-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 25

Neries regioninis parkas – upelių ir pilkapynų pilnas

Tarp Vilniaus ir Kernavės plyti Neries regioninis parkas. Čia daugybė istorijos liudininkų – pilkapynų ir piliakalnių bei tikrų gamtos stebuklų, kuriuos galima išvysti tik čia.
Vilsos upelio kriokliai
Vilsos upelio kriokliai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilsos upelis yra vienintelis apylinkėse toks. Tai upelis su natūraliais kriokliais. Jis tėra vos kelių kilometrų ilgio, tačiau kasmet vis kitoks.

Kartais vieni kriokliai išnyksta ir atsiranda nauji, keičiasi jų aukštis. Taip yra, nes jis vinguriuoja per klintinius tufus – uolienas, susidariusias prieš tūkstančius metų, kai smulkaus smėlio dalelės pateko į požeminių vandenų srovę ir vėl buvo išplautos į paviršių.

Ne tik Vilsos, bet ir Dūkštos bei Saidės upeliai plukdo savo vandenis į Nerį. Lankytojų akį čia džiugina ne tik sraunių upių vaizdai, bet ir ypatingos apylinkės.

Buivydų piliakalnis iš trijų pusių supamas Dūkštos slėnio daubos, apaugusios šimtamečiais ąžuolais, o iš pietryčių nuo gretimų aukštumų jį skiria du grioviai ir pylimai. Archeologų rimtai netyrinėtas jis vis dar saugo savo paslaptis.

Karmazinų pilkapynas, didžiausias Vilniaus apylinkėse, tyrinėtas kiek labiau. Šalia jo vingiuoja vaizdingas pėsčiųjų takas per miškingą slėnį prie pat Neries.

Kviečiame pasigrožėti Neries regioninio parko vaizdais ir vertybėmis, kuriuos užfiksavo mūsų fotografas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius