-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 26

Paukščių gripas patvirtintas dar dviem gulbėms

Pavasarinei paukščių migracijai įsibėgėjant, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vis dažniau gauna informacijos apie nugaišusius paukščius jų būriavimosi ar pavienėse vietose. VMVT inspektoriai reaguoja į visus pranešimus ir nuvykę į vietą atrenka oficialios kontrolės mėginius dėl paukščių gripo. Šią savaitę Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) atliktais tyrimais paukščių gripą patvirtino dar dviem gulbėms nebylėms, kurių gaišenos rastos Kaune ir Šalčininkų rajone.
Gulbė
Gulbė / „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.

Abi gulbių gaišenos, kurioms patvirtintas didelio patogeniškumo (H5N8 atmainos) paukščių gripo virusas, buvo pastebėtos šalia Merkio ir Nemuno upių. Nuo šių metų pradžios mūsų šalies laukinėje faunoje paukščių gripas iš viso patvirtintas devynioms kritusioms gulbėms.

Daugelio Europos šalių patirtis rodo, kad išplitęs paukščių gripas atneša didžiulių ekonominių nuostolių, todėl tik užtikrinus tinkamą šios ligos prevencijos priemonių taikymą ir ypač griežtai laikantis visų biologinio saugumo reikalavimų ūkiuose ligos plitimo galima išvengti. Visi paukščių savininkai ir laikytojai raginami saugoti laikomus naminius paukščius nuo kontakto su laukiniais vandens paukščiais. Primenama, kad paukščių augintojai privalo apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke ir išleisti juos tik į lauko aikšteles (savo kiemus), kurios įrengtos ar aptvertos taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais.

Pasak specialistų, paukščių migracijos periodu laukinių vandens paukščių platinamas virusas gali būti pernešamas mechaniškai ant rūbų, apavo ar transporto priemonių. Todėl būtina kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje. Pastebėjus pakitusią auginamų paukščių elgseną ar jų sveikatos sutrikimo požymių, privalu nedelsiant pranešti veterinarijos gydytojui ar regioniniam VMVT padaliniui.

Didelio patogeniškumo paukščių gripo atvejai Europoje toliau fiksuojami ir laukiniams paukščiams, ir naminių paukščių ūkiuose, kur dėl šios ligos jau sunaikinta apie 8 mln. paukščių. Paukščių gripo virusas palietė daugumą Europos valstybių, labiausiai – Prancūziją (427 atvejai), Vokietiją (104), Lenkiją (72). Viruso atvejų laukiniams paukščiams daugėja ir Baltijos valstybėse – Latvijoje užregistruota 36, Estijoje – 20.

VMVT savo interneto svetainėje pateikia daugiau paukščių laikytojams aktualios informacijos bei informuoja apie Europoje nuolat besikeičiančią paukščių gripo situaciją https://vmvt.lt/node/4584. Taip pat tęsiama sustiprinta laukinių paukščių stebėsena ir atliekami tyrimai dėl paukščių gripo. Nuo metų pradžios į NMVRVI tyrimams buvo pristatyta pusšimtis rastų kritusių paukščių mėginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius