Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 29

Selemonas Paltanavičius: atžagarų charakterį gamtai prirašome nepelnytai

Išlydime rugsėjį ir pasitinkame spalį – ruduo pagaliau skleidžia savo spalvas, žolę sidabruoja nedrąsia šarma. Kol kas gyvenome tokį puikų metą, todėl bet kokia permaina, net paprastas lietus, stipresnė vėtra, atrodo lyg netikėta gamtos išdaiga.
S.Paltanavičius teigia, kad varniniai paukščiai jau pradeda dėti kiaušinius, tad ardyti jų lizdus kiek vėloka.
S.Paltanavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Labai dažnai mes visai nepelnytai gamtai prirašome atžagarų charakterį, kaltiname ją siunčiant tik tai, kas nepatinka mums. Ar taip tikrai yra? Ar gamtos mums siunčiamas lietus yra našta? Ar šalna, iškritusi spalio priešaušryje, yra kokia nors problema?

Šių metų orai stebina, prie dažno mėnesio mes užtikrintai rašome pliusą ir dar pridedame žodžius „pats...“. Taigi vienas mėnuo pats šilčiausias, kitas – lietingiausias. O nuskriejantis rugsėjis yra pats...

Tačiau gal galima be tokių vertinimų? Jis tiesiog buvo ir tebėra gražus. Jei manome, kad šių dienų lietus ką nors sujaukė, apsižvalgykime aplink. Žemė ir vėl gerokai išdžiūvo, sakyčiau, net perdžiūvo. Kūdros ir upeliukai nuseko, miškų žvėrys girdyklon turi keliauti toli.

Tiesa, lietus gal kam nors blogino javapjūtę? Mačiau dar laukuose rūkstančius, dulkių debesyse pūškuojančius kombainus, kertančius javus. Tačiau sutikite – nuo kada Lietuvoje rugsėjo gale kertami javai? Javapjūtei orų dabar lyg ir nereikėtų tikėtis.

Juo labiau kad jau dygsta šio rudens pasėliai, žiemkenčiai, žaliuoja žieminiai rapsai. Jų laukuose bėgioja pempės, iš šiaurės atskridusių dirvinių sėjikų pulkeliai. Šiems paukščiams lietus yra gera dovana, nes palijus dirvos paviršiuje ima knibždėti sliekai.

Dabar – pats rudeninės paukščių migracijos įkarštis. Šį reiškinį geriausia stebėti pajūryje ar pamaryje. Tačiau net bet kurioje Lietuvos vietoje galima stebėtis visur esančiais, judančiais, krutančiais, ore šmėžuojančiais paukščiais. Kol kas sunku pasakyti, kokia ji, šių metų migracija, kokios rūšys perėjo sėkmingiausiai. Tą, pasibaigus paukščių traukimui, praneš Ventės rago Ornitologinės stoties žmonės.

Beje, dabar vyrauja mėlynosios zylės. Kiekvieni metai žymūs kuo nors, nes atsiranda rūšis, kuriai ypač sekėsi, – dažniausiai kuri nors zylė, kartais – kėkštai, riešutinės, kurių būna daugiau už kitas. Taigi tikrų žinių teks palaukti. Nors iki spalio galo.

O dabar miškuose rimsta elnių ruja, dienomis giedru oru lakioja vorų siūlai. Dar bobų vasara – pats gražiausias rudens metas. Neleiskime jam praskrieti prošal nepamatytam!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius