-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 19

Ar apkrautume savo namus taip, kaip tai padarome su artimųjų kapais?

Sparčiai besikeičiančiame pasaulyje tradicijas vertiname už tai, kad jos palaiko bent šiek tiek stabilumo. Vis dėlto kai kurios tradicijos nėra tokios senos, kaip galėtų atrodyti. Vėlinių išvakarėse puošti kapus žvakėmis ir gėlėmis pradėjome vos prieš pusšimtį metų, o galiausiai kiekvieno „garbės“ reikalu tapo kuo gausesnė ir, deja, ne visada subtili ir tvari kapų puošyba. Vilnietis floristas Edgaras Vegys ir VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė primena: pagarba mirusiajam suderinama su pagarba aplinkai, kai „mažiau“ iš tiesų reiškia „daugiau“.
Egle Razbadauskaitė
Egle Razbadauskaitė / PTO nuotr.

Kam viso to reikia?

Floristas E. Vegys pripažįsta: kapų puošybos naujovės Lietuvoje sunkiai skinasi kelią, o keleto dešimtmečių tradicijos neužleidžia savo pozicijų.

„Jeigu, įrengus kapavietę, buvo palikta vietos sodiniams, dažnu atveju toks žemės lopinėlis bus užsodintas paprasčiausiais chrizantemų ar viržių krūmais, na, o jeigu vietos sodinti nėra, kapas yra uždengtas granito plokšte ar užpiltas dekoratyvinę skalda, tokiu atveju ant kapo keliauja tos pačios chrizantemos, paliekant jas plastikiniuose vazonuose arba įvairiausios dirbtinių, džiovintų, retais atvejais – gyvų gėlių kompozicijos. Kita vertus, vis daugiau žmonių ieško įdomesnių kapavietės puošimo sprendimų, minimalistinių kompozicijų, kurios būtų stilingas akcentas bendroje kapo aplinkoje“, – pastebi floristas.

Svarstant, kaip, puošiant kapą, geriausiai pagerbti savo artimą mirusįjį, E. Vegys kviečia lankantį kapus asmenį užduoti sau klausimą: viso to reikia man, ar mirusiam? Ar puošiu kapą sau, mirusiajam, ar aplinkiniams, kurių žvilgsnis nevalingai nukryps į greta esančią svetimą kapavietę? „Vargu ar mes norėtume savo miegamajame prisistatyti dešimtis žvakių, visus kampus nukrauti chrizantemų vazonais ir visokiausių gėlių kompozicijomis, tai kodėl visa tai tempiame į kapus?“, – klausia floristas.

Kapų puošmenos užteršia aplinką

Pasak E. Vegio, vertėtų ne tik pagalvoti, ar didelis yra skirtumas tarp vienos ir kelių žvakių, bet ir prisiminti, kad į kapines mes greičiausiai keliaujame ne dėl pasipuikavimo puošmenų skaičiumi. Dėmesys mirusiajam – tai turi būti svarbiausia, o dėmesiui išreikšti užtenka ir vienos gėlės, ir vienos žvakės.

„Pasiduodami nusistovėjusioms, bet nelogiškoms tradicijoms, dažniausiai nepagalvojame, kad savo veiksmais ne tik nepadarome nieko labai naudinga, bet vis labiau užteršiame aplinką plastiko, stiklo, parafino ir visais kitais dalykais, kurie trumpai pabuvę ant mūsų artimųjų kapų vėliau atsiduria mišriųjų atliekų konteineriuose. Tad galvojant apie kapo dekoravimą derėtų pasitarti su šeima, gimine ir nuspręsti, kokią vieną kompoziciją ar augalą šiais metais nuvešime ant kapo. Tas pats pasakytina apie žvakes. Taip ne tik prisidėsime prie tvaresnės aplinkos ir sutaupysime, bet kartu nepaversime kapavietės į sąvartyną ar Joninių laužą panašiu margumynu“, – pastebi E. Vegys.

PTO nuotr./Edgaras Vegys
PTO nuotr./Edgaras Vegys

Kur dėti kapų puošybos atliekas?

PTO viešinimo ir marketingo specialistė E. Razbadauskaitė atkreipia dėmesį: kad ir kiek plastikiniai ar stikliniai kapų žvakių indeliai primintų pakuotes ar vertingą antrinę žaliavą, jie nėra pakuotės, greičiausiai tai – užterštos bei sunkiai perdirbamos ar netgi neperdirbamos atliekos. Jų vieta – mišriųjų komunalinių atliekų konteineris, o iš ten jos tikriausiai pateks į sąvartyną. Ši netvari perspektyva galėtų tapti paskata atsisakyti žvakių gausos, prie kurios daugelis esame įpratę.

Nebegražios, nebetinkamos dirbtinės gėlės, deja, irgi per mišriųjų komunalinių atliekų sistemą dažniausiai keliauja į sąvartynus, o ir ne visi plastikiniai vazonėliai gali tapti vertinga žaliava.

„Jeigu įsigijote gėlę su vazonėliu, krepšeliu ir persodinote ją į kitą vazoną, tuomet šis vazonėlis yra pakuotė ir jį reikėtų mesti į pakuočių atliekų konteinerius. Jeigu vazonėlyje gėlė auga per visą būvio ciklą – tuomet tai ne pakuotė ir tokią atlieką reikėtų mesti į mišriųjų komunalinių atliekų konteinerį“, – aiškina PTO atstovė.

Kaip tvariausią kapų puošybos elementą, kuris, deja, yra trumpalaikis, E. Razbadauskaitė įvardija gyvas gėles. Nuvytusias jas reikėtų išmesti į žaliųjų atliekų konteinerius arba, jeigu yra galimybė – sukompostuoti.

Gerbdami mirusiuosius, išsaugokime pagarbą aplinkai

  • Paklauskime savęs, kam to reikia: mirusiajam, man ar pašaliniam žiūrovui.
  • Pasitarkime su šeima ir giminaičiais. Pabendrauti verta ne tik prie kapo, be ir prieš Vėlines. Rezultatas galėtų būti skoninga bendra kapų puošybos kompozicija.
  • Mažiau žvakių ir dirbtinių puošmenų – didesnis rūpestis gamta ir planetos ateitimi.

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius