Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 09

Pavyzdinis ateities miestas Vokietijoje – be automobilių

Eckartui Würzneriui – merui, užsibrėžusiam tikslą paversti savo miestą miestu be teršalų – „General Motors“, „Ford“ ir kitų didelių automobilių gamintojų pažadai atsisveikinti su iškastiniu kuru nedaro didelio įspūdžio.
Haidelbergas
Haidelbergas / „The New York Times“/Felix Schmitt nuotr.

Ne todėl, kad Haidelbergo meras E.Würzneris būtų nusiteikęs prieš elektromobilius. Šio vaizdingo pietų Vokietijos miesto gyventojams, įsigyjantiems baterija varomą transporto priemonę, skiriama iki 1000 eurų arba 1200 JAV dolerių premija. Jie gauna dar 1000 eurų, jei įrengia įkrovimo stotelę.

Tačiau priemonių, kuriomis E.Würzneris bando sumažinti Heidelbergo poveikį klimatui, sąraše elektromobiliams tenka gana žema vieta. Šių priemonių mastas pelnė Haidelbergui, garsėjančiam seniausiu Vokietijos universitetu ir 800 metų senumo pilies griuvėsiais, ekologiško miesto planavimo pradininko reputaciją.

E.Würznerio tikslas yra apskritai sumažinti miestiečių priklausomybę nuo automobilių, kad ir kokie tie automobiliai būtų.

Dabar Haidelbergas perka vandeniliu varomų autobusų parką, plėtoja priemiesčių dviračių „greitkelių“ tinklą ir taip projektuoja mikrorajonus, kad atgrasytų jų gyventojus nuo visų transporto priemonių ir skatintų vaikščioti. Miestelėnai, atsisakę savo automobilių, gali metus nemokamai važinėti viešuoju transportu.

„The New York Times“/Felix Schmitt nuotr./Tramvajus Haidelberge
„The New York Times“/Felix Schmitt nuotr./Tramvajus Haidelberge

„Jei jums reikia automobilio, naudokitės dalijimosi automobiliais paslauga, – sakė E.Würzneris interviu Haidelbergo baroko stiliaus rotušėje, kuri dėl pandemijos metu beveik ištuštėjo. – Jei negalite naudotis šia paslauga, nes gyvenate per toli, atokioje vietovėje ir trūksta viešojo transporto, tada važiuokite automobiliu, bet tik į traukinių stotį, o ne į miesto centrą.“

Haidelbergas pirmauja judėjime, kuris tikriausiai yra stipriausias Europoje, tačiau jame dalyvauja daugybė bendruomenių visame pasaulyje, įskaitant ir JAV miestus, tokius kaip Ostinas Teksase ir Portlandas Oregone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius