos nariams“.Jie nėra uždrausti, bet pirmumo teisės nesuteikia, – apie „teisiškai negaliojančius“ švyturėlius po grotelėmis sakė Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojas A.Samulevičius.

Tačiau Eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojas A.Samulevičius 15min.lt telefonu yra sakęs, kad šio automobilio Audi atveju iš nuotraukos iš karto galima pasakyti, jog po grotelėmis sumontuoti švyturėliai yra „teisiškai negaliojantys“. „Jie nėra uždrausti, bet pirmumo teisės nesuteikia“, – sakė A.Samulevičius ir priminė, jog galiojančius reglamentus atitinkantys švyturėliai privalo būti matomi 360 laipsnių kampu.

Audi – VRM boso

Raštu atsakinėjusių policininkų diplomatiškumas šiuo atveju puikiai suprantamas, nes PD yra VRM valdomas departamentas, o juodasis limuzinas Audi A6  – kasdienė paties ministro R.Palaičio transporto priemonė.

VRM ryšių su visuomene skyriuje naujienų portalą 15min.lt informavo, jog VRM automobilių ūkyje dirbantis ir ministrą limuzinu Audi vežiojantis vairuotojas yra Josifas Radiunas.

VRM ryšių su visuomene skyriaus vedėja Violeta Kiburytė 15min.lt minėjo, kad gegužės 29 dieną, kai Audi pastebėtas Žirmūnų kieme, ministras R.Palaitis dirbo ministerijoje, Vyriausybėje, Seime, bet kelionių į miegamuosius miesto mikrorajonus jo darbotvarkėje tikrai nebuvo.

Aurimo Š./15min.lt skaitytojo nuotr./Sustojęs prie Seimo ant šaligatvio, „Audi“ vairuotojas netroško fotografuotis.
Sustojęs prie Seimo ant šaligatvio, Audi vairuotojas netroško fotografuotis.

Tikra sunkmečio grimasa: vidaus reikalų ministras yra labiausiai už tvarką valstybėje atsakingas pareigūnas, nes valdo daugelį tvarką šalyje užtikrinančių įstaigų (policiją, Pasieniečių, Viešojo saugumo tarnybas, Vadovybės apsaugos, Migracijos departamentus, Gyventojų registrą, „Regitrą“ ir t. t.), nustato įvairias tvarkas, bet net jo paties vairuotojas eikvoja mokesčių mokėtojų lėšas asmeninėms kelionėms bei nebaudžiamai pažeidžia Kelių eismo taisykles. Tuo tarpu armijai skurstančių pavaldinių, kurie netgi basi piketavo prie Vyriausybės rūmų, ministras yra įpratęs kartoti, kad pinigų nėra, reikalavimai – nerealūs...

Ilgas kelias demaskuojant Audi A6 vairuotoją

Gegužės 29 d. darbo metu ministro Audi užfiksuojamas tarp daugiabučių Žirmūnų miegamajame mikrorajone.

Birželio 1 d. ministro Audi užfiksuojamas sostinės Gedimino prospekte, ant šaligatvio prie Seimo rūmų.

Birželio 2 d. naujienų portalas 15min.lt dėl Audi limuzino kelionių kreipiasi į Policijos departamentą.

Birželio 10 d. Lietuvos policijos eismo priežiūros eismo tarnyba portalą informavo, jog paaiškėjo, kad mašina yra „lizinginė“. Policija pateikė užklausą išperkamosios nuomos bendrovei.

Birželio 29 d. Eismo priežiūros tarnybą pasiekė lizingo bendrovės atstovų atsakymas.

Liepos 1 d. PD viešosios policijos valdybą parašė raštą 15min.lt, kad Audi A6 naudotojas – VRM automobilių ūkis.

Liepos 4 d., šeštadienį, vokas su raštu pasiekė redakciją.

Liepos 7 d., po švenčių, žurnalistai kreipėsi į VRM, prašydami informacijos, kas konkrečiai naudojasi šiuo automobiliu Audi.

Lietuvos 8 d. VRM redakciją informavo, kad limuzinas ministro, jo vairuotojas – J.Radiunas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius