Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 29

Gyvosios gamtos inspektorius apie brakonierius: „Rezultatai džiuginantys“

Pirmadienį Kaune, Aplinkos apsaugos departamento Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sunaikino neteisėtus žvejybos įrankius.
Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius
Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atliekų tvarkymo įmonėje „Žalvaris“ Kauno aplinkosaugininkai sunaikino visus metus kauptus iš brakonierių konfiskuotus netesėtos žvejybos įrankius. Į atliekų smulkinimo aparatą pateko apie 2,5 kilometrai tinklų, taip pat įvairūs bučiai, samteliai, „televizoriai“ ir kiti įrankiai su kuriais draudžiama žvejoti. Tai pat viena fanerinė ir dvi guminės valtys.

Prieš daiktų naikinimą visi jie yra įvertinami Valstybinės mokesčių inspekcijos, tie, kurie pripažįstami kaip nerealizuotini patenka į sunaikinimą. Paprastai tai yra vertės neturintys, seni, nusidėvėję, suplyšę daiktai.

Aplinkosaugininkai pasidžiaugė, kad šių metų rezultatai yra kur kas kuklesni nei pernykščiai. Pernai vien tinklų buvo sunaikinta keturis kartus daugiau.

Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Darius Jurevičius teigė matąs tendenciją, kad tie žmonės kurie anksčiau žvejodavo tinklais nebesutinkami. Ypač pagerėjo situacija Kauno mariose. Tačiau tarp pažeidėjų netrūksta tokių, kuriuos galima vadinti etatiniais. Tokie per kartą užmesdavo iki 800 metrų tinklų. Šiais metais tie patys vaikėjai įkliuvo ir vėl, tačiau su savimi turėjo vos 60 metrų tinklų.

„Iš principo pati situacija yra gerėjanti. Etatinių asmenų nesimato, galbūt žmonės atsisakė nelegalios veiklos. Šiais metais visas naikinamas turtas tilpo į vieną valtį, kai tuo tarpu pernai prireikė didelės priekabos.

Intensyvi kontrolė taip pat duoda savo rezultatų. Šiais metais aptiktas didžiausias pažeidėjų tinklas buvo apie 350 metrų ilgio, jis rastas Kauno mariose. Šie metai iš tikro džiuginantys, nes asmenys meta mažesnį kiekį tinklų, sugauna mažiau žuvies ir padaro mažiau žalos“, – sakė D.Jurevičius.

Didelė sulaikytų tinklų dalis yra kinų gamybos, kurie gana prastos kokybės, tačiau pasitaikė ir gamintų Lietuvoje, kurie išsiskiria aukšta kokybe ir ilgaamžiškumu.

Bauda už žvejybą draudžiamais įrankiais siekia iki 300 eurų. Taip pat skaičiuojama žala gamtai. Pavyzdžiui vienas karšis vertinamas apie 100 eurų suma. Šiais metais didžiausios žvejams skirtos baudos siekė apie 3-5 tūkstančius eurų.

Didžiausia brakonieriams skirta suma šiemet paskirta nelegalia medžiokle užsiiminėjusiems asmenims. Jie klastojo dokumentus nuslepiant gyvūnus, asmenims paskaičiuota žala siekė daugiau kaip 120 tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius