Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 01

Aplinkos inžinierė Valdonė Daugėlaitė: mūsų ekomąstymui trūksta racionalumo

KTU doktorantė ir depozito sistemos „CupCup“ steigėja Valdonė Daugėlaitė įsitikinusi, kad mes dažniausiai elgiamės pagal tai, ką siūlo rinka. „Jeigu ji siūlytų tik daugkartines pakuotes ir nuomos paslaugas, mes prie tokių sąlygų irgi tiesiog prisitaikytume. Ateityje tokie cikliniai modeliai bus neišvengiami, nes verslas turės prisiderinti prie vartotojų, kurių susidarys kritinė masė“, – viliasi aplinkos inžinierė.
Valdonė Daugėlaitė su sutuoktiniu ir verslo partneriu
Valdonė Daugėlaitė su sutuoktiniu ir verslo partneriu / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 „Darom“

Visą „Ir aš darau“ laidą su Valdone Daugėlaite galite perklausyti čia

Jos pastebėjimu, žiedinio verslo modelių jau dabar yra veikiančių – tai pirmiausia yra dalijimasis mašinomis kaip „Spark“ ar „City Bee“ ir panašiai.

Tuo metu vadinamoji „zero waste“ kultūra, jos vertinimu, yra veikiau tikėjimo, negu racionalumo sferos reiškinys. „Manau, kad vienkartiniai puodeliai yra per daug išpūstas reikalas, nes yra tikrai svarbesnių aplinkosaugos problemų. Visuomenėje trūksta moksliškumo, kad žmonės galėtų atsirinkti problemas logiškai ir neutraliai, o ne veikiami emocijų, kuriomis, pavyzdžiui, paremtas „nulinių atliekų“ judėjimas“, – mano laidos „Ir aš darau“ pašnekovė.

Tyrėjos žaliasis pašaukimas kilo dar mokykloje, kai pamatydavo, kad reikėtų kabinete dienos metus užgesinti šviesą. Pradėjusi studijuoti ekologiją įsijungė į nevyriausybinių organizacijų „Žvejonė“, „Mes darom“, „Žali.lt“ veiklą. „Vykdavome į klimato kaitos derybas, mitingus, darydavome flešmobus. Esu pergyvenusi žaliojo aktyvizmo etapą, kol pribrendau siekti realių praktinių pokyčių“, – sako ji.

Dabar ji pamažu kuria puodelių depozito verslovę „CupCup“. „Lietuviams vis dar tenka aiškinti, kaip veikia sistema. Vokiečiui pasakai „depozitas“ ir jam nekyla jokių klausimų, nes Vokietijoje tokia veikia visur“, – pastebi V.Daugėlaitė.

Podkasto klausykite audioplatformoje 15min Klausyk. Kviečiame „Apple“ ir „Android“ vartotojus atsisiųsti programėlę.

Ir aš darau
Ir aš darau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius