Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07

Tarptautinė arboristų bendruomenė siekia vienodo medžių priežiūros standarto visoje Europoje

Praėjusią savaitę į Vilnių susirinko tarptautinė arboristų bendruomenė. Dvi dienas  Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre susirinkę Europos arboristikos tarybos (European Arboriculture Council, sutrumpintai – EAC) nariai sprendė darbinius klausimus: ieškojo bendrų techninių medžių priežiūros standartų sprendimų, tarėsi dėl Europos arboristų sertifikavimo centrų darbo.
Vyksta praktinis egzaminas
Vyksta praktinis egzaminas / Autorės
Temos: 3 Augalai Medis Gamta

Šis susitikimas Erasmus+ projekto „Arboristai: medžių priežiūra urbanizuotose teritorijose kuriant tvarius Baltijos jūros regiono miestus“ dalis. Jame kartu su kitomis organizacijomis Suomijoje, Latvijoje bei Estijoje dalyvauja ir Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos centras.

Projekto pagrindu Verkių dvaro parke pirmą kartą Lietuvos arboristikos istorijoje surengtas Europos medžių priežiūros specialistų (European tree worker, sutrumpintai ETW) sertifikavimo egzaminas.

Jį laikė šeši arboristai: du suomiai, du estai, latvis ir vienas lietuvis – Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre arboristus ruošiantis dėstytojas Algis Davenis. Pastarasis ETW sertifikato negavo neišlaikęs praktinės užduoties. Nepasisekė ir vienam estui bei suomiui. Kiti Lietuvos arboristai apie galimybę savo krašte laikyti ETW egzaminą buvo informuoti per vėlai, komisijai jau patvirtinus kandidatus. Tad daugelis susidomėjusiųjų atvyko tik stebėti egzamino.

Kartelė ETW sertifikatui yra iškelta gana aukštai ir lengvai jo gauti dar nepavyko niekam.

Pasak EAC Sertifikacinės ir kokybės darbo grupės komisijos nario Gleno Rydo, kartelė ETW sertifikatui yra iškelta gana aukštai ir lengvai jo gauti dar nepavyko niekam. Pasak jo, Europinio lygio medžių priežiūros specialistai privalo ne tik užtikrinti, kad jų prižiūrimi medžiai augtų sveiki ir nekeltų pavojaus žmonėms, tokį sertifikatą turintys specialistai dirba remdamiesi geriausių arboristikos specialistų surinkta medžiaga ir žiniomis, taip pat turi būti išstudijavę gamtosaugos, aplinkos apsaugos, darbo saugos reikalavimus bei turėti dendrologinių žinių.

Tai toli gražu ne žinojimas kurią šaką nupjauti, ETW sertifikatą gavęs asmuo – aukštos kvalifikacijos specialistas, turintis daug įvairiapusių, su medžių priežiūra susijusių įgūdžių ir ypatingą dėmesį skiriantis darbo saugai. Be to, šis sertifikatas nesuteikiamas „iki gyvos galvos“, kaip pvz., daktaro laipsnis, jį įgijęs žmogus turi kas trejus metus jį atnaujinti perlaikydamas egzaminą, arba pateikdamas dokumentus, pagrindžiančius, kad jis per tą laiką kėlė kvalifikaciją.

ETW specialistų sertifikavimo programa buvo sukurta 1996 - 1999 m., pagal Leonardo da Vinci programą. Jos tikslas buvo ir yra kurti bendrą visai Europai medžių priežiūros standartą, siekiant užtikrinti aukštą kokybę, arboristams bendras medžių priežiūros taisykles ir aukštą mokymo lygį bei palengvinti šių specialistų tarptautinius mainus.

Autorės/Arboristų bendruomenės susirinkimas
Autorės/Arboristų bendruomenės susirinkimas

Vykdydama šį projektą, Europa pirmą kartą sukūrė Europos medžių priežiūros darbuotojo sertifikatą, pagrįstą vienodais egzaminų reglamentais visoje Europoje.

Šis dokumentas yra abipusiai pripažintas visų valstybių narių ir lemia tarptautinį bendradarbiavimą ir tarptautinę kokybę. Taigi, medžių priežiūros darbuotojai gali gauti aukštos kvalifikacijos mokymus, o darbdaviai – aukštos kvalifikacijos darbuotojus. Tuo pat metu stiprinamas ir Europos arboristų bendradarbiavimas ir, aišku, užtikrinama kokybiška tokius specialistus turinčios šalies medžių priežiūra.

Iki šiol Lietuvoje ETW sertifikatus teturi trys arboristai. Pirmasis šį dokumentą prieš pustrečių metų Vroclave (Lenkija) įgijo Lietuvos arboristų asociacijos (LARA) vadovas Renaldas Žilinskas. Pernai tokius sertifikatus Maskvoje (Rusija) gavo LARA nariai Vytautas Stonkus ir Inga Gaidelytė.

Apskritai Lietuvoje iš viso galima suskaičiuoti gal dvidešimt profesionalių arboristų, kurie dirba įgiję ne tik aukštalipio ir pjūklininko pažymėjimus, o siekia gilesnių profesinių žinių, sugebėdami nugenėti medį, kad jis ne tik nekeltų pavojaus žmonėms ir jų turtui, bet ir nepakenktų paties augalo sveikatai.

Pasak Europos arboristikos tarybos specialistų, tik laiko klausimas kada bus priimti bendri Europos medžių priežiūros standartai ir tokių, kurie geni medžius be arboristo pažymėjimo ir elementariai juos žaloja, taip žymiai sutrumpindami augalų amžių, valstybinėms įmonėms paprasčiausiai nebus galima samdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius