-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“ vadovas Julianas Assange'as siekia užginčyti nutartį dėl jo ekstradicijos į Švediją

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as antradienį siekia užginčyti anksčiau Didžiosios Britanijos teismo priimtą sprendimą išduoti jį Švedijai dėl įtariamo išžaginimo, o aktyvisto advokatas pareiškė, jog apeliacija grindžiama procedūriniais pažeidimais.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

40 metų australas stojo prieš Aukštąjį Teismą Londone, siekdamas, kad būtų atšaukta šiemet vasarį žemesnės instancijos teismo paskelbta nutartis, kurioje teisėjas atmetė advokatų argumentus, jog jų kliento byla Švedijoje būtų nagrinėjama nesąžiningai.

J.Assange'o advokatas Benas Emmersonas sakė, kad Švedijos išduotame Europos arešto orderyje pateiktame nusikalstamos veikos aprašyme „nesugebėta sąžiningai, tinkamai ir tiksliai nusakyti, kuo yra įtariamas apeliuojantysis.“

Pasak teisininko, Švedija siekia jo kliento ekstradicijos, siekdama jį apklausti dėl dviejų moterų pareiškimų, esą jos buvo išžagintos ir patyrė lytinę prievartą, „o ne dėl teisminio persekiojimo“.

B.Emmersonas taip pat argumentavo, jog J.Assange'as tapo „filosofinio ir teisinio neatitikimo“, kuris būdingas Anglijos ir Švedijos įstatymuose pateikiamiems lytinių nusikaltimų apibrėžimams, įkaitu.

J.Assange'as atvažiavo į Londone centre esančius teismo rūmus juodu automobiliu ir nesutiko atsakyti į televizijos operatorių ir žurnalistų minios klausimus. Jis vilkėjo pilką kostiumą, buvo pasirišęs mėlyną kaklaraištį, dėvėjo baltus marškinius ir akinius.

Vienas šalininkas šūktelėjo: „Toliau kovok su Amerikos imperija, Julianai!“

Prie teismo rūmų taip pat buvo susirinkę kitų „WikiLeaks“ vadovo šalininkų, tarp jų žurnalistas Johnas Pilgeris (Džonas Pildžeris).

Šiam buvusiam kompiuteriniam įsilaužėliui teismas yra nustatęs griežtas paleidimo už užstatą sąlygas: J.Assange's turi dėvėti elektroninę sekimo apyrankę ir nuo pernai gruodžio negali išvykti iš vieno savo draugo vilos Rytų Anglijoje.

J.Assange'o apeliaciją antradienį ir trečiadienį nagrinės du teisėjai. Numatoma, kad teismo nutarties paskelbimas bus atidėtas vėlesniam laikui.

Tačiau jo advokatas Švedijoje Bjoernas Hurtigas (Bjornas Hurtigas) antradienį prognozavo, jog labiausiai tikėtina, kad teismas nuspręs išduoti jo klientą Stokholmui.

„Manau, esame didelio pavojaus, jog jis atvyks čionai“, – jis sakė Švedijos visuomeniniam radijui.

„Tikiuosi, kad viskas vyks, kaip nori Julianas, tačiau manau, kad galimybės pakeisti (nutartį) yra gana mažos“, – nurodė B.Hurtigas. Advokatas pridūrė manantis, jog J.Assange'o teisinė komanda Britanijoje šįkart skirs daugiau dėmesio formalių procedūrų laikymuisi, o ne Švedijos teisinės sistemos ir jų kliento kaltintojų kritikai.

J.Assange'o teisininkai teigė, jog jų klientas pasiruošęs ilgai teisinei kovai, kuri gali atvesti iki pat Didžiosios Britanijos Aukščiausiojo Teismo.

„WikiLeaks“ lyderis sakė labiausiai bijantis, kad galiausiai bus išduotas Jungtinėms Valstijoms

Šis aktyvistas buvo suimtas pernai gruodį po to, kai jį Švedijoje dvi moterys apkaltino lytine prievarta. Kaltinimai, kuriuos J.Assange'as griežtai neigia, buvo mesti tuo metu, kai „WikiLeaks“ viešino didelį kiekį šiam tinklalapiui nutekintų konfidencialių JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentų.

Tai buvo vienas iš kelių didelio masto slaptos JAV vyriausybės informacijos paviešinimų, sukėlusių Vašingtono įtūžį.

Švedijos pareigūnai nori apklausti J.Assange'as dėl įtariamų seksualinių nusikaltimų, nors oficialūs kaltinimai jam dar nėra pateikti. Tuo tarpu „WikiLeaks“ lyderis teigia, kad jam mesti kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

J.Assange'as pertvarkė savo gynėjų komandą, pakeitęs garsų žiniasklaidos bylose besispecializuojantį advokatą Marką Stephensą (Marką Stivensą) iškilia žmogaus teisių žinove Gareth Peirce (Garet Peirs).

Per kelerius pastaruosius metus G.Peirce teko atstovauti terorizmu kaltintiems musulmonams ir vienam buvusiam JAV Gvantanamo įlankos sulaikymo centre kalintam asmeniui.

Ši advokatė išgarsėjo praeito amžiaus 8-ame ir 9-ame dešimtmetyje, gindama asmenis, kurie buvo neteisingai įkalinti dėl Šiaurės Airijos sukarintos grupuotės IRA įvykdytų sprogdinimų.

Kad ir kokie būtų suvaržymai, praeitą sekmadienį J.Assangas sugebėjo atšvęsti savo gimtadienį, kurio tikroji data – liepos 3 dieną, ir surengė vakarėlį, kuriame dalyvavo per 100 svečių.

„WikiLeaks“ lyderis sakė labiausiai bijantis, kad galiausiai bus išduotas Jungtinėms Valstijoms. Pasak jo advokatų, aktyvistas tokiu atveju galėtų būti išvežtas į Kuboje veikiantį Gvantanamo įlankos sulaikymo centrą arba jam grėstų mirties bausmė.

JAV pareigūnai pernai liepą pradėjo prieš J.Assange'ą nukreiptą baudžiamąjį tyrimą, tačiau jokie oficialūs kaltinimai jam nesuformuluoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius