Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17

Europos atliekų mažinimo savaitė – stimulas keisti įpročius

Nemažai žmonių vis dar nesusimąsto, kad saikingai vartodami, stengdamiesi mažinti atliekų kiekį ir jas rūpestingai rūšiuodami ne tik tausoja aplinką, rūpinasi gyvenimo kokybe, bet ir sumažina savo išlaidas.
Rūšiavimas
Rūšiavimas / 123rf.com nuotr.

Nes atliekų surinkimas ir tvarkymas kainuoja, ir už tai mokame mes visi. Gerų norų nepakanka, reikia ir žinių, kaip keisti savo kasdienius įpročius. O jų vis dar trūksta. Šias spragas padeda užpildyti kasmet rengiama Europos atliekų mažinimo savaitė. Lietuva joje dalyvauja jau ketvirtus metus.

Ugdo sąmoningumą ir suteikia žinių

Atliekų mažinimo prevencija – vienas svarbiausių Europoje keliamų aplinkosauginių tikslų, o vienas pagrindinių uždavinių – ugdyti žmonių atsakingumą už savo veiksmus. Būtent todėl nuo 2009 m. Europos ir kitose pasaulio šalyse kiekvieną rudenį organizuojama Atliekų mažinimo savaitė.

Tai vienu metu vykdoma kampanija, kuria siekiamaa ugdyti žmonių sąmoningumą, suteikti jiems praktinių žinių, kaip tvariai naudoti išteklius, tvarkyti atliekas bei mažinti jų kiekius.

Lietuva prie Europos atliekų mažinimo savaitės prisijungė 2015 metais. Džiugu, kad kasmet jos metu organizuojamų renginių ir jų dalyvių skaičius auga. Ypač didelio aktyvumo sulaukta praėjusiais metais, kai vyko daugiau nei 400 renginių visoje Lietuvoje. Jų metu buvo keičiamasi idėjomis, kaip naujam gyvenimui prikelti kartą jau naudotus daiktus, vyko kūrybinės dirbtuvės.

Kasmet skelbiama vis kita šios kampanijos tema. Pernai jos šūkis buvo „Suteik naują gyvenimą“ ir daugiausiai renginių bei iniciatyvų buvo susijusios su kartą jau naudotų daiktų prikėlimu naujam gyvenimui, antrinių žaliavų panaudojimui. Šiemet Lietuvoje vyksiančių renginių metu didžiausias dėmesys bus skiriamas vienkartinių plastiko gaminių keliamoms problemoms.

Aplinkos ministerija, „Europos atliekų mažinimo savaitės“ koordinatorė Lietuvoje lapkričio 17–25 dienomis kviečia organizuoti renginius, susijusius su vienkartinio plastiko gaminių naudojimo prevencija. Tokios iniciatyvos imtis paskatino vis didėjanti aplinkos tarša šiais gaminiais, noras paskatinti mažinti jų vartojimą, padidinti antrinį panaudojimą, siekis tinkamai tvarkyti plastiko atliekas.

Kiekvienas turime pradėti nuo savęs

„Pereinant prie žiedinės ekonomikos ir siekiant kontroliuoti didėjantį vienkartinio plastiko atliekų susidarymą, būtina daugiau dėmesio skirti visuomenės informavimui apie vienkartinių plastikinių gaminių naudojimo keliamas problemas ir visiems kartu galvoti apie šių gaminių vartojimo mažinimo tikslus. Tikimės, kad visuomenės iniciatyvos, organizuojant Europos atliekų mažinimo savaitės renginius, bus kartu ir stimulas keisti visuomenės vartojimo įpročius bei paskatins aplinką tausojantį vartojimą“ – teigia Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė.

Tai viena dažniausiai mūsų kasdieniame gyvenime naudojamų medžiagų. Tačiau verta susimąstyti, at tikrai be iš jos pagamintų daiktų negalime apsieiti. Ar mums tikrai būtini vienkartiniai plastiko indai, maišeliai, šiaudeliai, ausų krapštukai, balionų lazdelės ir daugybė kitų. Visame pasaulyje į vandenynus kasmet patenka 5–13 mln. tonų plastiko atliekų, pusė jų yra vienkartiniai plastiko gaminiai, tai dažniausiai paplūdimiuose randama šiukšlė. Problema, kad jie sunkiai perdirbami, dažniausiai naudojami ne namuose, todėl metami kur pakliuvo.

Šiuo metu Lietuva taip pat aktyviai dalyvauja svarstant Europos Komisijos šiais metais pateiktą direktyvos pasiūlymą, kuriuo siekiama tarpvalstybinio pobūdžio tikslo – kovoti su į jūrą patenkančiomis šiukšlėmis ES lygmeniu nustatant vienkartinių plastikinių gaminių naudojimo mažinimo priemones ir bendrai siekiant sumažinti šių gaminių keliamą poveikį aplinkai.

„Visuomenės dalyvavimas renginiuose, skirtuose vienkartinio plastiko gaminių mažinimui paskatinti, parodytų ir pačios visuomenės pasiryžimą imtis veiksmų šiai pasaulinei problemai spręsti. Nes visuomet reikėtų pradėti nuo savęs“, - mano A. Bagočiutė.

Galima rinktis vieną iš daugybės renginių idėjų

Aplinkos ministerija parengė šių metų Europos atliekų mažinimo savaitės metu siūlomų preliminarių renginių idėjų sarašą. Tai gali būti visuomenės švietimo renginiai (pamokos, seminarai, diskusijų forumai, žaidimai, konkursai ir kt.), supažindinantys su vienkartinio plastiko atliekų keliamomis problemomis, neigiamu poveikiu aplinkai, perdirbimo galimybėmis, vienkartinio plastiko galimu pakeitimu kitomis medžiagomis. Arba renginiai, skatinantys tinkamą plastiko atliekų tvarkymą (praktiniai pasiūlymai, atliktos analizės, švarinimo akcijos ir kt).

Ar mums tikrai būtini vienkartiniai plastiko indai, maišeliai, šiaudeliai, ausų krapštukai, balionų lazdelės?

Taip pat reklaminės kampanijos, skatinančios mažinti vienkartinio plastiko naudojimą, tiriamieji darbai - įvairių vienkartinių plastiko gaminių (vienkartiniai įrankiai, lėkštės, gėrimų maišikliai, šiaudeliai, oro balionėlių lazdelės ir ausų krapštukai ir kt.) naudojimo alternatyvos (pavyzdžiui, tyrimai, praktiniai bandymai, paskaitos problemų identifikavimui ir sprendimo būdai ir kt.), kūrybiniai renginiai apie antrinį vienkartinio plastiko panaudojimą.

Dar viena alternatyva - bendradarbiavimo projektai (kelių institucijų / organizacijų bendras renginys apie vienkartinio plastiko atliekų prevenciją, šių atliekų poveikį, tinkamo rūšiavimo svarbą ir perdirbimo galimybes.) Galima ir kita veikla, susijusi su vienkartinio plastiko tema, pavyzdžiui, mugės, parodos, labdara, žaidimų, elektroninių knygelių vaikams apie vienkartinius plastikinius gaminius, jų atliekų poveikį aplinkai sukūrimas.

Visi dalyviai renginius vykdo savo iniciatyva, gali rinktis ir organizuoti tas veiklas, kurios būtų įdomiausios bei naudingiausios konkrečiai bendruomenei. Atkreipiame dėmesį, kad Aplinkos ministerija renginių nefinansuoja.

Išradingiausiųjų laukia apdovanojimai ir padėkos

Pačių geriausiųjų, išradingiausiųjų laukia aplinkos ministro padėkos, nugalėtojų – Aplinkos ministerijos skiriamas specialus prizas. Todėl pasibaigus renginiams, jų organizatoriai Aplinkos ministerijai turi pateikti ataskaitas apie įvykdytas veiklas. 2019 m. kovo–balandžio mėn., įvertinus pateiktas ataskaitas renginius vykdžiusioms įstaigoms, institucijoms, bendrijoms ar kitiems dalyviams bus išduoti dalyvavimo pažymėjimai.

„Kadangi rūpestis švaresne, sveikesne, gražesne aplinka yra mūsų visų reikalas, labai kviečiame visus aktyviai dalyvauti bei paraginti savo pažįstamus, draugus, darbovietes, mokymo ir kitas įvairias įstaigas dalyvauti renginiuose ir išplatinti šį kvietimą. Iš anksto dėkojame už Jūsų indėlį skleidžiant žinią apie šį renginį“ – ragina Aplinkos ministerijos Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Valintėlė.

Ji informuoja, kad dalyvių registracija jau prasidėjo ir vyks iki spalio 31 dienos. Organizuoti renginius gali visi: valstybės institucijos, valstybinės ir privačios įmonės, mokslo ir švietimo įstaigos, bendruomenės, pavieniai dalyviai ir kt. Norintieji dalyvauti turi užsiregistruoti (išsami informacija apie renginį ir registracijos forma pateikta Aplinkos ministerijos interneto svetainėje) ir pateikti trumpą renginio aprašą ir kontaktinius duomenis.

Registracijos anketą ir detalesnę informaciją apie renginius rasite čia.

Kilus klausimams galima kreiptis į Aplinkos ministerijos Atliekų departamento Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vyr. specialistę Liną Valintėlę, tel. 8 706 61863, el. paštu lina.valintele@am.lt arba į Aplinkos ministerijos Atliekų departamento Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vedėją Jurgitą Gaižiūnienę, tel. 8 706 63511, el. p. jurgita.gaiziuniene@am.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius