Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatytas rekordinio dydžio Žalgirio mūšio maketas (nuotraukos)

Trečiadienio vakarą Vilniuje Lietuvos nacionaliniame muziejuje, iškilmingo renginio metu, buvo užbaigtas ir pristatytas rekordinio dydžio – 20 kvadratinių metrų plotą užimantis – Žalgirio mūšio maketas, išsiskiriantis mūšį atvaizduojančių detalių gausa ir istoriniu tikslumu.
Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žalgirio mūšio maketas buvo užbaigtas simboliniu lietuviams svarbiausios Vytauto Didžiojo figūrėlės įklijavimu. Tai buvo patikėta padaryti kultūros ministrui Arūnui Gelūnui.

„Džiugu, kad pasirinktas būtent šitas formatas. (...) Aš įsivaizuoju būrį mokinukų, būrį darželinukų, kurie galės susipažinti su šiuo maketu ir pamatyti, kad mūšis tikrai buvo“, – kalbėjo A.Gelūnas.

Ministras sveikino, kad ruošiant šį maketą susitelkė Lietuvos verslininkai, mokslininkai ir valstybinės institucijos. „Tai yra mūsų valstybės ateitis“, – sakė A.Gelūnas.

Skirtingos mūšio akimirkos

Maketo iniciatorių teigimu, išskirtinę reikšmę makete turi ne tik Vytauto Didžiojo, bet ir Jogailos bei Vokiečių ordino magistro figūrėlės. Kiekvienas iš jų „sustabdytas“ per skirtingą mūšio akimirką.

Vytautas Didysis vaizduojamas iškeltu kalaviju, vedantis į mūšį pulkus, Jogaila – ką tik paleidęs ietį į priešininką. Vokiečių ordino magistras parodytas prieš pat lemtingą akimirką, kai buvo nukautas, – su kalaviju rankose, mėginantis apsiginti nuo jį apsupusių priešininkų.

Makete – tūkstantis figūrėlių

Šiam Žalgirio mūšio maketui pagal istorikų aprašymus Lietuvoje buvo išlieta daugiau nei tūkstantis penkių centimetrų aukščio karių fiūrėlių. Kiekviena iš jų nudažyta spalvomis tos kariuomenės, kuriai priklauso. Pagal istorinius šaltinius atkurti ir karių ginklai: ietys, kalavijai, arbaletai, kirviai, keletas to laikmečio patrankų.

Be to, vaizuduojamo mūšio makete matyti šeši į ąžuolus įlipę vietiniai gyventojai, smalsiai stebintys mūšio eigą. Kaip juokavo maketo iniciatoriai, tie smalsuoliai – „žurnalistų pradininkai“.

Iš viso makete vaizduojami keturi kaimai, šalia kurių vyko Žalgirio mūšis. Tai – Griunvaldas, Lodvigovas, Ulnovas ir Stembarkas.

Unikalų Žalgrio mūšio maketą galima pamatyti Lietuvos nacionaliniame muziejuje, specialiai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laimečiui skirtos ekspozicijos erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius