Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 23

Selemonas Paltanavičius: Vasaros paradoksas – kartu su gandrais atsisveikina čiurliai

Lietuvoje visi žino, kad rugpjūčio 24-ąją, per šventą Baltramiejų, mus palieka baltieji gandrai. Mūsų nacionaliniam paukščiui dėmesio iš tikro nestinga – pavasarį kovo 25-ąją švenčiame Gandrines, taigi – gandrų sutiktuves, o dabar – jų palydėjimo šventė.
Čiurlių skrydžiai
Čiurlių skrydžiai / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Tiesa, iki šios dienos mūsų krašte gandrų lieka labai nedaug. Šiemet jie labai neskubėjo, dar mėnesio viduryje laukuose baltavo pulkai ir pulkeliai, pavieniai paukščiai, o paskui dirbantį traktorių ar kombainą nutįsdavo lesalo ieškančių gandrų virtinė. Dabar ir ištikimiausieji jau pakilo skristi. Jų dar regėsime savaitę – kitą, dar mus aplankys iš šiaurės rytų skubantys pulkai. Tačiau kitas pasimatymas su mūsų gandrais – tik per Gandrines.

Prieš pat gandrų atsisveikinimą nustebino staiga pasklidę juodieji čiurliai: Vilniuje ir jo apylinkėse jie stebėti rugpjūčio 22 dieną, o rugpjūčio 23 dieną pavyko suskaičiuoti apie 40 paukščių. Nereikėtų tuo stebėtis dėl orų, nes jie, taip vasariškai šilti, galėjo tikti čiurliams. Tačiau žinant, kad visi čiurliai išlėkė jau iki mėnesio vidurio, o didžiuma – pirmąją rugpjūčio savaitę, tokį šių paukščių pasirodymą reikia laikyti savotišku paradoksu.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Čiurlys savo namuose. 2020 m. rugsėjo 4 d., Trakų pakraštys
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Čiurlys savo namuose. 2020 m. rugsėjo 4 d., Trakų pakraštys

Juodasis čiurlys, mūsų miestų ir miestelių, kaimo sodybų paukštis Lietuvoje gyvena tik trejetą mėnesių: nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio. Taip buvome įpratę regėti, nes paskutinio vasaros mėnesio orai paprastai būna per vėsūs, tuo labiau – paukščiai paklūsta gerokai trumpesnės dienos ir ilgesnės dienos režimui. Taip būdavo, tačiau dabar čiurliai vis dažniau stebimi kur kas vėliau. Maža to, pernai rugsėjo mėnesį gamtos draugų Rulevičių sodyboje Trakų pakraštyje jie vaikus augino rugsėjį ir juos iš inkilo išvedė mėnesio viduryje.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Čiurlių skrydžiai
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Čiurlių skrydžiai

Paklausite: ar dabar taip ir bus, ar čiurliai pas mus visada gyvens ketvertą mėnesių, ar tai yra sparčiai besikeičiančio klimato įtaka? Kol kas tokių prognozių niekas nerengia ir negarsina. Bet visiems patariu dabar, kol dar taip šilta, vis dažniau pažvelgti į dangų – o gal dar tebenardo jie, vasaros paukščiai čiurliai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius