-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15

Dizainerės patarimai: dovanokite patirtis, o atliekas paverskite kūrybine medžiaga

Šiuolaikinio dizaino kūrėjos Agnės Kučerenkaitės rankomis sukurti porceliano indai gula į perdirbto popieriaus dėžutes. Šios yra išklotos jau panaudoto kanceliarinio popieriaus juostelėmis. Jos – iš pačios dizainerės ir bičiulių sukaupto popieriaus. Porceliano indams ir kitiems menininkės darbams naudojamos glazūros irgi yra gaminamos, panaudojant pramoninio metalo ir kitokias atliekas. Visa tai – kūryba, įtraukianti ir netiesioginį menininkės kvietimą kurti iš jau sykį panaudotų produktų, nepamiršti tvarumo.
Šiuolaikinio dizaino kūrėja Agnė Kučerenkaitė
Šiuolaikinio dizaino kūrėja Agnė Kučerenkaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Dovanoms pakuoti – kuo natūralesnės ar perdirbtos pakuotės

Nuo 2018 metų reikšmingus kūrybos įvertinimus pelnanti dizainerė A.Kučerenkaitė prisipažįsta nuo pat studijų pradžios domėjusis socialine problematika. Tarptautinė patirtis, įskaitant ir stažuotę Japonijoje, tik sustiprino jos požiūrį, kad visi mes šiandien – pradedant verslu ir baigiant meno žmonėmis – turėtume prisiimti atsakomybę už tvariai kuriamą ekonomiką bei planetos ateitį.

Šventiniu laikotarpiu, kai daugelis tarytum automatiškai puolame prie spalvingų dovanų pakuočių ar blizgančių kaspinų ir, pavargę nuo bėgimo, beveik nesusimąstydami perkame dovanas, A.Kučerenkaitė atsidaro stalčių, kuriame saugo nuo praėjusių švenčių sukauptas juosteles ir virveles.

Asmeninio archyvo nuotr./A.Kučerenkaitės darbai
Asmeninio archyvo nuotr./A.Kučerenkaitės darbai

„Gaila, jog visos šventinės pakuotės yra skirtos tik akimirkai ir dažniausiai išmetamos, todėl pagalvokite, kad labai lengvai galima supakuoti dovanas panaudojant namie turimas medžiagas. Kartonines dėžutes galima parsinešti iš prekybos centrų, o pačią dovaną galima gražiai supakuoti tiesiog į laikraštį ar žurnalą. Idėjų tam galima lengvai rasti internete. Aš taip pat dažniausiai pasilieku visus kaspinus ir virvutes ir panaudoju dar kartą“, – pasakoja dizainerė.

Dovanoms pakuoti ji siūlo rinktis kuo natūralesnes ar perdirbtas pakuotes, tarkime, popierines dėžutes, popierinius arba natūralaus audinio siūlus ir kaspinus, popierines lipnias juosteles. „Viliuosi, jog žmonės pamažu atsisakys plastikinių lipnių juostelių ir kaspinų, nes ne visas plastikas yra rūšiuojamas, o tik 9 proc. viso plastiko apskritai yra perdirbama“, – primena A.Kučerenkaitė.

Dovanokime tai, ko pakuoti nereikia – patirtis

2018 metais A.Kučerenkaitės projektas „Ignorance is Bliss“ buvo atrinktas į geriausių pasaulyje penketuką prestižiniuose „Dezeen Awards“ apdovanojimuose namų apyvokos reikmenų (Homeware Design) kategorijoje, 2019-aisiais meninkės vardas pateko į „Dezeen Awards“ sudarytą 25 geriausių kylančių dizainerių sąrašą, o dar kitais metais ji pelnė vieną reikšmingiausių industrinio dizaino apdovanojimą „Red Dot 2020“ (Best of the Best Product Design).

Nors Lietuvoje žodis „atliekos“ vis dar siejamos su negatyviais kontekstais, tačiau dizainerės projektuose atliekos tampa žaliava naujiems tvariems ir sykiu itin estetiškiems gaminiams kurti. Ji taip pat prisipažįsta savo dėmesį skirianti ne vien meninei kūrybai, bet ir tvarioms produktų pakuotėms jos jau sukurtiems ar ateities dizaino produktams. Menininkė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu pastebi labai įdomių pakavimo sprendimų, tokių kaip vis populiarėjančios pakuotės iš grybienos, užpildai iš jūros žolių ir kukurūzų ar rašalas, pagamintas iš medžiagų, išgautų iš oro taršos produktų.

Asmeninio archyvo nuotr./A.Kučerenkaitės darbai
Asmeninio archyvo nuotr./A.Kučerenkaitės darbai

Dizainerė taip pat turi ir atsakymą, kaip norint ką nors padovanoti ar supakuoti būtų galima suderinti grožį, šventę ir nulinės taršos („Zero Waste“) idėjas.

„Patarčiau labai gerai apgalvoti pačias dovanas ir rinktis dovanoti patirtis, kurioms nereikės net pakuočių. Mes gyvename pertekliuje, todėl jei norite dovanoti materialias dovanas, įsitikinkite, ar tikrai to daikto tam žmogui reikia. Labai gražu būtų vietoj dovanų tiesiog paaukoti tuos pinigus socialiai nuskriaustiesiems“, – sako A.Kučerenkaitė.

Menininkai siūlo kitokį požiūrį į grožį

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė atkreipia dėmesį, kad menininkai labai prisideda, formuodami ne tik požiūrį į tvarumą, bet ir supratimą, kas galėtų būti gražu. Kaip pavyzdys – dizainerė A.Kučerenkaitė subtilių meno kūrinių pakavimui pasirinko kanceliarinio popieriaus atliekas, o daikto, kaip visumos ir galimos dovanos estetika praturtėjo, nes netiesiogiai išsakoma mintis apie pagarbą mūsų planetos ištekliams. Kitas geras pavyzdys, anot E.Razbadauskaitės, šiemet buvo pademonstruotas per meno mugę „ArtVilnius’21“, kai dvi menininkės sukūrė ištisą kūrybos ekspoziciją, meno kūriniams panaudodamos krepšinio ir futbolo kamuolių ir jų kamerų atliekas.

PTO nuotr./VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė
PTO nuotr./VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė

„Gyvename laikais, kai kur kas labiau džiaugsmo atneša iš nebereikalingų daiktų ar pakuočių sukurti rankdarbiai nei koks nors visiškai naujas, trumpalaikis, juo labiau – neperdirbamas daiktas. Tai rodo ir mūsų organizacijos atliekami tyrimai. Palyginti su 2019 metais, 2021 metais pakartotinai naudojančių atliekas respondentų skaičius išaugo nuo 56 iki 74 procentų. Iš atliekų gaminami žaislai, pakuotės naudojamos sodinukams ir panašiai. Šiemet tik 26 proc. apklausos dalyvių sakė visiškai nenaudojantys atliekų pakartotinai“, – pastebi PTO atstovė.

Pasak E.Razbadauskaitės, tiek Europos Sąjungoje, tiek Lietuvoje atliekų mažinimo kryptimi šiuo metu eina visos atliekų sektoriaus grandys, pradedant šiam sektoriui skirtais politiniais sprendimais, keliant naujus reikalavimus gamintojams ir pardavėjams dėl plastiko pakuočių naudojimų ar perdirbamumo. Vartotojai prie to prisideda, atkreipdami dėmesį į gaminio sudėtį, vietoje vienkartinių daiktų naudodami daugkartinius, kurdami iš atliekų neįtikėtinai gražius ir įdomius daiktus bei vis atsakingiau rūšiuodami atliekas, kurių dalis virsta naujais gaminiais.

Keletas tvaraus dovanų pakavimo idėjų

  • Senas laikraštis ir žurnalas – puikus pakavimo popierius.
  • Panaudotas smulkintas kanceliarinis popierius – tinkamas pakuotės užpildas.
  • Nuo pernai ar užpernai išsaugotos dovanų juostelės ar virvelės tiks ir šiemet.
  • Iš jau panaudotos kartono dėžutės galima sukurti dovanai skirtą norimo dydžio dėžutę: kaip tai padaryti, rasite patarimų internete.
  • Tvaresnė plastikinės lipnios juostelės alternatyva – lipni popierinė juostelė.

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius