-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 22

Regioninis parkas, kuriame gali trumpam pasijusti paukščiu

Gamtininkų teigimu, Nemuno delta – tai susipynusių upių, ežero – lagūnos (Krokų lankos) ir daugybės kitų mažesnių ežerų žaidimas. Tačiau tik dėl tokio šlapio kraštovaizdžio čia gausu paukščių ir žuvų. Pastaraisiais metais parke įrengta daug infrastruktūros objektų, leidžiančios iš arčiau susipažinti su šių teritorijų sparnuočiais.
Ventės ragas
Ventės ragas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ekspozicija leidžia trumpam pabūti paukščiu

Kelionę po Nemuno deltos regioninį parką rekomenduojame pradėti nuo parko lankytojų centro. Čia neseniai atidaryta nauja ekspozicija, skirtą supažindinti lankytojus su parko vertybėmis, istoriniu ir kultūriniu paveldu.

Didelė ekspozicijos dalis supažindina lankytojus su paukščių kasmet gausiai džiuginančių Nemuno deltą gausa ir įvairove. Apsilankę ekspozicijoje lankytojai gali netgi persikūnyti į paukštį – sėdėdami išmanioje kėdėje jie patirs tai, ką mato ir patiria sparnuotis. Vaikams ekspozicijoje skirtas žaidimas, kuriame jie turi atspėti paukščio rūšį iš paveikslėlio ar giesmės.

Lankytojų centre taip pat sužinosite, kurios lankomos vietos yra įdomiausios, galėsite susiplanuoti maršrutą.

Ankstesniame tekste rašėme apie pamaryje esančią įspūdingą Aukštumalos pelkę.

Aukštumalos pažintinis takas yra Kintų seniūnijoje Rūgalių kaime, kelyje Šilutė-Kintai.

„Maždaug pusiaukelėje apie taką informuoja informacinis užrašas, – sako Nemuno deltos regioninio parko vyriausioji specialistė Jūratė Dulkytė. – Takas veda per pačią Aukštumalos pelkę – iš pradžių reikia pereiti miškelį, o jau pasiekus pelkę prasideda lentų takas. Pažintiniame take taip pat yra du apžvalgos bokšteliai: vienas likęs iš seniau, o kitas pastatytas po rekonstrukcijos, kadangi takas buvo prailgintas, ir jo gale pastatyta antra apžvalgos platforma. Užlipus ant jos atsiveria išskirtinė pelkės panorama ir nuostabus, kitoms vietovėms nebūdingas kraštovaizdis.“

Švyturys, šiuo metu virtęs įspūdingu apžvalgos bokštu

Kuršių nerijos pusėje gausu švyturių. Tačiau žvejus į krantą kviesdavo ir Nemuno deltos pusėje iki šiol stūksantis Uostadvario švyturys.

„Kadangi švyturių apskritai ne tiek daug turime, kiekvienas iš jų mums svarbus, kaip istorinis ir kultūrinis palikimas,“ – sako Nemuno deltos regioninio parko vyriausioji specialistė Jūratė Dulkytė.

Uostadvario švyturys – 18 metrų aukščio, taisyklingo aštuonkampio formos, raudonų plytų mūro, sienų briaunos papuoštos žalios spalvos glazūruotomis plytomis. Viduje – 48 įvijiniai betoniniai laiptai, vedantys į žibinto patalpą, iš kurios patenkama į apžvalgos aikštelę. Uostadvario švyturys sujungtas su sargo gyvenamuoju namu. Šiuo metu švyturys yra technikos istorijos paminklas, navigacijai nebenaudojamas, užtat tarnauja kaip Rusnės ir Minijos apylinkių apžvalgos bokštas.

Vienas keisčiausių šiame regioniniame parke rekomenduojamų aplankyti objektų – paprasčiausia siurblinė. Tačiau nustojus šį pastatą naudoti pagal paskirtį, siurblinė virto jaukia vieta paukščių mylėtojams.

„Kadangi siurblinė yra nebeveikianti, ir savo funkcijos nebeatlieka, ant jos buvo nuspręsta įkurti apžvalgos aikštelę, ne tik paukščiams stebėti, bet ir apžvelgti apylinkes. Siurblinės sienas puošia didžiuliai stilizuoti piešiniai. Viename iš jų pavaizduota meldinė nendrinukė, globaliai nykstantis paukštis, bei vienas iš Nemuno deltos regioninio parko simbolių. Jos garbei buvo įkurtas Tulkiaragės pažintinis takas, kuris ir prasideda nuo siurblinės. O apsižvalgius iš aukščiau galima pasivaikščioti pažintiniu taku einančiu per pievą, užlipus ant take esančios apžvalgos platformos pamatyti Krokų lankos ežero panoramą“, – sako J.Dulkytė.

Mingė suderina senąja architektūrą ir šiuolaikines vandens pramogas

Mingės kaimas – tai vieta, į kurią aktyviai turistus plukdo Kuršių nerijos laiveliai. Nemuno deltos regioninio parko atstovės teigimu, atvykus į Mingės kaimą verta pasivaikščioti pylimu, einančiu palei Minijos upę, pasidairyti į šalia upės įsikūrusius namus, iki šiol išlaikiusius senąją kaimo architektūrą.

„Iš Mingės uostelio galite nuplaukti į Nidą, grožėdamiesi šio krašto vandenų keliais. Čia taip pat galite išbandyti įvairias vandens pramogas – pasiplaukiojimą laivu, kateriu, vandens slidėmis ar net pripučiamu ratu. Norint galima ir apsistoti kurioje iš kaimo turizmo sodybų ir čia praleisti naktį ar net kelias“, – sako pašnekovė.

Ten, kur gausybė paukščių – ir Ventės rago ornitologinė stotis. Ir nors palyginus su rudeniu ar pavasariu, šiandien ji jums gali pasirodyti besiilsinti ir apsnūdusi, J.Dulkytės teigimu, Ventės ragą verta aplankyti visais metų laikais.

„Žiemą, esant dideliam šaltukui galima pasivaikščioti Kuršių marių ledu, pamatyti bangų suneštas ledų krūvas. Taip pat bet kada galima užlipti į Ventės rago švyturį, ir iš aukščiau apžvelgti Kuršių marių panoramą. Čia atvykus taip pat galima apsilankyti muziejuje, o tiksliau – Ventės rago ornitologinės stoties paukščių migracijos ekspozicijoje. Pirmame ekspozicijos aukšte galima apžiūrėti į paukščių iškamšas, patogiai įsitaisius sėdmaišiuose ekrane stebėti užburiančius Ventės rago vaizdus. Antro aukšto ekspozicija supažindina su paukščių žiedavimo istorija, o užlipus į trečio aukšto apžvalgos aikštelę galite pasidairyti po apylinkes iš viršaus“, – teigė Nemuno deltos regioninio parko vyriausioji specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius