-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtoną erzino Lietuvos ir Prancūzijos branduolinis flirtas

Naujos atominės elektrinės Ignalinoje planus rašė prancūzai, jų projektai buvo sužavėję lietuvius, o visa tai su pavydu ir nerimu stebėjo oficialusis Vašingtonas. Toks įspūdis susidaro skaitant JAV diplomatų slaptą susirašinėjimą.
Prancūzija
Prancūzija

Naują jėgainę vietoj uždaromos senosios Ignalinoje sumanė ne anuomet šalį valdę socialdemokratai ir net ne energetikos verslo naujokai iš „VP“ grupės. Idėjos autorystę galima priskirti svečiams iš Paryžiaus, ilgai ir kantriai mindžiusiems Lietuvos ministerijų, valstybinių agentūrų bei valdžios rezidencijų slenksčius. Iki 2016 metų įslaptintame JAV ambasados Vilniuje protokole užfiksuotas amerikiečių nepasitenkinimas ir net nerimas dėl galimai neskaidrių konkurso sąlygų šiame itin didelės finansinės apimties projekte.

„Gerai informuotas šaltinis mums pranešė, kad toliau sėkmingai vykdomas prieš dvejus metus pradėtas planas įtikinti Lietuvos Vyriausybę statyti Prancūzijoje pagamintą branduolinį reaktorių. Prancūzai jau įtikino daugelį Lietuvos politinių lyderių dėl būtinybės kuo greičiau statyti atominę elektrinę. Jei šis planas būtų įgyvendintas, daugiausiai naudos turėtų prancūzų kompanijos, o kitų, tarp jų „Westinghouse“ ir „General Electric“ – interesai būtų pažeisti“, –  rašoma slaptoje pažymoje.

Viskas būtų nulemta iš anksto, suformuluota Prancūzijos lobistų pastangomisAmerikiečių nerimą anuomet dar labiau pakurstė Jurgis Vilemas, ilgametis premjero Algirdo Brazausko patarėjas energetikos klausimais. Jo įsitikinimu, parlamentas buvo linkęs priimti greitą sprendimą statyti elektrinę, o tai nulemtų kelis veiksnius: Vyriausybei nebeliktų laiko skelbti skaidrų tarptautinį konkursą. Viskas būtų nulemta iš anksto, remiantis kelių vietinių „ekspertų“ nuomone, jau seniau suformuluota Prancūzijos lobistų pastangomis.

Tokia įvykių perspektyva akivaizdžiai nepatiko amerikiečiams, turėjusiems didelių vilčių įpiršti Lietuvai kompanijos „Westinghouse“ reaktorių AP1000 Ignalinos projektui.    

 Pažymoje cituojamas tuometis Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius, kuris patvirtina, kad naujo modelio IRIS reaktorius vargu ar sudomintų Lietuvą, bet AP1000 gal ir būtų priimtinas.

Rimtą amerikiečių susidomėjimą projektu, kuriame nuo pat pradžių iniciatyvą į savo rankas buvo perėmęs Paryžius, rodo ir kitas faktas. JAV korporacijos „General Electric“ atstovai susitikimuose su Lietuvos valdžios atstovais įtikinėjo apsistoti ties jų produkcija, konkrečiai – patobulintu verdančio vandens technologijos pagrindu veikiančio „Generation III“ modeliu. 

Susitikimuose su diplomatais kompanijos „Westinghouse“ vyriausias mokslininkas Mario Carenelli pripažino, kad amerikiečių galimybės šiame projekte yra miglotos, nes viską nuo pat pradžių diriguoja Prancūzijos energetikos milžinė AREVA, dirbanti petys į petį su šios šalies vyriausybe ir yra įtikinusi lietuvius Ignalinoje sumontuoti reaktorius EPR.

Vėlesni įvykiai parodė, kad amerikiečių nerimas buvo nepagrįstas: naujos elektrinės planai buvo kuriami taip nevykusiai, kad šis projektas galų gale atbaidė ir dideles sumas šiam reikalui skyrusius prancūzus, ir visus kitus branduolinių reaktorių gamintojus. 
 

Originalų dokumentą galite skaityti čia https://www.15min.lt/pdf/doc/nuclear-.pdf

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius