Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 06 28 /2022 07 07

Vandentvarkos įmonės pasirašė memorandumą: skatins vandenį gerti iš čiaupo

Prancūzų rašytojas Antoine‘as de Saint-Exupéry kadaise yra teigęs, kad per maža apie vandenį pasakyti, jog šis reikalingas gyvybei. Vanduo pats yra gyvybė. Kadangi žmogaus organizmą net 70 procentų sudaro vanduo, jis mums būtinas, o palankiausia gerti vandenį tiesiog iš čiaupo. Ir palankiausi ne tik žmogui, bet ir planetai.
Vandentvarkos įmonės skatins vandenį gerti iš čiaupo, o menininkė M. Dirsytė kvies susimąstyti apie mūsų pasirinkimų svarbą, išsaugant švaresnę aplinką
Vandentvarkos įmonės skatins vandenį gerti iš čiaupo, o menininkė M. Dirsytė kvies susimąstyti apie mūsų pasirinkimų svarbą, išsaugant švaresnę aplinką / D.Trakimo nuotr.

Startavusios nacionalinės kampanijos „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis“ sumanytojos ir iniciatorės didžiausios šalies vandentvarkos įmonės „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“ kviečia visas Lietuvos savivaldybes, vandentvarkos įmones ir skirtinguose miestuose veikiančius verslus skatinti visuomenę atsisakyti plastikinių butelių ir rinktis tvaresnį, aplinkai draugišką sprendimą – gerti skanų, sveiką ir šviežią vandenį iš čiaupo.

D.Trakimo nuotr./Vandentvarkos įmonės skatins vandenį gerti iš čiaupo, o menininkė M. Dirsytė kvies susimąstyti apie mūsų pasirinkimų svarbą, išsaugant švaresnę aplinką
D.Trakimo nuotr./Vandentvarkos įmonės skatins vandenį gerti iš čiaupo, o menininkė M. Dirsytė kvies susimąstyti apie mūsų pasirinkimų svarbą, išsaugant švaresnę aplinką

Nacionalinės kampanijos iniciatoriai, kartu su Aplinkos ministerija bei skirtingų savivaldybių atstovais šiandien pasirašė simbolinį memorandumą, kuriuo išreiškė palaikymą kampanijos idėjai: svetingumo sektoriuje veikiantys verslai bus skatinami pavaišinti vandens iš čiaupo stikline savo klientus nemokamai, o visuomenė – drąsiai gerti vandenį iš čiaupo ir šiuo pasirinkimu mažinti aplinkos taršą plastiku. Prie memorandumo kviečiama jungtis ir kitos šalies savivaldybės.

Kampaniją palaikantis Aplinkos ministras teigia, kad Lietuva turi kuo didžiuotis, o vienas didžiausių mūsų šalies turtų – požeminis vanduo.

Lietuvoje vandentiekio vandens kokybė, palyginus su kitų šalių, yra pavydėtinai aukšta.

„Lietuvoje vandentiekio vandens kokybė, palyginus su kitų šalių, yra pavydėtinai aukšta. Esame viena iš nedaugelio valstybių Europoje, kuri viešojo vandens tiekimui naudoja tik požeminius vandens išteklius. Šį privalumą turime išnaudoti labiau. O pasauliui „dūstant“ nuo plastiko, Europai brėžiant aiškią Žaliojo kurso kryptį pasirinkimas gerti vandentiekio vandenį yra daug pastangų nereikalaujantis, tačiau reikšmingas žingsnis sąmoningos visuomenės link“, – sako Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Kampaniją palaikančios Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas džiaugiasi, kad praėjusiais metais Vilniuje startavusi kampanija ne tik sutelkė ne mažą būrį atsakingą požiūrį į aplinką išreiškusių verslų, bet ir paskatino vilniečius bei miesto svečius „atrasti“ vandentiekio vandenį viešuose miesto vietose – gatvėse, parkuose, skveruose, taip pat biuruose ar sporto klubuose.

D.Trakimo nuotr./Vandentvarkos įmonės skatins vandenį gerti iš čiaupo, o menininkė M. Dirsytė kvies susimąstyti apie mūsų pasirinkimų svarbą, išsaugant švaresnę aplinką
D.Trakimo nuotr./Vandentvarkos įmonės skatins vandenį gerti iš čiaupo, o menininkė M. Dirsytė kvies susimąstyti apie mūsų pasirinkimų svarbą, išsaugant švaresnę aplinką

„Stebime didėjantį gyventojų sąmoningumą ir norą eiti tvarumo keliu, tačiau kartu labai svarbu, kad tam būtų sudarytos palankios sąlygos. Vartoti vandenį iš čiaupo paprasta namuose, tačiau viešose vietose tai padaryti kur kas sudėtingiau, todėl plečiame vandens gertuvių tinklą savivaldybės jėgomis ir skatiname verslą daryti tą patį – statyti geriamojo vandens fontanus, siūlyti vandenį iš čiaupo maitinimo įstaigose ir taip mažinti plastiko suvartojimą, o kartu ir žmonių daromą poveikį aplinkai“, – pabrėžia Valdas Benkunskas.

„Jau kelerius pastaruosius metus Vilniaus ir jo apylinkių bendruomenes raginame sąmoningai rinktis vandenį iš čiaupo, kuris ne tik kokybiškas, bet ir skanus, jo sudėtyje gausu naudingų mikroelementų. Džiaugiamės, kad šią mūsų skleidžiamą žinutę šiais metais išgirs ir vandentiekio vandenį atras ir kitų Lietuvos miestų žmonės. Šiuo žingsniu ir mūsų šalyje taps švariau, ir visame pasaulyje – svarbu pradėti nuo savęs“, – sako „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Saulius Savickas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo vien pernai kampanijos metus buvo išdalinta beveik 700.000 stiklinių vandens iš čiaupo, atsisakyta daugiau nei 240.000 plastikinių butelių, anglies dioksido išskyrimas į aplinką buvo sumažintas daugiau nei 15 tonų. Šiais metais šiuos skaičius tikimasi patrigubinti.

Siekiant atkreipti dėmesį į paskutiniuoju metu itin opią problemą – pernelyg didelį plastiko vartojimą – iki pat vasaros pabaigos sostinės Lukiškių, Europos ir V. Kudirkos aikštes puoš menininkės Monikos Dirsytės iš panaudotų plastikinių vandens talpų sukurtos specialios instaliacijos – vandens laikrodžiai, primenantys smėlio laikrodžius.

Pasak menininkės, dėl intensyvaus vartojimo taršoje jau seniai skęsta visas pasaulis. Kad netaptume grėsme patys sau, privalome pradėti keistis, atidžiau rūpintis aplinka, kurioje gyvename.

„Mūsų laikas reikalauja naujai pažvelgti į žmogaus santykį su gamta. Vis daugiau ir garsiau kalbama apie destruktyvų mūsų poveikį gamtai. Tačiau ar iš tiesų galime patys atsiriboti nuo gamtos ir nuo jos pabėgti, o gal mūsų mėginimas vis greičiau bėgti iš gamtinio pasaulio į vartotojišką civilizacijos rojų ir yra tikrasis griovimas? Kokia atsakomybė už visą šį procesą tenka konkrečiam individui, ar aš nesu tas, kuris sekina gamtos ir kartu savo paties egzistencinį laiką? Juk net neįsivaizduojame, kiek laiko turime išsigelbėti, tuo tarpu laikrodis tiksi“, – sako M. Dirsytė.

D.Trakimo nuotr./Monika Dirsytė
D.Trakimo nuotr./Monika Dirsytė

Vykdant kampaniją kino mėgėjus „Vilniaus vandenys“ pakvies į nemokamus filmų apie žmogaus poveikį aplinkai vakarus po atviru dangumi Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius