Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 21

Dubysos regioninis parkas: „Už Raseinių, ant Dubysos“

Jeigu šią vasarą dar neatostogavote ir svarstote kokią Lietuvos vietą aplankyti – užsukite į Dubysos regioninį parką. Užburianti upės apylinkių gamta įkvėpė ne vieną poetą ir dainių. Beje, ar žinojote, kad 1862 metų spalio 21 dieną Pasandravyje gimė Jonas Mačiulis, vėliau pasirinkęs Maironio slapyvardį?
Maironio gimtinės ir tėviškės takai
Maironio gimtinės ir tėviškės takai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Už Raseinių, ant Dubysos,

Teka saulė, teka;

Geltonplaukės puikios visos

Šneka ten, oi šneka.“ (Maironis)

Vidurio Lietuvoje įsikūręs Dubysos regioninis parkas vilioja natūralia gamta ir autentiška krašto istorija. Maždaug 130 km vingiuojančios upės apylinkėse užaugo ne vienas žymus Lietuvos žmogus. Iš Raseinių rajono kilęs muzikas Juozas Tallat-Kelpša, disidentas ir politinis veikėjas Viktoras Petkus, poetas Marcelijus Martinaitis, alpinistas Vladas Vitkauskas ir kt.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maironio gimtinės ir tėviškės takai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Maironio gimtinės ir tėviškės takai

Ar žinojote, kad 1862 metų spalio 21 dieną Pasandravyje gimė Jonas Mačiulis, vėliau pasirinkęs Maironio slapyvardį? Siekiant išsaugoti autentišką aplinką įsteigtas Pasandravio istorinis draustinis, užimantis daugiau kaip 500 hektarų plotą. Poeto gyvenimą byloja poeto tėviškės sodybos, kurioje įkurtas muziejus, sienos. Čia pat galima pasivaikščioti Maironio jaunystę menančiais takeliais bei pasigrožėti jį įkvėpusia gamta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Betygalos piliakalnio ir Alkos kalno aplinka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Betygalos piliakalnio ir Alkos kalno aplinka

Nepakartojamas kraštovaizdis atsiveria žvelgiant nuo Betygalos I piliakalnio. Verta aplankyti Alko kalną, dar žinomą Betygalos II piliakalnio vardu. Jo pašonėje – XIX amžiuje pastatyta mūrinė koplytėlė. Objektas puikiai pritaikytas lankymui: įrengti laipteliai, takeliai, informaciniai stendai, sutvarkyta aukuro vieta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stebuklingi Ugionių šaltiniai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stebuklingi Ugionių šaltiniai

Raseinių rajone esantis Ugionių kaimas garsėja stebuklingu šaltiniu. Pasakojama, kad dar XVII amžiuje virš jo pasirodė Marijos atvaizdas, todėl ši vieta tapo itin svarbi tikintiesiems. Šalia šaltinio įrengtoje koplytėlėje vyksta tradicija tapę Žolinių atlaidai. Keliasdešimt kilometrų padubysiais driekiasi Šv. Jokūbo kelias – katalikų piligrimų takas, vedantis į Ispanijoje esančią Kompostelos Santjago katedrą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Luknės poilsiavietė prie Luknės tvenkinio
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Luknės poilsiavietė prie Luknės tvenkinio

Upės pašonėje, prie Padubysio piliakalnio, įrengta stovyklavietė, kurioje yra viskas, ko gali prireikti į parką atvykusiems lankytojams: pavėsinės, praustuvės ir dušai, žaidimų aikštelė, persirengimo kabinos, laužavietės, automobilių stovėjimo aikštelė. Čia pat prasideda ir Padubysio pažintinis gamtinis takas. Turistų pamėgta šalia Luknės tvenkinio, itin vaizdingoje vietoje esanti stovyklavietė.

Aštresnių pojūčių ištroškę regioninio parko lankytojai savo jėgas gali išbandyti Dubysa plaukdami baidarėmis. 25 km ilgio dviračių takas veda iš Betygalos į Ugionius. Iššūkius mėgstantys svečiai gali pasirinkti miškais ir lauko keliukais nesidriekusį „Padubysio žiedo“ dviračių taką.

Dubysos regioninis parkas fotografo akimis:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius