-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 14

Greiti šventiniai receptai: šiukšlinkime mažiau, rūšiuokime daugiau

Žiemos švenčių laikotarpį žymi ne tik spalvinga nuotaika, mirguliuojančių šviesų žaismė, jaukūs pasibuvimai artimų žmonių draugijose ar Kalėdų Senelio siurprizai. Šventinį gėrį dažniausiai lydi virtuvėse springstančios šiukšlinės, panaudotų pakuočių stotelės balkonuose, prieškambariuose ar laiptinėse, šiukšlių fejerverkai prie bendro naudojimo konteinerių, augantys ir neigiamą poveikį gamtai bei planetai turintys sąvartynai. VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija (PTO) pateikia greitų receptų, kaip šio blogio išvengti.
Dovanos
Dovanos / Fotolia nuotr.

Daugėja pakuočių, vyniojamojo popieriaus, atvirukų ir maisto atliekų

„Šventės nuo senų laikų yra susijusios su gausesniu nei įprasta vartojimu, dosnumo varžybomis. Tiek senais laikais, tiek ir dabar šventės simbolizuoja atlygį už prieš tai buvusius vargus, triūsą, įvairią pastangų reikalaujančią veiklą. Tad vargu kam patiktų, jei sakytume: nustokite švęsti, liaukitės dovanoti ir puotauti. Vis dėlto šiais laikais per šventes sukuriamų atliekų kiekis verčia ieškoti tvaresnių sprendimų. Juk yra apskaičiuota, kad visame pasaulyje per Kalėdas mūsų atliekų kiekis padidėja 25–30 proc., o didžiąją šio prieaugio dalį sudaro pakuotės, vyniojamasis popierius, atvirukai ir maisto atliekos“, – sako PTO viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė
PTO nuotr./Eglė Razbadauskaitė

Ji taip pat pastebi, kad šiais laikais artimiems žmonėms galima dovanoti ne tik daiktus, bet ir nekasdienes patirtis. Tai galėtų būti bilietas į kiną ar teatrą, koncertą, kvietimas į restoraną, sveikatingumo centrą. Na, o didžiausia dovana –tai dėmesys artimiesiems, kūrybiškas šventės scenarijus su įvairiais žaidimais, rungtimis, iškylomis, bendrais žygiais, renginių lankymais, kai stalo gausa ar perteklinis valgymas nėra pagrindiniai elementai.

Visgi E.Razbadauskaitė nesitiki, kad per šių metų žiemos šventes atliekų kiekis bus žymiai mažesnis nei anksčiau, tad tiesiog pataria bent jau teisingai šias atliekas rūšiuoti.

Greiti receptai geresnei atliekų kultūrai

  • Dovanų popierius. Jo atliekos metamos į popieriaus ir kartono pakuotėms skirtą konteinerį. Deja, jei tai spalvotas ir blizga – gali būti ir neperdirbamas: ar nevertėtų rinktis ką nors tikrai perdirbama? Spalvotas dovanų juosteles tiktų mesti į tekstilės atliekų konteinerį, nors greičiausiai irgi neperdirbamos. Gal geriau rinkimės natūralaus pluošto virveles ar juosteles? Vis madingesnis tampa dovanų popierius pagamintas ir perdirbamo popieriaus -jo vieta popieriaus konteineryje.
  • Dovanų maišeliai. Jei tai gerai žinomi blizgantys spalvoti, impregnuoti plastiko ar kitokios medžiagos sluoksniu, tai gali būti ir neperdirbami. Teks mesti į mišriųjų atliekų konteinerį. Jeigu popieriniai – į popieriaus konteinerį. Jums pasisekė, jeigu jie yra iš perdirbamo popieriaus ar tekstilės (šiuos galėsite panaudoti darsyk).
  • Atvirukai. Tikriausiai gražūs, įdomūs, blizga, impregnuoti plastiko sluoksniu, dėl to gali būti ir neperdirbami. Geriausiu atveju taps šilumos energija deginant. Metame į mišriųjų atliekų konteinerį, nebent tikrai žinotume, kad pagaminti iš popieriaus, tada jiems tiks ir popieriui skirtas konteineris. O gal geriau renkamės elektroninius atvirukus?
  • Plastikinės pakuotės (dėžutės, maišeliai). Metamos į plastiko pakuotėms skirtą konteinerį. Pakuotėse esančios drėgmę sugeriančios medžiagos – metamos ten, kur ir pakuotės.
  • Saldainių dėžutės, popierėliai. Metami į plastiko pakuočių atliekų konteinerį. Popierinės ar kartoninės saldainių dėžutės dažniausiai gaminamos iš neperdirbamo popieriaus, nebent tai būtų išskirtiniai gaminiai, ant kurių pakuotės nurodyta, jog yra iš perdirbamo popieriaus. Prieš metant reikėtų atskirti dėžutės sudėtines dalis – tai palengvintų atliekų tvarkymą.
  • Popierinės servetėlės, popieriniai rankšluosčiai, tualetinis popierius. Deja, perdirbimui jie netinkami, tad metame į mišriųjų atliekų konteinerį arba kompostuojame.
  • Magnetinės kredito, atsiskaitymo, nuolaidų ir kt. kortelės. Baigėsi galiojimas, o kur dėti? Neperdirbamos, jų vieta – kartu su mišriosiomis buitinėmis atliekomis.
  • Kepimo popierius, kepimo folija. Kepimo popierių – į mišriųjų atliekų konteinerį, foliją – į plastiko pakuočių atliekų konteinerį, nes ji perdirbama.
  • Skardinės. Jei tai nėra depozitas, metame į plastiko atliekų konteinerį.
  • Panaudotos baterijos. Joms skirti specialūs konteineriai prekybos centruose, bibliotekose, laiptinėse. Mesti kartu su mišriosiomis atliekomis – pavojinga ir negarbinga.
  • Elektroniniai žaislai. Jei daiktas nesulūžęs, padovanokite kitam vaikui. Jei nebepataisomas, ieškokite elektronikos atliekų konteinerio prekybos centre ar bibliotekoje.
  • Stalo indai. Suskilo, sudužo, prarado grožį? Klaida būtų mesti į stiklo pakuotėms skirtą konteinerį. Tokių indų ar jų duženų vieta – mišriųjų atliekų konteineris.
  • Kavos tirščiai, arbatos pakeliai ir lapeliai. Į kompostą, maisto atliekų konteinerį, blogiausiu atveju – į mišriųjų atliekų konteinerį.
  • Maisto atliekos. Jei arti jūsų nėra joms skirto specialaus konteinerio, meskite į mišriųjų atliekų konteinerį arba kompostuokite.

„Atsakingai rūšiuodami ne tik darome gerą darbą planetai, palengviname atliekų tvarkymo ir perdirbimo procesus, bet ir sumažiname išlaidas, skirtas mišriųjų komunalinių atliekų tvarkymui. Teisingai rūšiuojant, mišriųjų atliekų kiekis sumažėja, o už išrūšiuotų atliekų kiekius vartotojams mokėti nereikia. O jeigu rinksimės tvaresnius švenčių sprendimus, bendrųjų komunalinių atliekų liks minimaliai“, – primena PTO atstovė.

PTO nuotr./Rūšiuoji, vadinasi, galvoji
PTO nuotr./Rūšiuoji, vadinasi, galvoji

Apie VšĮ Pakuočių tvarkymo organizaciją

VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacija – tai pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, kurio tikslas – gamintojų ir importuotojų pavedimu plėtoti efektyvią pakuočių atliekų tvarkymo sistemą bei vykdyti visuomenės švietimo ir informavimo veiklą, įgyvendinti teisės aktuose įtvirtintas gamintojams ir importuotojams pareigas, siekiant įvykdyti LR Vyriausybės nustatytas apmokestinamosios pakuotės atliekų tvarkymo užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius