Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“ vadovo Juliano Assange'o gynėjai žengs neįprastą žingsnį

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as pirmadienį stojo prieš teismą Didžiojoje Britanijoje, siekdamas, kad nebūtų išduotas Švedijai, kuri jį įtaria seksualiniais nusikaltimais.
Julianas Assange`as
Julianas Assange`as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

39 metų Australijos piliečio advokatai planuoja įrodyti, kad Švedijos prašymas išduoti jų klientą visiškai nepriimtinas, nes jam nėra pateikti jokie kaltinimai.

J.Assange'as, vilkintis pilką paltą ir tamsiai mėlyną kostiumą, šypsodamas įžengė į itin griežtai saugumą Belmaršo magistrato teismo salę Londono pietryčių rajone, prasidėjus dvi dienas truksiantiems svarstymams.

Vargu ar teismo sprendimas bus paskelbtas antradienį – tikėtina, kad teisėjas nutartį išdėstys vėliau šį mėnesį.

Jeigu teismo sprendimas būtų nepalankus J.Assange'ui, jis galės pateikti apeliaciją ir galiausiai pasiekti Anglijos aukščiausiąjį teismą.

Švedijos prokurorai siekia apklausti australą byloje dėl seksualinio priekabiavimo ir išžaginimo pagal dviejų moterų pateiktus ieškinius.

J.Assange'as, kuris išgarsėjo pasaulyje, kai jo tinklalapis paviešino tūkstančius slaptų JAV karinių ir diplomatinių dokumentų, tvirtina, kad pastangos jį išduoti Švedijai yra politiškai motyvuotos.

Jo advokatai tvirtina, kad J.Assange'ą išdavus Švedijai, kiltų pavojus, jog Stokholmas perduos jį Jungtinėms Valstijoms, kur aktyvistas gali būti nuteistas myriop.

J.Assange'as buvo suimtas Londone gruodžio 7 dieną. Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose atliekamas besiplečiantis tyrimas su „WikiLeaks“ veikla susijusioje baudžiamojoje byloje, be to šio tinklalapio vadovas Vašingtone įgijo įtakingų priešų.  Buvusio kompiuterių įsilaužėlio teisininkų grupė vėliau pirmadienį ketina žengti neįprastą žingsnį – internete paviešinti savo gynybos argumentus.

Vienas iš J.Assange'o advokatų Markas Stephensas sakė dienraščiui „The Daily Telegraph“: „Pamatysite kai kurių esminių iššūkių Europos arešto orderio schemai.“

Tikėtina, jog advokatai argumentuos, kad J.Assange'ui išduotas Europos arešto orderis negali būti galiojantis, nes jį siekiama tik apklausti, nepateikus jokių kaltinimų. Be to, gali būti pateikti argumentai, kad Švedijos prokurorai neturėjo teisės išduoti šio orderio.

J.Assange'as buvo paleistas už užstatą, praėjus savaite po jo arešto. Nuo to laiko jis gyveno vieno savo draugo užmiesčio viloje, paklusdamas griežtoms sąlygoms – australas privalo vakarais būti namuose su elektroniniu apyčiurniu kulkšnies apačioje ir kasdien registruotis policijoje.  

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius