Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 24

Darnūs namai padeda draugauti su aplinka

Žiedinė ekonomika, be atliekų gyvenanti visuomenė ir atsakingas vartojimas – svarbios šiandienos aktualijos. Norint stabdyti besaikį vartojimą ir tausoti aplinką, būtina šviesti visuomenę, paprastais, suprantamais būdais parodyti tokios gyvensenos privalumus, ne tik aplinkosauginę, bet ir ekonominę naudą kiekvienam žmogui.
Darnūs namai ekspozicija
"Darnūs namai" ekspozicija

Siekiant šių tikslų inicijuotas projektas „Darnūs namai“. Iš įvairių nebenaudojamų, bet perdarytų ir atnaujintų daiktų buvo įrengtas namo ant ratų interjeras. Unikali ekspozicija apkeliavo visą Lietuvą - apvažiavo 60 savivaldybių, apsilankė daugiau kaip 120 vietovių. Šiuo metu projektas „Darnūs namai“ finišuoja renginiais pajūryje.

Ekspozicija, viktorinos, kūrybinės dirbtuvės

Į renginius užsukę gyventojai galėjo apžiūrėti nematytą namą ant ratų, pasisemti naujų idėjų, kaip kūrybingai iš turimų rakandų susikurti naują, įdomų namų interjerą. Jie taip pat dalyvavo ir kūrybinėse dirbtuvėse, savo žinias aplinkosaugos srityje galėjo pasitikrinti viktorinose, diskutavo apie atsakingą vartojimą, atliekų prevenciją ir tvarkymą, įpročių ir gyvenimo būdo keitimą.

Labai svarbu gyventi taip, kad atliekų susidarytų kuo mažiau.

Juk labai svarbu gyventi taip, kad atliekų susidarytų kuo mažiau. Tai propaguoja žiedinė ekonomika, skatinanti atsisakyti linijinio ekonomikos modelio: pagaminau-suvartojau-išmetu. Žiedinė ekonomika siekia kiek įmanoma sumažinti atliekų kiekį ir išteklių naudojimą keisti pakartotiniu produktų naudojimu juos taisant ar perdirbant, darniu vartojimu. Skatinami ir nauji verslo modeliai, kurie kaip alternatyvą gaminio įsigijimui siūlo jo nuomą, skolinimą ar dalijimąsi.

„Darnių namų“ lankytojai, ne tik vaikai, jaunimas, bet ir vyresnio amžiaus žmonės, aktyviai įsitraukė į interaktyvias veiklas – varžėsi, kas greičiau ir teisingai išrūšiuos atliekas į atitinkamus konteinerius, taip pat domėjosi, ką skanaus galima pasigaminti iš maisto likučių.

Reikia neskubėti išmesti nebenaudojamų daiktų, o pagalvoti, kaip juos naujai pritaikyti buityje.

Atsakingo vartojimo idėjos plinta

„Su namu ant ratų lankėmės įvairiuose Lietuvos regionuose ir visur sulaukėme didelio gyventojų susidomėjimo ir visuotinio palaikymo. Matėme, kad atsakingo vartojimo idėjos sparčiai plinta. Daugelis pritaria, kad reikia neskubėti išmesti nebenaudojamų daiktų, o pagalvoti, kaip juos naujai pritaikyti buityje, kad reikia nešvaistyti maisto, rūšiuoti atliekas ir tausoti aplinką. Maloniai nustebino, kiek daug žmonių pasakojo apie savo patirtį senus rakandus pritaikant naujai, apie savo atsakingą vartojimą. Mūsų namas ant ratų buvo puikus pretekstas kalbėti apie aplinkosaugą, skleisti darnaus gyvenimo idėjas. Tikiu, kad šis projektas prisidės prie to, kad mūsų visuomenė būtų draugiškesnė aplinkai“, – apie kelionių po šalį patirtis kalba projekto „Darnūs namai“ atstovė Rūta Undro.

Perdarys senus daiktus

Adam, Barbara, Masimilian ir Ola iš Lenkijos, Hajnowka miesto, atostogaujantys Klaipėdoje, buvo labai nustebinti ir džiaugėsi, kad toks projektas vyksta. Lenkijoje jie panašių akcijų pasigenda. Patys rūšiuoja atliekas, bet niekada nieko neperdarinėjo, nes pritrūkdavo laiko. "Dabar mes tikrai kokį nors daiktą prikelsim antram gyvenimui, rasim laiko, nes tai labai geras būdas leisti laiką su vaikais", – kalbėjo svečiai iš Lenkijos.

"Man labai patiko šio projekto idėjos, ir aš pasidarysiu kėdučių iš nenaudojamų butelių dėžių. Gamtą stengiuosi tausoti vengdama vienkartinio plastiko. Naudoju gertuves, daugkartinius maišiukus ir neperku daiktų, jei jie nebūtini", – sakė namą ant ratų Palangoje aplankiusi Monika Baltaitė.

Adam, Barbara, Masimilian ir Ola iš Lenkijos
Adam, Barbara, Masimilian ir Ola iš Lenkijos

Įtraukiami ir moksleiviai

Eišiškėse mokytoja Elena Leveckienė kartu su savo mokiniais išbandė visas namo ant ratų komandos siūlomas veiklas ir labai džiaugėsi, kad toks projektas atvyko pas juos į miestą. „Kartu su mokiniais mūsų mokykloje rūšiuojame atliekas ir stengiamės kuo produktyviau išnaudoti visus gautus išteklius. Be to, manau, kad vaikams labai svarbu dalyvauti tokiuose projektuose, nes juk geriau vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti“, – yra įsitikinusi pašnekovė.

Lietuvos gyventojams aktuali informacija apie aplinkosauginį projektą „Darnūs namai“ ir namo ant ratų kelionių po Lietuvą tvarkaraštis skelbiamas projekto Facebook paskyroje, apie būsimus renginius miestuose gyventojai informuojami ir anonsiniais skelbimais regioninėje spaudoje.

Renginys "Darnūs namai"
Renginys "Darnūs namai"

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.

Aplinkos ministerijos ir ES logotipas
Aplinkos ministerijos ir ES logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius