Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„WikiLeaks“ ketina paviešinti dokumentus, esą įrodančius, kad Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas yra JAV šnipas

Tinklalapis „WikiLeaks“ planuoja paviešinti dokumentų, esą įrodančių, jog Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas yra JAV šnipas. Taip tęsiama „šmeižto kampaniją“, turinti sutrukdyti Juliano Assange'o ekstradiciją į Jungtines Valstijas, trečiadienį pranešė vienas Švedijos dienraštis.
Carlas Bildtas
Carlas Bildtas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Konfidencialią informaciją viešinantis tinklalapis vienoje savo vidinėje žinutėje užsiminė paskelbsiantis dar nežinomą įslaptintą diplomatinį pranešimą, „kuriame užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas parodomas esantis Jungtinių Valstijų informatorius nuo praeito amžiaus 8-o dešimtmečio“, rašo bulvarinis dienraštis „Expressen“, nurodęs, kad susipažino su šia medžiaga.

„C.Bildtas turės atsistatydinti. Tai bus jo politinės karjeros galas“, – laikraštis citavo vieną neįvardytą asmenį, susipažinusį su šiuo dar neskelbtu diplomatiniu dokumentu.

Pats ministras reagavo į šį pranešimą savo oficialiame tinklalapyje, ragindamas „WikiLeaks“ paskelbti, šį, jų nuomone, kompromituojantį pranešimą.

Kai tai nutiks, ši jų suplanuotos šmeižto kampanijos dalis greitai subyrės į šukes, teigė ministras.

„Kai tai nutiks, ši jų suplanuotos šmeižto kampanijos dalis greitai subyrės į šukes“, – pridūrė C.Bildtas.

Šiuo metu J.Assange'as Didžiojoje Britanijoje priešinasi savo ekstradicijai į Švediją, norint jį apklausti byloje dėl įtariamo išžaginimo ir lytinės prievartos.

„WikiLeaks“ seniai reiškia nuogąstavimus, kad J.Assange'a išsiuntus į Švediją, Stokholmas jį greitai išduotų Jungtinėms Valstijoms.

Vašingtonas siekia suimti „WikiLeaks“ įkūrėją, kurio organizacija paviešino šimtus tūkstančių konfidencialių JAV diplomatinių dokumentų. Kaip rašo „Expressen“, šio tinklalapio organizuojamos „šmeižto kampanijos“ prieš Švediją tikslas – užkirsti kelią tolesnei J.Assange'o ekstradicijai.

„Julianas Assange'as, ko gera, būtų paleistas dėl įtariamų seksualinių nusikaltimų, tačiau tai tėra spąstai“, – vienas neįvardytas šaltinis, artimas „WikiLeaks“, sakė bulvariniam laikraščiui.

„Assange'as baiminasi, kas jis arba būtų priverstas liudyti byloje prieš suimtą (JAV) karį ir įtariamą (nutekintų diplomatinių dokumentų) šaltinį, arba pats būtų suimtas ir perduotas JAV teismui, kad būtų teisiamas dėl šnipinėjimo prieš Jungtines Valstijas“, – pridūrė „Expressen“ pašnekovas.

Dokumente, kurį esą planuoja paskelbti „WikiLeaks“, tvirtinama, kad C.Bildtas Jungtinių Valstijų informatoriumi tapo 1973 metais, o jį užverbavęs agentas esą buvo ne kas kitas, o respublikonų strategas ir buvusio JAV prezidento George'o W.Busho politinis guru Karlas Rove'as.

Tuo tarpu „WikiLeaks“ atstovas Kristinnas Hrafnssonas tik patvirtino, kad „mes turime dokumentą, rodantį glaudų ryšį tarp Carlo Bildto ir Vašingtono vidinių veikėjų.“

„Esu tikra, kad ši informacija greitai bus prieinama visuomenei“, – jis sakė „Expressen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius