Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„WikiLeaks“: Lietuva JAV pernai pavasarį žadėjo priimti du uzbekus iš Gvantanamo bazės

Lietuva pernai pavasarį žadėjo Jungtinėms Valstijoms priimti du uzbekus iš JAV Gvantanamo bazės, kai tik bus sutarta Europos Sąjungoje (ES), rodo paviešintas JAV diplomatinis dokumentas.
Gvantanamo kalėjime terorizmu įtarimi asmenys kankinti muzika.
Gvantanamo bazė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton 2009 metų kovo 9 dieną susitiko su tuomečiu Lietuvos užsienio reikalų ministru Vygaudu Ušacku ir dėkojo, kad Lietuva viena iš pirmųjų pasiūlė tartis dėl Gvantanamo kalinių priėmimo, atskleidžia leidinio „Russkij reporter“ interneto svetainėje paskelbtas „WikiLeaks“ dokumentas.

„Sekretorė padėkojo UR ministrui V.Ušackui už Lietuvos sąlyginį sutikimą priimti du uzbekus iš Gvantanamo, ir sakė ypač vertinanti, jog Lietuva buvo viena iš pirmųjų sąjungininkių, viešai pateikusių tokį pasiūlymą“, – rašoma dokumente.

„UR ministras V.Ušackas sakė, kad Lietuva kalinius perkels, kai bus tikra, jog tai atitinka ES politiką“, – teigiama ataskaitoje.

Planų perkelti į šalį Gvantanamo kalinius Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė kilus skandalui dėl CŽV kalėjimo. Principinį sprendimą nepriimti sulaikytųjų šalies vadovė pareiškė pernai spalio mėnesį.

Dienraštis „New York Times“, remdamasis kitu „WikiLeaks“ dokumentu, praeitą mėnesį pranešė, kad po prezidentės pareiškimo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas „privačiai atsiprašė ir pasiūlė bendrus sąjungininkus spausti ją persigalvoti“. A.Anušauskas tokį pranešimą pavadino netiksliu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius