Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 12

Gamtos gėrybių šaldymo sezonas: įvardijo greičio, temperatūros ir pakuočių subtilybes

Grybų sezonas įsibėgėjo, uogos irgi noksta, dairomės ūkininkų užaugintų daržovių ir mėsos, dalį šio gėrio ruošiamės užšaldyti. Deja, šaldytiems maisto produktams ruošti tinka ne visi plastiko gaminiai. Be to, svarbu ir užšaldymo greitis, ir temperatūra, ir laikymo laikas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai perspėja: jei nepaisysime maisto produktų šaldymo taisyklių, galime apsirgti. Tuo tarpu VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) atstovė atkreipia dėmesį, kad pakuočių atliekas ir panaudotus šaldymo indelius turime mesti į skirtingus atliekų konteinerius.
Šaldytos daržovės
Gamtos gėrybių šaldymo sezonas: įvardijo greičio, temperatūros ir pakuočių subtilybes / Vida Press nuotr.

Instrukcijos ir ženklinimas – ne šiaip sau

Įvairios pakuotės nėra ir negali būti saugios ir atsparios, jeigu jas naudosime visais įmanomais būdais, todėl jų gamintojai nurodo tinkamas naudojimo sąlygas bei apribojimus, pvz., kokiems maisto produktams pakuotė gali būti naudojama, ar ji gali būti šaldoma šaldiklyje, plaunama indaplovėje ir kt. VMVT ragina visuomet atidžiai perskaityti gamintojo pateikiamą informaciją dėl maisto produktams laikyti skirtų pakuočių naudojimo ypatumų, kuri būna ant pačios gaminio pakuotės ar prie jo pritvirtintos etiketės.

„Ženklinimas patvirtina, kad gamintojas ištyrė pakuotės tinkamumą naudoti nurodytomis sąlygomis, pvz., šaldymui, todėl iš jo į maistą neišsiskirs pavojingos medžiagos arba, jei ir išsiskirs, jos neviršys leistinų normų“, – pastebi VMVT maisto skyriaus laikinai pareigas einanti patarėja Skirmantė Ambrazienė.

VMVT atstovė atkreipia dėmesį, kad net ir saugi pakuotė gali virsti nesaugia, jei ji bus naudojama ne pagal paskirtį: pvz., plastiko sudėtyje esančių cheminių medžiagų išsiskyrimas skirtingas, kai jis liečiasi su vandeniu, rūgščiu ar alkoholio turinčiu maisto produktu.

Šaldyti produktus ne maisto produktams skirtoje taroje ar šaldymui nepritaikytoje taroje taip pat gali būti pavojinga. „Kaip ir maisto produktai, pakuotės turi naudojimo būdą, paskirtį, galiojimo laiką. Maistui pakuoti ar kitaip su juo liestis naudojant ne tam tikslui skirtas (nemaistines) pakuotes, kyla pavojus, kad jų kenksmingos sudedamosios dalys skirsis į maistą, o jį suvartojus pateks į mūsų organizmą, jame kaupsis ir taps sunkių ligų atsiradimo priežastimi“, – atkreipia dėmesį VMVT specialistė.

Todėl VMVT ragina maisto pakavimui visuomet naudoti tik tam tikslui skirtas pakuotes ir jas naudoti tik pagal gamintojo nurodytą paskirtį.

Įvardijo, kam reikalingas greitas užšaldymas

VMVT specialistų teigimu, maisto užšaldymas žymiai pailgina jo galiojimo laiką, todėl ilgą laiką sėkmingai naudojamas daugelio maisto produktų konservavimui. Esant žemesnei kaip –18°C temperatūrai mikroorganizmų augimas sustoja ir labai sulėtėja fermentiniai ir neenziminiai pokyčiai. Siekiant išlaikyti geresnes užšaldomo maisto savybes, yra rekomenduojama naudoti greitą užšaldymą.

Greitas užšalimas apsaugo nuo nepageidaujamų didelių ledo kristalų susidarymo, pavyzdžiui, lėtas užšaldymo procesas sukuria didelius, ardančius ledo kristalus, kurie atšildymo metu pažeidžia maisto ląsteles ir dėl to atšildomas maistas „varva“, praranda sultingumą.

VMVT specialistai užšaldantiems maistą gyventojams rekomenduoja vadovautis keletu principų.

  • Idealiu atveju, maistas turėtų visiškai užšalti ne ilgiau kaip per 2 valandas. Jei namų šaldiklyje yra vadinamoji greito užšaldymo lentyna, rekomenduojama naudotis ja, o prieš užšaldant maistą patartina tokioje lentynoje sudėlioti užšaldomą maistą plonu sluoksniu ir tik vėliau sukrauti į kitas šaldiklio lentynas, kuriose būtų palaikoma reikiama temperatūra.
  • Užšaldyto maisto laikymo šaldiklyje trukmė yra svarbi maisto kokybei, todėl užšaldytas maistas neturėtų būti laikomas per ilgai. Kitu atveju užšaldytas maistas gali įgyti pašalinį kvapą, nepageidaujamą tekstūrą, todėl prieš ruošiant iš jo gaminius rekomenduojama įsitikinti tokio atitirpdyto maisto tinkamumu.
  • Saugus užšaldyto maisto atitirpinimas turėtų būti vykdomas ne aukštesnėje kaip +6° C temperatūroje (pvz., šaldytuve).
  • Jeigu šaldymo įrenginys sugedo ir šaldiklyje, kurį laiką nebuvo palaikoma –18°C temperatūra, jaudintis nereikėtų, jeigu užšaldytas maistas neturi atitirpimo požymių. Jeigu vis tik atitirpo, rekomenduojama nedelsiant sunaudoti maisto gamyboje arba utilizuoti (jei atitirpęs maistas, kurį laiką buvo netinkamoje temperatūroje).
  • Nerekomenduojama pakartotinai užšaldyti atitirpinto maisto. Atitirpdymo metu aktyvuojasi mikroorganizmų veikla, todėl jų gali žymiai padaugėti atliekant pakartotinį atitirpinimą, o tai kelia riziką sveikatai.

Ne visi plastikiniai indeliai šalinami vienodai

Naujas produktų šaldymo sezonas kartais iškelia ir teisingo atliekų rūšiavimo klausimų. Pavyzdžiui, dalies panaudotų šaldymo indelių ir maišelių norime atsikratyti. Kur juos mesti?

„Dažniausiai šaldymo indeliai yra daugkartinio naudojimo, tačiau jeigu indelis jau susidėvėjo, gyventojai jį išmeta. Plastikiniai indai ar indeliai, įsigyti be produkto, nėra pakuotės, todėl juos reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerius. Apie jų tinkamumą perdirbti ar panaudoti energijai išgauti bus sprendžiama antrinio rūšiavimo metu“, – aiškina PTO viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė
PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė

Skirtumą tarp pakuočių ir kitų plastiko indelių ji aiškina paprastai. Jeigu indelį įsigijote kartu su kokia nors preke, kitaip sakant – jei į jį buvo supakuota prekė ar produktai, tuomet ši pakuotės atlieka turi keliauti į pakuotėms skirtus konteinerius. Jei plastikinį indelį įsigijote kaip gaminį, deja, tokiu atveju tai nėra pakuotė ir jo atlieka turėtų keliauti į mišrių komunalinių atliekų konteinerį arba pristatyta į sambiagabaričių atliekų aikšteles, kuriose priima antrines žaliavas.

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius