Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 07

Aplinkosaugininkai gelbės nykstančias Kuršių nerijos kopas

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija šįmet planuoja imtis priemonių, kurios leistų sustabdyti vėjo pustomą smėlį labiausiai žmonių lankomose aukštosiose pamario kopose, rašo „Lietuvos žinios“.
Parnidžio kopa
Parnidžio kopa / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Susibūrusi įvairių sričių specialistų darbo grupė sprendžia ir teikia pasiūlymus, kaip kovoti su kopų žemėjimu, jų išpustymu. Iki tol tam tikrose vietose tik fragmentiškai būdavo pastatomos supintos žabtvorės, o šį pavasarį imsimės ilgalaikių, kompleksinių darbų. Tai ir kopų masyvų monitoringas, ir meteorologiniai stebėjimai, ir matavimai, ir aeronuotraukų darymas, ir pustomo smėlio sulaikymas techninėmis priemonėmis. Planuojame naujų draudimų ir poilsiautojams“, – dienraščiui tvirtino KNNP direktorė Aušra Feser.

Naglių kopa, esanti to paties pavadinimo rezervate, per 10 metų tapo penkiais metrais žemesnė (buvo 57,9 metro aukščio, dabar – maždaug 52 metrų).

Dėl žmonių ir gamtos įtakos milžiniški smėliakalniai ilgainiui ėmė nykti: pavyzdžiui, Naglių kopa, esanti to paties pavadinimo rezervate, per 10 metų tapo penkiais metrais žemesnė (buvo 57,9 metro aukščio, dabar – maždaug 52 metrų).

Pasak A.Feser, nuo šių metų turėtų įsigalioti tam tikri ribojimai turistams, lipantiems ant Parnidžio kopos, kur yra saulės laikrodis ir apžvalgos aikštelė: „Uždrausime nuo jos leistis žemyn tiesiai į pietus. Dėl to, kad iki šiol lankytojai bėgdavo kopos šlaitu per smėlį arba čiuoždavo žemyn, susidarė grėsmę keliantis skardis. Saugant jį pasivaikščioti po Parnidžio kraštovaizdžio draustinį bus siūloma iš rytų pusės, kitų vietų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius