Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 27

Ventos regioninis parkas: suakmenėję ichtiozauro pietūs

Iš nedidelio ežerėlio Kelmės rajone ištekanti Venta – trečia ilgiausia Lietuvos upė, tiesa, didesnė jos dalis susirangiusi kaimyninės Latvijos teritorijoje. Unikalus kraštovaizdis, išraiškingas reljefas, gamtinė ekosistema ir upės pašonėje išlikę senųjų šio krašto gyventojų pėdsakai, visa tai – Ventos regioniniame parke.
Ventos regioninis parkas
Ventos regioninis parkas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vingiuotosios Ventos pakrantėse netrūksta skardžių, atragių ir atodangų, kuriuose užkoduota šimtų milijonų metų senumo istorija – tereikia mokėti ją perskaityti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvolių piliakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvolių piliakalnis

Papilės juros periodo atodangoje geologai aptinka dinozaurų laikus menančių vandens gyvūnų ir augalų fosilijų. Belemnitą – pailgą tamsiai gelsvą ar pilkšvą kulkos formos „akmenėlį“ tikriausiai matė kiekvienas, bet ar žinojote, kad tai – suakmenėjęs priešistorinis moliuskas, kuriuo paskanauti itin mėgo vandenyje gyvenę ichtiozaurai?

Natūralios gamtos kampelį pamėgo stirnos, ūdros, kiškiai, šikšnosparniai. Ventės regioniniame parke iš viso aptikta beveik 800 vabzdžių rūšių, tarp kurių ir į Raudonąją knygą įrašyti marmuriniai auksavabaliai, margieji grambuoliai, machaonai, didieji auksinukai ir kt. Aukštose žolėse galima sutikti ir angį ar varine gyvate vadinamą gluodeną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvolių piliakalnis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvolių piliakalnis

Šalia Virvytės stūkso kuklus Gyvolių, o kiek toliau – Rekčių piliakalnis. Papilės piliakalnyje įrengtose kapinėse palaidotas istorikas ir rašytojas Simonas Daukantas. Netoliese auga unikalus gamtos paveldo objektas – penkiolikakamienė liepa.

Šalia Kairiškių kaimo – legendomis apipinti senkapiai, geriau žinomi Apžadų kapelių pavadinimu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Apžadų kapeliai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Apžadų kapeliai

Susipažinus su kraštovaizdžiu verta apžiūrėti ir architektūrinį paveldą. Viekšniuose stovi kukli cerkvė. Pasakojama, kad ji pastatyta po 1863 metų sukilimo, kuomet caras į Lietuvą atsiuntė apie 3 tūkstančius rusų šeimų. Krašto istoriją meną Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios sienos. Viekšniai paskelbti urbanistiniu paveldu, tad pasigrožėti autentiškomis gatvelėmis turėtų kiekvienas važiuojantis pro šalį.

Ventos regioninis parkas fotografo akimis:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius