-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“: Rusijos vicepremjeras spaudė naftos kompanijas neparduoti žaliavos „Mažeikių naftai“

Rusijos vicepremjeras Igoris Sečinas, 2006 metais vadovavęs kompanijos „Rosneft“ direktorių tarybai ir ėjęs pareigas prezidento administracijoje, spaudė naftos kompanijas neteikti žaliavos lenkams parduotai „Mažeikių naftai“ (MN).
„Mažeikių naftos“ degalų suvartojimas Lietuvoje krito dėl lėtėjančios ekonomikos bei pigesnio dyzelino Lenkijoje.
„Mažeikių nafta“ / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Rusijos dienraštis „Novaja Gazeta“ trečiadienį paskelbė „Wikileaks“ paviešintą JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentą, kuriame Amerikos ambasados Maskvoje atstovai svarsto, jog viena pagrindinių priežasčių Rusijai nutraukti naftos tiekimą „Družbos“ vamzdynu buvo kerštas.

„Nutraukus rusiškos naftos tiekimą MN naftotiekiu „Družba“, mes pabendravome su TNK–BP atstovu. (...) Jis pareiškė, kad nepaisant TNK–BP pralaimėjimo MN sandoryje “PKN Orlen„ naudai, praėjusių metų gegužę–birželį TNK–BP pasiūlė „PKN Orlen“ parduoti maždaug 180 tūkst. barelių per parą ir šis pasiūlymai visiškai tenkino „Transneft“, – rašoma JAV ambasados Maskvoje siųstame dokumente.

Tačiau, pasak JAV diplomatų, „PKN Orlen“ laimėjus konkursą dėl „Mažeikių naftos“ kompanijos TNK–BP vykdomajam direktoriui Germanui Hanui paskambino I.Sečinas.

„Su klausimu, ar buvo pasirašyta tiekimo sutartis. Išsiaiškinęs, kad susitarimas nepasirašytas I.Sečinas „davė įsakymą“ TNK–BP atšaukti pasiūlymą, ką jie ir padarė“, – rašė amerikiečių diplomatas.

2006 metais naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose pardavus lenkams netrukus nutrūko naftos tiekimas vamzdynu „Družba“. Rusija tuomet sakė, kad naftotiekyje įvyko avarija. Vėliau rusai pareiškė, kad vamzdyno techninė būklė yra bloga, todėl tiekti juo naftą į Mažeikius yra nenaudinga dėl didelių remonto išlaidų.

Gamykla Mažeikiuose naftą atsiveža per terminalą Būtingėje, tačiau kenkia ją valdančios įmonės pelnui.  

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius