Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 19

3 žingsniai, paversiantys būstą draugišku aplinkai: pirmasis – mažinti energijos suvartojimą

Statyti pasyvius ar aktyvius namus, natūralu, – ne kiekvieno kišenei, tačiau būdų paversti savo būstą draugišku aplinkai ir pagerinti savo gyvenimo kokybę yra ne vienas. Specialistai pristato 3 žingsnius, kurie kiekvieno namus pavers itin draugiškais aplinkai. Jūsų dėmesiui pirmasis, kurio esmė – sumažinti elektros energijos vartojimą.
Ekologiškas namas
Ekologiškas namas / karkasai.eu nuotr.

Elektros energijos skaičiuoklė

Didžioji dalis kiekvienuose namuose veikiančių prietaisų veikia būtent pajungti į elektros tinklą, nepaisant to, žmonėms neretai atrodo, kad elektros jie sunaudoja ne tiek ir daug. Tam, kad būstų savininkai galėtų įsitikinti – daug ar mažai elektros energijos suvartoja, specialistai siūlo naudotis elektros energijos skaičiuokle.

Minėtas prietaisas ne tik parodys, kada ir kokius darbus atlikdami šeimininkai suvartoja daugiausia elektros energijos, bet ir leis jiems kontroliuoti elektros suvartojimą. Elektros energijos skaičiuoklė automatiškai skaičiuoja namo elektros suvartojimą, parodo konkrečiu metu suvartojamą elektros energijos kiekį, sudaro grafikus, kurie leidžia palyginti ir stebėti energijos suvartojimo kreives.

Elektros energijos skaičiuoklė automatiškai skaičiuoja namo elektros suvartojimą, parodo konkrečiu metu suvartojamą elektros energijos kiekį, sudaro grafikus, kurie leidžia palyginti ir stebėti energijos suvartojimo kreives.

Pakeitę savo įpročius ir optimaliai naudodami buitinius prietaisus vartotojai gali sumažinti elektros suvartojimą ir išlaidas labai smarkiai. Galiausiai į skaičiuoklę įvedę elektros energijos suvartojimo kiekį jie gali sužinoti ir rekomenduojamos saulės elektrinės (jėgainės) su dvipuse apskaita parametrus.

Energijos vampyrai

Nemaža dalis elektros prietaisų naudoja energiją ir tada, kai jie yra išjungti, o jungiklis iš elektros lizdo nėra ištrauktas. Specialistai pataria išjungti elektros prietaisus iš jungiklių, tai ne tik padės sutaupyti elektros energijos, bet ir sumažins nelaimingų įvykių pavojų.

Patartina nepamiršti ir to, kad esti prietaisų, kurie turi vadinamąjį miego režimą. Nenorint prietaiso išjungti visiškai, pasirinkti minėtą režimą – labai pravartu, nes jis skirtas būtent energijos taupymui.

Energija taupančios lemputės

Vienas iš labai svarbių patarimų – senas elektros lemputes pakeisti elektrą taupančiomis arba LED lemputėmis. Tokiu būdu gali būti sutaupyta iki 90 proc. elektros energijos. Siekiant itin taupaus elektros energijos vartojimo, būtina atkreipti dėmesį ir keistinus įpročius. Išėjus iš patalpos, net jei ketinate į ją grįžti po kelių minučių – šviesą išjungti reikėtų.

Išėjus iš patalpos, net jei ketinate į ją grįžti po kelių minučių – šviesą išjungti reikėtų.

Elektrą taupančios lemputės dažnai yra brangesnės, tačiau tarnauja iki 10 kartų ilgiau ir atsiperka jau per metus. Dar praktiškesnis pasirinkimas – LED lemputės. Pastarosios tarnauja 35 kartų ilgiau nei įprasta kaitrioji lemputė ir 2–4 ilgiau nei taupiosios lemputės.

Atnaujinant būstą galima įdiegti ir išmaniojo namo sistemą, kuri padės net nuotoliniu būdu valdyti namo temperatūrą bei elektros naudojimą: apšvietimą, prietaisų veikimą, ventiliaciją ir pan.

Galiausiai, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pastato energijos vartojimo rodikliams labai didelę įtaką turi šildymo, vėdinimo ir karšto vandens ruošimo sistemų efektyvumas bei energiją iš atsinaujinančių išteklių gaminančių inžinerinių sistemų įrengimas pastate. Būtent pastarųjų įdiegimas energijos gali padėti sutaupyti daugiau nei 60 proc. elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius