Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wikileaks“: eksperimentiniai „Pfizer“ vaistai pakenkė vaikams

„Wikileaks“ paviešinta informacija rodo, kad farmacijos gigantas „Pfizer“ ėmėsi šantažo, kad nebūtų nubaustas už žalą, padarytą meningitu sergantiems vaikams.
Vaikai
Vaikai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1996 metais Nigerijoje siautė neregėto masto meningito epidemija. Šia liga sergantys vaikai dalyvavo „Pfizer“ tyrimuose – jiems buvo girdomas naujas, neišbandytas antibiotikas „Trovan“. Šis vaistas vaikams pakenkė ir Nigerijos valdžia padavė farmacijos milžinę į teismą, kad būtų atlyginta padaryta žala, rašo „The Guardian“ interneto svetainė.

Epidemijos metu „Pfizer“ medikai gydė 200 Nigerijos vaikų. Pusė jų buvo gydomi „Trovan“, o kita pusė – geriausiu tuo metu vaistu nuo meningito „Ceftriakson“. Nuo sunkios ligos mirė 5 „Trovan“ gydyti vaikai ir 6 gydyti kitu minėtu vaistu. Kompanija pareiškė, kad tai buvo labai geras naujo vaisto rezultatas.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad „Pfizer“ neturėjo tėvų sutikimo ir negalėjo vaikų gydyti eksperimentiniais vaistais. Taip pat kilo klausimų dėl tyrimo dokumentų. „Trovan“ buvo licencijuotas Europoje ir skirtas vartoti suaugusiesiems, bet vėliau leidimas vartoti šį vaistą atšauktas baiminantis dėl toksinio poveikio kepenims.

Tačiau Nigerijos valdžios veiksmai, kuriais buvo siekiama nubausti „Pfizer“ už neteisėtus veiksmus, sulaukė pasipriešinimo. Bendrovė pasamdė tyrėjus, kurie turėjo atkasti Nigerijos generalinio prokuroro ryšius su korupcija, ir pagrasino, kad gautą informaciją naudos prokuroro reputacijai suteršti.

„Wikileaks“ paviešintame dokumente rašoma apie „Pfizer“ vadovo Nigerijoje Enrico Liggeri ir JAV pareigūnų susitikimą, vykusį Nigerijos sostinėje Abudžoje praėjusių metų balandžio 9 dieną.

„E.Liggeri teigimu, „„E.Liggeri teigimu, „Pfizer“ pasamdė tyrėjus, kurie turėjo atkasti generalinio prokuroro Michaelo Aondoakaa sąsajas su korupcija, kad galėtų jam daryti spaudimą ir priversti šalį atšaukti priemones, kurių buvo imtasi prieš „Pfizer“, – dokumentą cituoja „The Guardian“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius