Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 05

Buriuotojai rinko Baltijos išmestas šiukšles: rado ir šaldytuvo dureles

Automobilių padangos, šaldytuvo durelės, gausybė vienkartinių plastiko pakuočių – visa tai rasta ties Grobšto gamtos rezervatu einančiame Nidos pajūrio ruože, kur griežtai ribojant žmogaus veiklą, apie būtinybę keisti vartojimo įpročius nuolatos primena Baltijos jūra. Nebūti abejingais tokiems reiškiniams bei keisti vartojimo įpročius šiemet jau antrąjį kartą pakvietė buriuotojų iniciatyva „Ne plastiko bangai".
Kuršių nerijoje rinktos atliekos, kurias bangos išmetė iš Baltijos jūros
Kuršių nerijoje rinktos atliekos, kurias bangos išmetė iš Baltijos jūros / Neringos savivaldybės nuotr.

„Kuršių marių regatos“ metu sukvietusi gausų būrį buriuotojų, Neringos kurorto svečių ir gyventojų, ši iniciatyva inicijavo dar vieną vidurvasario talką pajūryje. Rinkti Baltijos jūros sugrąžintų šiukšlių susirinko apie 70 tarptautinės „Kuršių marių regatos“ dalyvių, kuriuos lydėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, Kuršių nerijos nacionalinio parko, Neringos savivaldybės atstovai, – sakoma pranešime spaudai.

„Tam, kad pasikeistų dabartiniai mūsų įpročiai, kurie kelia grėsmę jau net mūsų vaikų ateičiai šioje planetoje, turime nuolat dirbti su savimi – atsisakyti žalingų įpročių ir ugdyti naujus. Buriuotojai, būdami itin arti gamtos, tą puikiai mato ir supranta, todėl jau antrus metus siekia išjudinti ir platesnę visuomenės dalį. Jau tradicija tampantis „Ne plastiko bangai“ projektas yra šių pastangų dalis“, – teigė šį projektą iniciatyvą praėjusių metų „Kuršių marių regatos“ metu pradėjusios Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Monikos Svėrytės nuotr./Raimundas Daubaras, Naglis Nasvytis
Monikos Svėrytės nuotr./Raimundas Daubaras, Naglis Nasvytis

Ties pasieniu su Kaliningrado sritimi prasidėjusi talka tapo puikia galimybe ne tik permąstyti žmogaus veiklos padarinius, bet ir prisiimti asmeninę atsakomybę.

„Džiaugiamės, kad iniciatyva „Ne plastiko bangai" prasidėjo būtent Neringoje – teritorijoje, kurios išlikimui nuolatinį pavojų kelia žmogaus veiklos nulemtos gamtos stichijos. Tenka apgailestauti, kad šiandien stebime nuolatinį procesą, kuomet po kiekvienos labiau vėjuotos dienos Baltijos jūra į krantą sugrąžina žmonių atsikratytas šiukšles. Pokytis įmanomas tik tuomet, jei kiekvienas iš mūsų prisiimsime asmeninę atsakomybę bei pradėsime keisti savo įpročius. Tikiuosi, kad buriuotojų pavyzdys taps užkrečiamu", – viliasi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringoje šiandien galima išvysti ir daugiau iniciatyvos „Ne plastiko bangai" rezultatų – vienkartinio plastiko gaminių atsisakė didžiausias kurorto prekybos centras. Prie iniciatyvos prisijungė ir paslaugų sektorius.

Praėjusiais metais Neringos savivaldybė, Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija pasirašė memorandumą „Ne plastiko bangai", kurio tikslas – sumažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą Neringoje bei neigiamą plastikinių gaminių poveikį į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytai Kuršių nerijos aplinkai.

Memorandumu įsipareigota numatyti ir įgyvendinti priemones, skirtas mažinti vienkartinių plastikinių gaminių vartojimą ir plastiko atliekų susidarymą. Vykdyti prevenciją ir švietėjišką darbą bei glaudžiai bendradarbiauti prisidedant prie vienkartinių plastikinių gaminių vartojimo mažinimo tokiose srityse kaip švietimas, renginių organizavimas, kurortinių paslaugų teikimas.

Neringos savivaldybės nuotr./Talka Kuršių nerijoje
Neringos savivaldybės nuotr./Talka Kuršių nerijoje

Šiemet, palaikydama „Ne plastiko bangai“ iniciatyvą prie „Kuršių marių regatos“ draugų prisijungė pakuočių perdirbimu besirūpinanti organizacija – „Gamtos ateitis“, kuri regatos metu Nidoje nuo antradienio iki penktadienio 16 val. organizuoja edukacinius užsiėmimus vaikams.

„Mums labai smagu tapti šio didelio ir tvaraus renginio dalimi. Smagu matyti, kaip jauni žmonės, šeimos, vaikai, susijungia vienam bendram tikslui – švarinti gamtą nuo kitų, neatsakingų žmonių gamtoje paliktų pėdsakų. Tikimės ir linkime, kad ši unikali savo banga lengvai užlies ir visą Lietuvą“, – teigė įmonės „Gamtos ateitis“ vadovas Karolis Šiaudkulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius