2019 07 02

Tarp Šatrijos ir Medvėgalio: gamtos turtai ir istorijos ženklai

Varnių apylinkėse žmonės gyveno jau akmens amžiuje. Ir tai nenuostabu. Gražios ir derlingos šio krašto apylinkės ne tik maitino ir rengė mūsų protėvius, bet ir buvo puiki priebėga slėptis nuo dažnai puldinėjančių priešų.
Šatrijos piliakalnis
Šatrijos piliakalnis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Čia stūkso vieni didžiausių ir įspūdingiausių Lietuvos piliakalnių: Medvėgalis, Šatrija, Sprūdės, Bilionių piliakalniai.

Šioje vietovėje tebėra nemažai pelkių – kažkada neįžengiamos, dabar daugelis jų numelioruotos, tačiau vis tiek išlikusios įspūdingais augalų ir paukščių prieglobsčiais.

Bene garsiausi čia esantys piliakalniai – Šatrijos ir Medvėgalio. Apie juos žinoma nemažai pasakojimų bei legendų. Įdomu, kad Medvėgaliu vadinamos dvi viršūnės: vienoje yra aukščiausias Žemaitijos taškas, o piečiau – piliakalnis, ant kurio stovėjo pilis. Medvėgalis – didžiausias piliakalnis Žemaitijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Medvėgalio piliakalnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Medvėgalio piliakalnis

Spėjama, kad Medvėgalio pavadinimas kilo nuo čia kažkada tekėjusios upelės Medva, Medvė. Kita legenda byloja, kad kadaise pilyje apsuptus gynėjus išgelbėjo dvi jaunos ir drąsios merginos, parodžiusios jiems kelią per kūlgrindą, sakydamos: „Mudvi galiva“.

Sprūdės piliakalnis, savo forma kiek primenantis piramidę, mena kovas su kryžiuočiais, jame yra išlikę gynybiniai grioviai, pylimų pėdsakai, net atrastas senasis įvažiavimas į pilį. Pasak legendos, jog čia stovėjusi medinė kunigaikščio Sprūdeikio – Lietuvos karaliaus Mindaugo brolio pilis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sprūdės piliakalnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sprūdės piliakalnis

Nuo piliakalnių galima grožėtis toli atsiveriančiai vaizdais, mat Varnių regioniniame parke miškų nėra daug – jais apaugę apie 30 procentų parko teritorijų.

Žemaičių aukštumoje beveik kiekviena kalva, piliakalnis, pelkė ar ežeras yra pačių seniausių laikų liudininkas, todėl dalyje Žemaičių aukštumos įkurtas regioninis Varnių parkas, kuriame galima pamatyti daugybę kraštovaizdžio paminklų, šiandien esančių įspūdingos gamtos apsuptyje.

Žemaičių aukštumoje beveik kiekviena kalva, piliakalnis, pelkė ar ežeras yra pačių seniausių laikų liudininkas.

Čia yra ir didžiausias Žemaitijoje Lūksto ežeras, kuriame galima rasti gintaro, netoliese telkšo Debesnų pelkė. Varnių duburyje tyvuliuoja Paršežerio, Biržulio ir Stervo ežerai, yra pelkynų, žemapelkių.

Todėl nenuostabu, kad šias vietas labai pamėgę įvairūs paukščiai. Čia galima pamatyti itin retas juodąsias žuvėdras, pilkąsias žąsis, kragus, čia peri didieji baubliai, vištvanagiai – daugiau nei šimtas įvairių paukščių rūšių.

Čia ganosi stirnos ir elniai, veisiasi pilkieji kiškiai ir kelių rūšių šikšnosparniai.

Kviečiame pasižiūrėti kokius vaizdus Varnių regioniniame parke įamžino mūsų fotografas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius