-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 22

Pusšimtis balinių vėžlių džipu parvežti namo į Dzūkiją

Lietuvos zoologijos sodas jau penktus metus iš eilės savo laboratorijoje augina ir į laisvę paleidžia Lietuvoje itin saugomus roplius – balinius vėžlius. Šiemet jie paleisti į 5 skirtingus vandens telkinius Metelių regioniniame parke - ten, iš kur ekologai surinko jų kiaušinius. Tad iš sotaus ir nepavojingo gyvenimo „geležinės varlės“ džipu parvežtos namo - nuo šiol gyvens tikroje laukinėje gamtoje.
Balinis vėžlys
Balinis vėžlys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Zoologijos sodo Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja Alma Pikūnienė teigė, jog europiečiai mums pavydi, kad vis dar turime natūralią šių roplių populiaciją, tuo metu kitose Europos šalyse baliniai vėžliai yra praktiškai išnykę. Lietuvoje gyvena apie pusšimtis tokių vėžliukų, per penkerius projekto metus į laisvę paleista beveik tiek pat – 418.

Vėžliams itin kenkia pievų, pelkių sausinimas, ūkinė veikla. Jie gyvena neišdžiūstančiose kūdrose, kur gausu senų nuvirtusių medžių, dumblo, taip pat seklumų, kuriose galima šildytis. Šių gyvūnų populiaciją sudėtinga atstatyti todėl, kad patinėliai lytiškai subręsta tik būdami 15-os metų. Užtat daugintis šie ropliai gali iki 80 metų, išgyventi – net iki 100.

Ir net išlaukus tokį ilgą laikotarpį, kol šie reti ropliai pagaliau susilauks jauniklių, jų išgyvenamumo procentas yra labai mažas – pasak A. Pikūnienės vos vienas iš 100 iš kiaušinių išsiritusių vėžliukų išgyvena. Būtent todėl pirmuosius metus vėžliai auginami „šiltnamio“ sąlygomis, o šiek tiek sustiprėję po metų paleidžiami į laisvę.

Vis tik jie šeriami gyvu maistu (uodo trūklio lervomis ir pan.), kad neišleptų, o mokėtų savarankiškai prasimaitinti laukinėje gamtoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius