Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 23

Žemės valanda – ką veikti tamsoje ir kam to reikia?

Kovo 24-ąją 20.30 val. planetoje šimtai miestų ir tūkstančiai žmonių vienai valandai išjungs šviesas – vyks kasmetinė globali iniciatyva Žemės valanda. Tradiciškai švenčiant šią dieną daugelis skeptikų piktinasi, kokia nauda iš vienos valandos? Tačiau šis jau jau daugiau nei dešimtmetį trunkantis judėjimas siekia ne sutaupyti reikšmingą kiekį, o atkreipti dėmesį, kad gyvename ne pagal savo planetos išgales. Kad teršiame jos orą, šiukšliname ir, mėgaudamiesi komfortu, didžiulius enegijos resursus turime skirti vis gausėjančiam skaičiui prietaisų „pamaitinti“.
Elena Grimalienė/ Žemės valanda
Žemės valanda / Projekto „We love Lithuania“ nuotr.

2017-ųjų lapkritį išleistas dokumentas, pavadintas „Antrasis pasaulio mokslininkų perspėjimas žmonijai“. Jį pasirašė apie 15 000 mokslininkų, o dokumente akcentuota, jog klimato kaita tebesitęsia, dėl intensyvaus iškastinio kuro naudojimo, miškų plotai toliau mažėja, nes auga mėsos poreikis ir reikia vis didesnių plotų gyvulininkystei vystyti. Žuvų populiacija mažėja, kaip ir nyksta įvairios sausumos gyvūnų rūšys. Trumpiau tariant, veikti yra ką.

Šiųmetės „Žemės valandos“ organizatoriai labiausiai ir nori atkreipti dėmesį į nykstančias gyvūnų rūšis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Plastiko šiukšlėmis užteršta Hondūro pakrantė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Plastiko šiukšlėmis užteršta Hondūro pakrantė

Na, na, o kiek sutaupyta pernai? Į šį klausimą „Pasaulio gamtos fondas“ atsako taip:
„Akcijos tikslas nėra elektros energijos sutaupymai, todėl nematuojame elektros suvartojimo skirtingose šalyse. Ši akcija skirta verslui, savivaldybėms, piliečiams priminti apie jų atsakomybę už paliekamą ekologinį pėdsaką šioje Žemėje. Dalyvavimas šioje akcijoje parodo pasiryžimą keisti savo įpročius“.

Kinijos menininkė kuria milžinišką giboną

Prisijungti prie judėjimo galite ir paprasčiausiai pasidalindami istorija, kaip jūs „susijungiate su Žeme“. Tokios istorijos socialiniame tinkle „Facebook“ plinta pažymėtos grotažyme #connect2Earth

„Žemės valandai“ ruošiama daugybė įvairiausių iniciatyvų. Pavyzdžiui, sidabrinių gibonų (tai beždžionių rūšis) išlikimu Kinijoje susirūpinusi menininkė Lisa Roet Bejinge kuria dešimties metrų aukščio ir dvidešimties metrų ilgio pripučiamą gibono kūną.

Akcijos tikslas nėra elektros energijos sutaupymai, todėl nematuojame elektros suvartojimo skirtingose šalyse. Ši akcija skirta verslui, savivaldybėms, piliečiams priminti apie jų atsakomybę už paliekamą ekologinį pėdsaką.

50 savanorių mins dviračius ir stebės, kaip šis gigantiškas balionas prisipučia. Taip pat aplink giboną įsižiebs mėlyni lazeriai – menininkė šia savo akcija nori ne tik paminėti Žemės dieną, tačiau ir parodyti miestiečiams, kad besiplėsdami miestai užima laukinių gyvūnų buveines ir faktas, kad retos rūšys jau pastebimos ant didmiesčių betono yra ne džiaugsmas, o susirūpinimą kelianti situacija.

Dalis restoranų kovo 24-ąją siūlo vakarienę tik žvakių šviesoje, nesibaimindami sriuba nulaistytų staltiesių.

„Pasaulio gamtos fondas“ (World Wildlife Fund) viena iš „Žemės dienos“ ambasadorių paskelbė dvylikametę Nadia Sparks. Mergaitė pradėjo rinkti šiukšles kelyje į ir iš mokyklos ir vežti jas namo dviračio krepšyje. Ji nusprendė įvertinti, kiek surinks per semestrą – šiuo metu jos kieme stovi du kupini 80-ies litrų konteineriai. Bendraamžiai pradėjo iš Nadios tyčiotis ir vadinti „šiukšlių mergina“, tačiau užsispyrusi britė neketina sustoti. Tai – jos mažas indėlis į švaresnę gamtą ir aplinką. O kokį pažadą gamtai duosite jūs?

Renginiai Lietuvos miestuose ir miesteliuose

Negalime suskaičiuoti, kiek elektros sutaupysime kovo 24-osis vakarą, tačiau galime pasidžiaugti gausiu prie šios akcijos prisidedančių Lietuvos savivaldybių skaičiumi. Ar atrasite saviškę?

Druskininkai. Miesto pramogų aikštėje vyks žaidimai ir bardo Manto Baltrušaičio koncertas.

Švenčionys. Savivaldybė valandai išjungs šviesas Švenčionių miesto parke bei pagrindinėse miestelio gatvėse.

Alytus. Nuo 20 val. miesto centrinėje aikštėje vyks šokiai, dainos, netradiciškai pasipuoš miesto Rotušė. Alytaus miesto savivaldybė valandai išjungs apšvietimą Rotušės aikštėje Alytuje.

Šakiai. Šakių rajono savivaldybė jai priklausančiuose miestuose ir gyvenvietėse išjungs nepagrindinių gatvių apšvietimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žemės valanda Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žemės valanda Vilniuje

Anykščiai. Nuo 15 val. vyks „Žemės valandos“ minėjimas prie A. Baranausko tilto, čia skambant sutartinėms bus uždegtas šiaudinis pavasario Lygės gaidelis. Naujų vėjų bendruomenė nuo 14.30 val. organizuoja bėgimą Šventosios upės pakrante. Vakare Anykščių mieste bus išjungtos pagrindinės šviesos.

Kėdainiai. Bus išjungtas apšvietimas Knypavos Rinkos aikštėje, Ramybės skvere, Kėdainių rajono savivaldybės administracijos pastate, Šv. Jurgio, Šv. Juozapo, Kėdainių evangelikų liuteronų ir reformatų bažnyčiose.

Su vaikais tą valandą galite išsidažyti veidus fluorescenciniais dažais, apsivilkti kokius nors šviečiančius rūbus – tokiems madų šou retai pasitaiko proga.

Utena. Šiame mieste šviesos bus išjungtos Aušros g., Aukštakalnio g., A. Baranausko g., Maironio g., Žaliosios g. ir kitose, mažesnėse gatvelėse. POKŠT erdvės kieme, Aušros g. 11, liepsnos laužas „Žemės valandai" paminėti. 20.30 val. organizatoriai kviečia aplankyti šešėlių teatrą ir pasiklausyti istorijų prie laužo. Renginyje dalyvaus sutartinių grupė „Sėdauta“.

Birštonas. Apšvietimas bus išjungtas Birutės g., J. Basanavičiaus aikštėje, S. Dariaus ir S. Girėno g., Pušyno g., Žvėrinčiaus g.,Tyliojoje g., buvusioje Vienkiemio gyvenvietėje.

Klaipėda. Apšvietimas vienai valandai bus išjungtas Danės skvere ir prie Danės krantinių.

Kaunas. „Žemės valandos“ metu bus išjungtas Rotušės pastato ir aikštės, Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos, Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios ir Kauno miesto savivaldybės pastato apšvietimas.

Aliaus Koroliovo nuotr./Žemės valanda Kaune
Aliaus Koroliovo nuotr./Žemės valanda Kaune

Panevėžys. Panevėžio miesto savivaldybė šviesas valandai išjungs Laisvės aikštėje, Elektros gatvėje, Senvagėje ir kitose miesto gatvėse. Panevėžio miesto Laisvės a., šiaurinėje dalyje vyks gongų ir šokių studijos „Ugnies šokis“ pasirodymas.

Šiauliai. Šiaulių mieste vienai valandai bus išjungiama: šviesos Vilniaus g. bulvare nuo Tilžės g. iki A. Mickevičiaus g., šviesos Prisikėlimo a. ir Varpo g. atkarpoje nuo Šiaulių valstybinės kolegijos iki Vytauto g., Šiaulių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros apšvietimas.

Ignalina. „Žemės valandą“ bus išjungtas Ignalinos miesto aikštės apšvietimas.

Raseiniai. Šviesos bus išjungtos Raseinių Žemaičių aikštėje, miesto parke, Viduklėje: Ataugos, Sporto, Raseinių, Šilaupės, Šilo, Paparčių gatvėse, Ariogaloje: Žemaičių gatvėje, Šiluvos seniūnijoje: Žaiginio kaime.

Mažeikiai. Bus išjungtas Nepriklausomybės aikštės, Melioratorių g., Juodpelkio ir Senamiesčio parkų apšvietimas.

Su draugais ar vaikais surenkite gamtos pažinimo vakarėlį – leiskite įvairius garsus ir mėginkite atspėti, koks tai gyvūnas.

Rokiškis. Šviesas išjungs Panemunėlio ir Kamajų seniūnija.

Visaginas. Visagino mieste apšvietimas bus išjungtas Kosmoso g. ir Parko gatvėse, Taikos pr. I mikrorajone, Taikos pr. II ir III mikrorajonuose (miško pusė), Santarvės g., Veteranų g., Jaunystės gatvėse, Pasmalvės kelyje, Paplūdimio zonoje, stadione.

Vilnius. Vyks renginys Katedros aikštėje, iš mažų žvakučių bus dėliojamas skaičius „60“, simbolizuojantis tokį skaičių Žemei dedikuotų minučių.

Vienai valandai bus išjungtas apšvietimas Katedros ir Rotušės aikštėse, Vrublevskio ir Šventaragio gatvėse, taip pat bus išjungtas ir Trijų kryžių paminklo, Nepriklausomybės aikštės ir teritorijos prie M. Mažvydo bibliotekos apšvietimas. Taip pat tamsoje paskęs keturi tiltai – Žvėryno, Baltasis, Žaliasis ir Mindaugo.

Jei jūsų mieste nevyksta jokių su „Žemės valanda“ susijusių renginių, jūs tiesiog galite pakviesti šeimą ar draugus vakarienei žvakių šviesoje. Taip pat prieš renginį galite dalintis žinute socialiniuose tinkluose.

15 idėjų, ką veikti tamsoje

Tradiciškai šią valandą žmonės renkasi miestelių pagrindinėse aikštėse ir šoka, dainuoja ar tiesiog uždega simbolinį skaičių „60“ iš mažų žvakučių. Jei jūsų mieste tokio renginio niekas neplanuoja, patys inicijuokite jį.

Beje, „Pasaulio gamtos fondas“ parengė „60 idėjų, ką galima veikti tamsoje“ sąrašą. 15min.lt atrinko įdomiausias iš jų:

1. Jei naktis giedra, keliaukite stebėti žvaigždžių – užgesus pagrindiniams miesto objektams jos turėtų matytis geriau.

2. Išsimaudykite vonioje, užsidekite žvakių, galite panirti į vonią kartu su mylimuoju/-ąja.

3. Iškeliaukite į naktinį žygį (tik būkite atsargūs – turėkite atšvaitus ir žibintuvėlių).

4. Su draugais ar vaikais surenkite gamtos pažinimo vakarėlį – leiskite įvairius garsus ir mėginkite atspėti, koks tai gyvūnas.

5. Pažaiskite žaidimą „Tiesa-Drąsa“ – gal tamsoje drąsiau?

6. Kadangi dega žvakės, surenkite šešėlių teatro pasirodymą. Tegu „žiūrovų“ mylimiausias spektaklis ką nors laimi.

Šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ nuotr./Šešėlių teatras
Šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ nuotr./Šešėlių teatras

7. Surenkite vakarėlį, kurio tikslas būtų išsiaiškinti, kas geriausiai jaučia, girdi, atpažįsta skonius ir orientuojasi tamsoje

8. Jei kažkas iš draugų ar šeimos narių groja, paprašykite jo trumpo koncerto tamsoje – pabandykite įvertinti skirtumą, kaip tamsoje suvokiame garsus.

9. Su šeima tamsoje planuokite artimiausias atostogas – juk artėja vasara!

10. Su vaikais tą valandą galite išsidažyti veidus fluorescenciniais dažais, apsivilkti kokius nors šviečiančius rūbus – tokiems madų šou retai pasitaiko proga.

11. Tapykite ar pieškite tamsoje (tik pasirūpinkite, paviršius aplink lapą būtų uždengtas klijuote). Po valandos, uždegę šviesą, turėsite gerų emocijų apžiūrinėdami savo šedevrus.

12. Vienas ekstremalesnių – pažaiskite slėpynių tamsoje!

Fotolia nuotr./Slėpynės tamsoje
Fotolia nuotr./Slėpynės tamsoje

13. Jei norite kažkur išeiti, užkilkite į apžvalgos aikštelę ir apžiūrėkite, kas iš miesto objektų užgesino šviesas.

14. Atlikite kelis pratimus presui ar kojoms sustiprinti – tam juk iš tiesų nereikia šviesos.

15. Suorganizuokite „filmų klubą“ arba „knygų klubą“ – kad visi prie žvakių ir užkandžių papasakotų, kokias knygas skaitė, apie ką jos, kuo sužavėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius