Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 21

Pamatykite „Velnio duobę“. Net jei varpų neišgirsite, nesigailėsite apsilankę

Velnio duobė - geologinis paminklas, 4 km. į šiaurės vakarus nuo Aukštadvario Trakų rajone. Jos gylis siekia net 30–40 metrų, o plotis 60–200 metrų. Ši nemaža duobė įtraukta į Europoje labiausiai saugomų 100 gamtos paminklų sąrašą ir yra laikoma mitologiniu-sakraliniu kultūros paveldo objektu.
Velnio duobė Aukštadvaryje
Velnio duobė Aukštadvaryje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Specialistai skirtingai aiškina jos kilmę. Galbūt toje vietoje po smėlio sąnašomis ilgai tūnojo nuo ledynmečio išlikęs ledo luitas. Klimatui atšilus jis palaipsniui ištirpo ir liko gili piltuvo formos duobė. Yra ir kitų samprotavimų apie šito gamtos paminklo kilmę. Manoma, kad galimai Velnio duobę suformavo nuo ledyno pakraščio (o gal ledyno plyšyje) krentanti vandens srovė. Kita versija teigiama, kad dauba susidarė požeminiams vandenims išnešus smulkias nuogulas. Dar manoma, kad Velnio duobę kažkada išmušė čia nukritęs meteoritas. Visos šios hipotezės turi savų argumentų ir kol kas galutinai neatmestos.

Duobė taip pat apipinta legendomis. Kodėl duobė vadinama „velnio duobe“ ir ką žmonės kartais apie ją pasakoja galite sužinoti – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius