Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 29

Dzūkija skambės dainomis – į pelkes paleista 60 „dainuojančių“ varlių

Raudonpilvės kūmutės – maži varliagyviai, iš kitų išsiskiriantys ryškiomis oranžinėmis dėmėmis ant pilvo ir melodingu ūkimu poravimosi metu (jis stipriai skiriasi nuo įprasto varlių kurkimo). Taip pat šios varlės yra retos, įrašytos į Lietuvos Raudonąją knygą ir saugomos. Kadangi kūmučių buožgalviams bręstant į juos kėsinasi pernelyg daug burnų, Lietuvos zoologijos sodas šiemet pradėjo raudonpilves kūmutes auginti nelaisvėje – nuo ikrų iki pusiau suaugusių varliukų.
Raudonpilvė kūmutė
Raudonpilvė kūmutė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Didžiausia užduotis Metelių regioninio parko ekologams – pavasarį surinkti kūmučių ikrus, kurie, žinoma, yra itin panašūs į kitų varliagyvių.

Kai ikrai jau pasiekia zoologijos sodą, vietos herpetologų teigimu, jie auga greitai ir sėkmingai. Iš 90-ies buožgalvių išsirito ir išgyveno 61 raudonpilvė kūmutė, varlės paleistos skirtingose Metelių regioninio parko pelkėse ir balose.

Lietuvos zoologijos sodo Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėjos Almos Pikūnienės teigimu, auginant varliagyvius labai praverčia vietoje turimas insektariumas: vietoje užauginti vabzdžiai tampa kūmučių maistu, o jos išmoksta pasigauti maistą, vėliau lengviau tampa prisitaikyti gamtoje.

Šį pavasarį zoologijos sodas sulaukė apie 200 ikrų, taigi, tikėtina, raudonpilvių kūmučių Dzūkijoje kitąmet bus paleista dar daugiau. Ikrai rudenį virsta buožgalviais, o pavasarį – „paauglėmis“ varlėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius