Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 21

Apdovanoti kūrybiškiausi Atliekų mažinimo savaitės dalyviai

Atliekų mažinimo prevencija – vienas svarbiausių Europoje keliamų aplinkosauginių tikslų, o vienas pagrindinių uždavinių – ugdyti žmonių atsakingumą už savo veiksmus. Būtent tam nuo 2009 m. Europos ir kitose pasaulio šalyse kiekvieną rudenį organizuojama Atliekų mažinimo savaitė, prie kurios jau kelerius metus prisijungia ir Lietuva. Jos organizatorė Aplinkos ministerija kasmet apdovanoja kūrybiškiausius dalyvius, kurių iniciatyvos stebina originalumu – iš antrinių žaliavų jie gamina gultus, mokymosi priemones, žaislus ar scenos dekoracijas.
Europos atliekų mažinimo savaitės renginių apdovanojimo ceremonija
Europos atliekų mažinimo savaitės renginių apdovanojimo ceremonija / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Džiugina nemažas aktyvumas

Jau devynerius metus organizuojama Atliekų mažinimo savaitė sulaukia populiarumo ir Lietuvoje. Akcijos metu jos dalyviai supažindinami su pagrindinėmis atliekų susidarymo ir tvarkymo problemomis, ieško galimybių, kaip mažinti atliekų susidarymą, tinkamai tvarkyti jau susidariusias atliekas, keičiasi idėjomis apie antrinį jų panaudojimą. Prisijungti prie šio projekto kviečiami visi – nuo mažų ir didesnių bendruomenių, darželių-lopšelių iki valstybės institucijų.

Atliekų mažinimo savaitė Europoje sulaukia nemažo atgarsio – per pastaruosius ketverius metus prie projekto prisijungė per 13 tūkst. institucijų iš 30-ies šalių.

Skaičiuojama, kad per šį laikotarpį vien jo dalyvių dėka išvengta per 47 000 t atliekų.

Lietuvoje 2017 metų rudenį į šią akciją įsitraukė 149 institucijos, 130 dalyvavo Lietuvos mastu, 19 tarptautiniu. Kasmet Atliekų mažinimo savaitės rengėjai pasirenka naują temą, pernai siekta atkreipti dėmesį į antrinį žaliavų panaudojimą, taigi pasirinktas šūkis – „SUTEIK NAUJĄ GYVENIMĄ“.

Dominuoja – švietimo sektorius

Praėjusiais metais Lietuvoje fiksuotas didžiausias dalyvių skaičius, o aktyviausiai prie iniciatyvos prisijungė švietimo įstaigos. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas tuo džiaugėsi, mat ugdyti jaunąją kartą labai svarbu – juk viskas yra paties žmogaus rankose. „Ačiū už dalyvavimą Atliekų mažinimo savaitėje. Esame europiečiai, turime tuo rūpintis. Pavasarį pirmiausia bado akis ne žibutės, o atliekos. Ir tai ne tik žinybų, bet ir mūsų kiekvieno atsakomybė“, – prieš įteikdamas apdovanojimus projekto kūrybiškiausiems kalbėjo ministras.

Jo teigimu, švari aplinka, tinkamai tvarkomos atliekos – tai temos, kurios šiandien mums yra itin aktualios. Dalyviai parodė, kad geriems darbams nebūtinos didžiulės investicijos. Iš atliekų sukurta daug gražių darbų, kurie yra funkcionalūs, puošia interjerą, skatiną kūrybiškumą ir šiuolaikišką mąstymą, parodo, kad atliekos gali būti ne tik išmetamos.

Smagu, kad šie renginiai, skirti atliekų prevencijai, kasmet sulaukia vis didesnio dalyvių dėmesio.

„Smagu, kad šie renginiai, skirti atliekų prevencijai, kasmet sulaukia vis didesnio dalyvių dėmesio. Maža to, pastebime, kad pačių renginių turinys kasmet darosi vis turtingesnis, įgyvendinamos idėjos brandesnės, kas rodo visuomenės sąmoningumo didėjimą atliekų vengimo ir tvarkymo srityje“, – teigė aplinkos ministras K. Navickas.

Diplomais ir išvykomis į gražiausias Lietuvos vietas šiemet apdovanotos keturios institucijos – Ventos socialinės globos namai, Linkuvos socialinės globos namai, Kretingos rajono Grūšlaukės mokykla-daugiafunkcinis centras ir Radviliškio lopšelis-darželis ,,Žvaigždutė“.

Žinias įtvirtino praktinėje veikloje

Ventos socialinės globos namuose vyko renginys „Neišmesk – panaudok kitaip“, įstaigos gyventojai ir darbuotojai aktyviai jį organizavo ir įsitraukė į kūrybinius užsiėmimus, kurių metu buvo gaminti žaislai, dekoracijos, žvakutės ir įvairūs papuošimai iš antrinių žaliavų.

Linkuvos socialinės globos namuose taip pat „užsikūrė“ dirbtuvės, kuriose gaminti papuošimai įstaigai ir įvairūs meno kūriniai iš audinių skiaučių. Taip pat organizuota mugė, kurioje gyventojai ir darbuotojai turėjo galimybę pasikeisti/padovanoti nereikalingus daiktus, ši idėja visiems labai patiko.

Radviliškio lopšelis-darželis ,,Žvaigždutė“ per Atliekų mažinimo savaitę buvo itin aktyvus, jame vykdytos įvairios veiklos – nuo kūrybinių darbelių iš atliekų – popieriaus, plastiko, butelių ar medžiagų kūrimo, iki parodų, edukacinių programų ir miesto gatvių tvarkymo. Svarbu pabrėžti, kad organizuota edukacinė-praktinė veikla, kurios metu vaikai įtvirtino įgytas žinias apie antrinių žaliavų rūšiavimą, sužinojo, kad yra konteineriai tekstilei, žaliosioms atliekoms, kas tai yra kompostavimas, utilizavimas, taromatas. Jie rūšiavo atliekas į mėlyną, geltoną ir žalią šiukšlių maišus ir išmetė į popieriaus ir kartono, plastiko bei stiklo konteinerius, esančius darželio teritorijoje.

Apdovanojimas buvo įteiktas ir Kretingos rajono Grūšlaukės mokyklai-daugiafunkciniam centrui. Prie Atliekų mažinimo savaitės čia prisijungė visa bendruomenė, ne tik patys mažiausieji. Buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės, kuriose gamintos ir kalėdinės dekoracijos, ir net žaisliniai važiuojantys automobiliai, taip pat suorganizuota ir edukacinė programa. Grūšlaukės kaimo bendruomenės nariai dalyvavo popietėje „Aš ir gamta“, kurioje diskutavo apie vietines gamtos užterštumo problemas, aptarė problemų sprendimų galimybes bei kūrybiškai panaudodami antrines žaliavas kūrė kalėdinį žaisliuką.

Šiemet šios ugdymo įstaigos kelis metus įgyvendinama iniciatyva sodinti medelius puikiai įsikomponavo į naujo gyvenimo suteikimo jau panaudotiems daiktams temą. Mokykla bendradarbiaudama su Grūšlaukės girininkija 1,3 ha kirtavietėje pasodino 3 300 eglių, nuo 2011 metų pasodinta net 13 350 sodinukų..

Mokykla bendradarbiaudama su Grūšlaukės girininkija 1,3 ha kirtavietėje pasodino 3 300 eglių, nuo 2011 metų pasodinta net 13 350 sodinukų.

Vaikus motyvuoti nesunku

Kretingos rajono Grūšlaukės mokyklos-daugiafunkcinio centro direktorės pavaduotoja ugdymui ir biologijos mokytoja Dalia Bružienė pasakojo, kad ugdyti gamtą mylinčius ir ją puoselėjančius vaikus buvo sena jos svajonė: „Kadangi aš pati studijavau aplinkosaugą ir aplinkotyrą, jau anais laikais galvojau – kai dirbsiu, mano tikslas mokykloje bus kuo daugiau vaikų įtraukti į aplinkosauginę veiklą. Turėjau tikslą ugdyti tą gamtos tausojimo kultūrą. Taigi ir stengiuosi dabar tai daryti, įtraukdama visą mokyklos bendruomenę.“

Motyvacijos, pasak pašnekovės, nestinga, jei dedi pastangas ir įkvepi vaikus nuo mažens, paaiškini jiems, kaip ir kodėl vieni ar kiti dalykai vyksta: „Manau, kad mums labai gerai sekasi ir dėl to, kad esame įsikūrę labai gražioje vietoje, visai šalia miško, tvenkinio. Vaikams nereikia pasakoti, kas yra medis, kodėl negerai šiukšlinti prie tvenkinio – juk jie visas vasaras čia leidžia. Kitaip tariant, turime gyvą pavyzdį. Jie mato, kaip atrodo graži aplinka ir kokia nepatrauklia tampa, kai joje mėtomos šiukšlės. Labai svarbu, kad mes su gamta susipažinti, ją pamilti galime čia ir dabar, o ne tik skaitydami vadovėlį“.

„Kai važiuojame sodinti medžių, pasakojame vaikams apie CO2 koncentraciją. Viskas iš tiesų prasideda nuo mažens ir visiškai nėra sunku mažuosius įtraukti į šią veiklą“, – kalbėjo Dalia Bružienė. Kretingos rajono Grūšlaukės mokyklos-daugiafunkcinio centro pavaduoja pabrėžė, kad ekologinė ir aplinkosauginė veikla įstaigoje vykdoma nuolat, ne tik per Atliekų mažinimo savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius