-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūšiavimo gidas: susipažinkite su atsakinga atliekų kultūra

Nemažai daliai žmonių atliekų rūšiavimas yra tapęs neatsiejama kasdienybės dalimi, tačiau yra ir tų, kurie rūšiuoti nepradėjo. O kartais net ir įgudusiems rūšiuotojams iškyla klausimų, kur mesti vieną ar kitą atlieką. Nenuostabu – gyvenamojoje aplinkoje ir buityje naudojamų daiktų, prekių ir jų pakuočių, o kartu ir atliekų įvairovė didėja. Siekiant nepasimesti rūšiavimo srityje, pagelbėja rūšiavimo gidai, kurie nurodo pagrindinius rūšiavimo reikalavimus.
Atliekų rūšiavimas
Atliekų rūšiavimas / Shutterstock nuotr.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos „Gamtos ateitis“ internetiniame tinklalapyje adresu gamtosateitis.lt nuo šiol galima rasi elektroninį rūšiavimo gidą, kuriame pateikiamas dažniausiai sutinkamų atliekų pagal abėcėlę sąrašas. Tai patogus ir paprastas būdas norint teisingai rūšiuoti pakuočių atliekas.

Plačiau apie šią naujovę bei rūšiavimo svarbą, ypatybes ir ateitį kalbamės su „Gamtos ateitis“ viešinimo ir marketingo vadove Diana Ramanauskaite.

Rūšiavimo gidas: pagalbininkas, skatinantis tvarią vartojimo kultūrą

Elektroninio rūšiavimo gidas padeda žmonėms susipažinti su atsakinga atliekų kultūra. D.Ramanauskaitės teigimu, šis gidas – tarsi kelrodis tiek pradedantiems rūšiuoti, tiek norintiems pagilinti rūšiavimo žinias.

„Šioje elektroninėje platformoje gyventojai ras dažniausiai sutinkamų atliekų pagal abėcėlę gidą. Čia galima rasti ne tik pakuočių atliekas, bet ir atliekas, kurias gyventojai dažnai palaiko perdirbamomis atliekomis ir meta jas į pakuočių atliekų konteinerius. Taip pat kiekvienas, užsukęs čia, čia ras patarimų, kurie padės teisingai rūšiuoti pakuočių atliekas – atkreipiant dėmesį į svarbiausius dalykus“, – teigia pašnekovė.

Šiuo gidu naudotis išties paprasta – galima ieškoti atliekų pagal abėcėlę arba naudotis paieškos langeliu, ieškant atliekų pagal pavadinimą. Įdomu ir tai, kad šis gidas yra „gyvas“ – gali būti pildomas papildomomis atliekomis, kurių, pavyzdžiui, nerado ieškantysis, bet jam kyla klausimas, į kurį konteinerį mesti vienokią ar kitokią atlieką.

Atstovų nuotr./„Gamtos ateitis“ viešinimo ir marketingo vadovė Diana Ramanauskaitė.
Atstovų nuotr./„Gamtos ateitis“ viešinimo ir marketingo vadovė Diana Ramanauskaitė.

Atliekų rūšiavimo argumentai ir naudingi patarimai

Nors rūšiavimas, kaip jau minėjome anksčiau, yra tapęs įprasta procedūra gyventojų kasdienybėje, vis tik yra dalis žmonių, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių atliekų nerūšiuoja. Tam pagrindo turi tai, kad žmonės nėra tinkamai susipažinę su rūšiavimo nauda visuomenei, gamtai ir ekonomikai. D.Ramanauskaitė tikina, kad svarstant, rūšiuoti ar ne, galima pateikti vis tuos pačius argumentus.

„Atliekų rūšiavimas, ypač pakuočių atliekų, yra svarbus dėl kelių priežasčių. Visų pirma, tai susiję su aplinkosauga. Kai pakuočių atliekos yra tinkamai išrūšiuotos ir perdirbamos, sumažinamas poreikis išgauti naujas žaliavas iš gamtos. Savo ruožtu tai mažina gamtinių išteklių naudojimą, miškų kirtimą ir žaliavų gavybos poveikį aplinkai.

Antra – mažiau šiltnamio efekto dujų. Perdirbant atliekas, palyginti su naujų medžiagų gamyba iš pirminių žaliavų, išmetamas mažesnis kiekis šiltnamio efekto dujų. Tai prisideda prie klimato kaitos mažinimo.

Trečia – energetinis efektyvumas: perdirbant išrūšiuotas atliekas, sunaudojama mažiau energijos nei naujų produktų gamyboje iš pirminių žaliavų.

Pavyzdžiui, perdirbant aliuminį, sunaudojama tik apie 5% energijos, palyginti su naujo aliuminio gamyba iš rūdos. Nepamirškime ir ekonomikos – atliekų perdirbimo pramonė kuria naujas darbo vietas ir skatina ekonominį augimą. Be to, perdirbtos medžiagos dažnai yra pigesnės už naujas žaliavas, o tai sumažina gamybos išlaidas“, – pasakoja D.Ramanauskaitė.

Shutterstock nuotr./Atliekų rūšiavimas
Shutterstock nuotr./Atliekų rūšiavimas

„Gamtos ateitis“ viešinimo ir marketingo vadovė išskiria ir tvarų vartojimą – rūšiavimas ir perdirbimas skatina tvarią vartojimo kultūrą, padedant žmonėms suprasti, kad jų vartojimo įpročiai tiesiogiai veikia aplinką. Be galo svarbu įvertinti ir šiukšlių sąvartynų apkrovą – rūšiuojant ir perdirbant pakuočių atliekas, mažėja atliekų, patenkančių į sąvartynus, kiekis, o žvelgiant į ateitį – tikėtina, sąvartynų visai neliks.

Taigi, pakuočių atliekų rūšiavimas ir perdirbimas yra neatsiejama tvaraus gyvenimo būdo dalis, padedanti apsaugoti aplinką, tausoti gamtos išteklius ir skatinti atsakingą vartojimą.

Vos tik pradėjus rūšiuoti, žmonėms gali iškilti daugybė klausimų. Daugeliui atrodo, kad rūšiuoti yra gana sudėtinga, neaišku, kur ką mesti. D.Ramanauskaitės teigimu, pradėti rūšiuoti atliekas yra ne tik naudinga aplinkai, bet ir gana paprasta, jei laikotės tam tikrų žingsnių. Pašnekovė pateikė keletą patarimų, kaip pradėti rūšiuoti.

„Jei iki šiol viską metėte į vieną – mišrių atliekų konteinerį – ir nusprendėte pradėti rūšiuoti atliekas, pirmiausia išsiaiškinkite, kur arčiausiai jūsų gyvenamosios vietos yra įrengti bendro naudojimo rūšiavimo konteinerių komplektai, skirti stiklo, popieriaus, plastiko ir metalo atliekoms (jei gyvenate daugiabutyje) arba – kaip užsisakyti jūsų regione (paprastai, kreipiantis į jūsų regiono atliekų tvarkymo centrą) individualius konteinerius rūšiavimo atliekoms kaupti.

Atkreipkite dėmesį – pakuočių atliekos yra surenkamos nemokamai, tad tiek naudojantis bendro naudojimo rūšiavimo konteineriais, tiek individualiais, stovinčiais jūsų kieme, – papildomai už atliekų tvarkymą gyventojams mokėti nereikės. Tik jei tokius konteinerius gavote individualiai – būtinai sužinokite, kada jie bus aptarnaujami, kad neliktų stovėti kieme, kai pakuotes surenkantis automobilis atvyks jų ištuštinti“, – pasakoja D.Ramanauskaitė.

Pašnekovė rekomenduoja pasiruošti tinkamas atliekų rūšiavimo talpyklas namuose – pakuočių atliekoms kaupti. Gyventojai turi įvairių praktikų – vieni viską meta į vieną talpą, o po to atskiria jau prie rūšiavimo konteinerių; kiti – rūšiuoja skirtingų rūšių pakuočių atliekas atskirai iš karto, bet tai namuose užima kiek daugiau vietos. Tiesiog reikia pradėti rūšiuoti praktiškai ir į daugelį klausimų bus atsakyta jau pirmą dieną.

Reikėtų pasidomėti svarbiausiomis pakuočių atliekų rūšiavimo taisyklėmis – svarbiausias jų rasite ir svetainėje gamtosateitis.lt. Galima net atsispausdinti ir turėti po ranka, kol įsiminsite, kuri atlieka į kurį konteinerį turi keliauti.

O paprastai – visi konteineriai, skirti rūšiavimui, yra apklijuoti specialiaisiais lipdukais su dažniausiai pasitaikančiomis pakuočių atliekomis kaip rekomendacija – kurią atlieką į kurį konteinerį mesti.

Tolimesnis žingsnis – pratintis savo įpročiais ilgainiui mažinti sukaupiamų atliekų kiekį. Prieš perkant bet kokį produktą pagalvokite, ar tai būtina, ar galėtumėte rasti alternatyvą su mažiau pakavimo.

123RF.com nuotr./Rūšiavimas
123RF.com nuotr./Rūšiavimas

„Pavyzdžiui, galite naudoti daugkartinio naudojimo pirkinių maišelius, pirkti produktus didesnėse pakuotėse vietoj daug mažų, arba rinktis produktus su perdirbimo ženklu pažymėtomis pakuotėmis. Taip pat patariu mokyti šeimos narius, artimuosius, kaimynus – pradėti rūšiuoti atliekas tik iš pradžių gali atrodyti sudėtinga, tačiau tai kai tai tampa natūrali kasdienybės dalis, tai praktiškai neatima papildomo jūsų laiko. O svarbiausia – tai ne tik padeda apsaugoti aplinką, bet ir skatina atsakingą vartojimą bei prisideda prie tvaraus gyvenimo būdo“ , – teigia D.Ramanauskaitė.

Rūšiavimo šalyje mąstai bei ateities prognozės

Nors atrodo, kad pakankamai didelė visuomenės dalis yra sąmoninga ir nebekelia klausimo „kodėl nerūšiuoti?“, visgi dar ne visi rūšiuoja ar tai daro tinkamai. O kas laukia netolimoje ateityje? Ar tvarumo idėjos visuomenėje laikui bėgant vis labiau įsitvirtins?

Lietuva, kaip ir daugelis kitų šalių, yra įpareigota eiti tvarumo keliu, todėl rūšiavimo bei atliekų tvarkymo srityje tikėtina, kad bus matomi reikšmingi pokyčiai, siekiant šio tikslo. Rūšiavimo ir atliekų tvarkymo ateitis yra glaudžiai susijusi su naujovėmis, technologinėmis pažangomis ir visuomenės sąmoningumo didėjimu.

„Kalbant apie Lietuvą ir bendrai apie pasaulį, galima numatyti kelias tendencijas. Pirmoji – tai išmaniosios rūšiavimo technologijos. Ateityje galime tikėtis didesnio išmaniųjų technologijų, tokių kaip dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi taikymo atliekų rūšiavimo procese. Tai gali apimti automatizuotus rūšiavimo centrus, kuriose įdiegtos technologijos sugebėtų dar efektyviau atskirti skirtingas atliekų rūšis, mažinant žmogaus darbo jėgos poreikį ir didinant rūšiavimo efektyvumą.

Taip pat bus ryškūs tvarių pakuočių sprendimai. Vienas iš svarbių pokyčių – pilnai pereiti nuo vienkartinio naudojimo pakuotės (pagamintos iš skirtingų medžiagų, neperdirbamos ar sudėtingai perdirbamos) prie perdirbamų, lengviau perdirbamų, daugkartinio naudojimo, kompostuojamų. Lietuvoje ir kitose šalyse ir toliau galime tikėtis griežtesnių pakuočių reglamentų ir standartų.

Pokyčiai neaplenks ir žiedinės ekonomikos. Skatinimas perdirbti ir naudoti perdirbtas medžiagas gamyboje yra svarbus žingsnis žiedinės ekonomikos link. Tai reiškia, kad atliekos ir antrinės žaliavos turi būti kuo didesne imtimi grąžinamos į gamybos ciklą, mažinant naujų išteklių poreikį. Taip pat paskatų sistemos, skatinančios tvarų vartojimą ir atliekų rūšiavimą (kai tokios atliekos tvarkomos nemokamai), tuo sumažinant savo sugeneruojamą mišrių atliekų kiekį, bus papildytos griežtinant baudas ir mokesčius už netinkamą atliekų tvarkymą, kad būtų sukurtas stipresnis skatinimas rūšiuoti“, – užbaigia D.Ramanauskaitė.

Rūšiavimo gidą ir papildomos informacijos apie pakuočių atliekų rūšiavimą bei dažniausiai pasitaikančius su pakuočių rūšiavimu susijusius mitus rasite svetainėje gamtosateitis.lt.

Patarimai dėl stiklo, popieriaus, plastiko ir metalo atliekų rūšiavimo:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius