-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 01

Kodėl svarbu išsaugoti biologinę įvairovę?

Nacionaliniame saugomų teritorijų lankytojų centre, įsikūrusiame Vilniuje šalia Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, kasdien pasakojama lankytojams, kodėl Lietuvoje yra taip svarbu išsaugoti mus supančią gyvąją gamtą, biologinę įvairovę. Gaila, jog šiandien gamtos apsauga vis dar nėra savaime suprantamas dalykas. Žmogus dažnai į gamtą žiūri per naudos prizmę. O reiktų suvokti, kad gamta – žmonijos namai.
Lūšis
Lūšis / VSTT nuotr.

Vaikai, mokiniai ir jaunuoliai yra tos grupės, kurioms apie gamtos svarbą galima aiškinti mažiau, nes jie vis dar jaučiasi esantys gamtos dalimi. Juk vis dėlto esame tik viena tarp 30 mln. galimai pasaulyje gyvenančių rūšių. Prarasdami rūšis ir jų namus rizikuojame, jog vieną dieną išnyksime patys.

„Biologinė įvairovė – tai tarsi senovinis pastatas, kuris yra sudarytas iš daugybės plytų ar akmenų, kurie pastatą paverčia ilgaamžiu bei užtikrina, jog jo gyventojai – žmonės galėtų jaustis statinyje saugūs,“ – teigia VSTT specialistė Inga Banytė, prisiminusi vieno žinomo Lietuvos gamtininko vaizdingą biologinės įvairovės apibūdinimą.

Džiugu, jog nors Lietuvos teritorija užima 0,01278 % Žemės paviršiaus galime džiaugtis natūralia, žmogaus nepaliesta gamta: ežerais, jūra, pievomis, miškais ir žinoma pelkynais, su unikalia biologine įvairove, kurioje apie 30 000 rūšių. Saugomos teritorijos Lietuvoje ir yra tos unikalios gamtinės „salos“, kuriose susitelkęs vertingiausias mūsų gamtinis paveldas. Pirmoji saugoma teritorija įkurta Lietuvoje – Žuvinto biosferos rezervatas.

„Nepaprastai turtinga Žuvinto ežero ir jo apylinkių augalija ir gyvūnija, neturinti kito pavyzdžio Lietuvoje, verta to, kad būtų išsaugota.“ – teigė prof. T.Ivanauskas. Ir iš ties, ši pelkynais garsėjanti gamtinė teritorija, kurioje telkšo Žuvinto ežeras, šiandien skaičiuoja apie 1000 augalų ir daugiau nei 2500 gyvūnų rūšių. Paukščių stebėti čia suvažiuoja žymiausi ne tik Lietuvos bet ir Europos gamtininkai.

Meldinė nendrinukė – tai viena iš didžiausių Žuvinto įžymybių. Mažas paukštelis dėl kurio išlikimo dar ir šiandien kovoja dideli žmonės, įvykdę dar niekada su šia rūšimi nebandyta atlikti eksperimentą. Lietuviškas projektas padėjo išsaugoti šį globaliai nykstantį giesmininką, kuris žmogaus delne atrodo dar mažesnis nei yra iš tiesų, tačiau po savo mažais sparneliais glaudžia kitas, gyvenamai gamtinei vietovei ypač jautrias rūšis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lūšis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lūšis

Per 40 paskutinių metų laukinių rūšių populiacijos sumažėjo 60 proc. pasauliniu lygiu. 1 milijonui rūšių gresia išnykimas. Ar galime ką nors dėlto padaryti mes nors ir nesam mokslininkai ar gamtosaugininkai?

Pirmas žingsnis – pažinti gamtą, kad galėtumėm pagarbiai žvelgti į kiekvieną gamtos elementą, nuo skruzdėlės iki vilko, nuo vieno medžio iki viso miško.

Kviečiame pradėti savo pažintinę, atradimų pilną kelionę Lietuvos saugomose teritorijose!

Net ir karantino metu yra galimybė užsiregistruoti ir sudalyvauti virtualiose ekskursijose, tiesiogiai iš Nacionalinio saugomų teritorijų lankytojų centro tiek mažiems tiek dideliems.

Daugiau informacijos apie virtualias ekskursijas čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius