Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis 2005 metais pripažino, kad karinė operacija prieš Iraną neįmanoma, sakoma „WikiLeaks“ dokumentuose

Žydų valstybė dar prieš penkerius metus atsisakė idėjos surengti karinę operaciją prieš Iraną su tikslu sunaikinti jo branduolinius objektus.
Izraelio naikintuvas „F–15I“
Izraelio naikintuvas „F-15I“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip sekmadienį rašoma Izraelio laikraštyje, tai leidžia teigti nutekinto diplomatų susirašinėjimo dokumentai, patekę į tinklalapį „WikiLeaks“.

Dokumentuose, parengtuose 2005 metų gruodžio – 2006 metų sausio mėnesiais, kuriuos gavo „Haaretz“, pažymima, kad žydų valstybė neplanuoja atakuoti prieštaringai vertinamos Irano branduolinės programos objektų.

Kad dauguma Izraelio vyriausybės narių mano, jog operacija prieš Iraną neįmanoma, žydų valstybės Atominės energetikos komisijos vadovo pavaduotojas Arielis Levite`as pareiškė JAV Kongreso nariui Harry Ackermanui.

Pasak A.Levite`o, Iranas tikriausiai pasimokė iš Izraelio aviacijos bombų smūgio Irako branduoliniam reaktoriui „Osirak“ 1981 metais, todėl išsklaidė savo branduolinius objektus, o apie kai kuriuos iš jų Izraelis iš viso gali nieko nežinoti.

A.Levite`as nurodė manąs, jog Iranas gali susikurti atominį ginklą per dvejus ar trejus metus, bet pripažino, kad Izraelis neturi tikslios informacijos apie Teherano slaptą branduolinę programą.

Pastaraisiais metais spaudoje ne kartą pasirodė prielaidų, kad Izraelis rengiasi karinei operacijai prieš Iraną.

Oficialiai ši informacija nebuvo patvirtinta. Iranas, savo ruožtu, primygtinai teigia, kad jo branduolinė programa yra taiki, atmesdamas kaltinimus, kad jis mėgina susikurti branduolinį ginklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius