-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 17

Klimatologas Justas Kažys: valdžia tarnauja ne žmonėms, o mašinoms

Vilniaus universiteto mokslininkas dr. Justas Kažys atkreipia dėmesį, kad Lietuvą alinanti kaitra ir sausra leidžia suvokti, kad panašūs anomaliniai reiškiniai vyksta visoje planetoje. Tačiau žmonėms artimą patirtį susieti su globaliais reikalais nedažnai pavyksta, nes „mes netekome visumos pojūčio“.
Justas Kažys
Justas Kažys / Marijaus Gailiaus nuotr.

Visą „Ir aš darau“ laidą su Justu Kažiu galite perklausyti čia

Jo pastebėjimu, įsisąmoninat klimato krizę veiksmai žymiai atsilieka nuo žodžių.

„Mes lyg ir žinome kelią – nuo asmeninio pavyzdžio iki tarptautinių susitarimų, bet realybė lieka inertiška. Patys žmonės yra tarytum išsiugdę uždarumą ir mažai pastebi aplinką. Mes ne tik praradome ryšį su gamta, bet ir su visuma, mes netekome visumos pojūčio. Mūsų žvilgsniai, mūsų norai, mūsų siekiai dažniausiai nenukreipiami į tokias tarytum nesvarbias detales kaip nusekęs vandens lygis, tačiau būtent mikromodelis suteikia galimybę suprasti pasaulį: tai, kas vyksta po tavo kojomis, vyksta visur“, – svarsto klimatologas.

Klimatologo manymu, reikėtų spręsti ne neaprėpiamas klimato kaitos problemas, o konkrečius aplinkos klausimus. „Didžiojoje Britanijoje „The Guardian“ klimato kaitos terminą keičia į klimato krizės, bet žodžio keitimas nebesprendžia pasekmių. Mums apskritai nebereikėtų vartoti šitų terminų, nes jie yra visiškai politizuoti – tai yra lyg spaudyti vis tą pačią neužgyjančią žaizdą. Spręsti reikia ne krizę, o veikti tinkamoje vietoje tinkamomis priemonėmis“, – sako J.Kažys.

Marijaus Gailiaus nuotr./Justas Kažys
Marijaus Gailiaus nuotr./Justas Kažys

Artimas visiems tokios problemos pavyzdys – transporto rūpesčiai didžiuosiuose miestuose. Klimatologo vertinimu, sostinės valdžia tarnauja transportui ir pastatams o ne tiems, kurie važiuoja ir kuriasi po stogu. „Esu įsitikinęs, kad Vilniaus dydis leidžia miestą tvarkyti pritaikant labiau žmonių poreikiams, o ne automobiliams“, – pastebi jis.

Pats J.Kažys sako savo įpročius perėmęs iš mylinčios ir pagarbos išmokiusios šeimos, kurios modelis turi įtakos ir ekologinei savivokai. „Man taip sutapo, kad mano mąstysena nuo pat pradžių buvo tokia, kaip dabar pasauliui reikėtų“, – aiškina laidos „Ir aš darau“ svečias.

Galiausiai per alinančią kaitrą svarbu ne tik vengti saulės ir vartoti daug skysčių, bet ir, anot J.Kažio, neprarasti gero ūpo. „Tokie karščiai ir tropinės naktys man nekelia didelio pasitenkinimo, bet esu sveikas, kalbu, tikiuosi, surištais ir logiškais sakiniais, ir tai rodo, kad karštis manęs dar neišsekino“, – pasakoja jis.

Podkasto klausykite audioplatformoje 15min Klausyk. Kviečiame „Apple“ ir „Android“ vartotojus atsisiųsti programėlę.

Ir aš darau
Ir aš darau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius