Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 07 26

„Neste“ švaraus vandenilio projektams – Europos Komisijos įvertinimas

„Neste“ tapo pirmąja Suomijos įmone, kuriai Europos Komisija (EK) suteikė svarbaus bendro Europos intereso projekto (IPCEI) statusą, leidžiantį bendrovei gauti nacionalinį finansavimą švaraus vandenilio projektams Porvo naftos perdirbimo gamykloje. Šis EK patvirtinimas yra pirmoji IPCEI projektų, susijusių su vandeniliu, dalis, kuriais siekiama plėtoti ir paspartinti švaraus vandenilio gamybą ir naudojimą Europoje.
Porvo naftos perdirbimo gamykla (Bendrovės nuotr)3
Porvo naftos perdirbimo gamykla / Neste nuotr..

EK patvirtinti „Neste“ projektai apima švaraus vandenilio gamybos ir utilizacijos sprendimus įmonės perdirbimo procesuose.

„Vandenilio projektai Porvo naftos perdirbimo gamykloje taps neatsiejama Europos švaraus vandenilio gamybos ir naudojimo vertės grandinės dalimi. Švaraus vandenilio gamyba atliks pagrindinį vaidmenį kuriant atsakingus, komerciškai perspektyvius mažo anglies dioksido kiekio transporto ir pramonės sprendimus“, – sako „Neste“ inovacijų vyresnysis viceprezidentas Larsas Peteris Lindforsas.

Neste nuotr../Porvo naftos perdirbimo gamykla
Neste nuotr../Porvo naftos perdirbimo gamykla

ES tikslas – iki 2030 m. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas bent 55%, palyginti su 1990 m. Norint tai pasiekti, reikia daug netaršios, patikimos ir ekonomiškai konkurencingos energijos. Bendrais vandenilio IPCEI projektais siekiama iki 2030 m. ES pagaminti 10 mln. tonų švaraus vandenilio.

IPCEI statusas taip pat stipriai prisideda prie Suomijos klimato tikslų ir yra svarbi „Neste“ įsipareigojimo iki 2035 m. pasiekti, kad gamyba būtų neutrali anglies dioksido atžvilgiu, dalis.

„Kad „vandenilio ekonomika” taptų realybe, būtinas glaudus bendradarbiavimas visoje vertės grandinėje. IPCEI programa skatina tokį bendradarbiavimą. Labai džiaugiamės, kad EK suteiktu statusu mūsų vandenilio projektai yra pripažinti kaip pavyzdiniai vandenilio ekonomikos projektai visoje Europoje. Šis sprendimas taip pat prisidės prie mūsų siekio iki 2030 m. Porvo naftos perdirbimo gamyklą paversti tvariausia Europoje“, – sako „Neste“ atsinaujinančio vandenilio viceprezidentė Outi Ervasti.

Neste nuotr../Porvo naftos perdirbimo gamykla
Neste nuotr../Porvo naftos perdirbimo gamykla

Iš viso EK patvirtino IPCEI statusą 35 įmonėms iš 15 Europos Sąjungos šalių, kad jos galėtų prašyti finansavimo dėl švaraus vandenilio mokslinių tyrimų ir inovacijų projektų. „Neste“ buvo pirmoji Suomijos bendrovė, pasirinkta ES paraiškoje. Galutinį sprendimą dėl finansavimo priims Suomijos inovacijų finansavimo ir investicijų skatinimo organizacija „Business Finland“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius