Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24

„Zero waste“ festivalis – su keraminiais indais, perdirbimo dirbtuvėmis ir atlikėjais, kuriems rūpi

Karantinas ir po jo išlikę masinių renginių apribojimai šįmet gerokai sumažino vasaros festivalių kiekį. Tačiau tuo metu, kai didiesiems festivaliams teko „pasitaupyti“ ir atidėti linksmybes kitiems metams, mažieji festivaliai sulaukė progos būti pastebėti ir pritraukti būtent ta tema ar muzikos stiliumi besidominčius lankytojus.
„Zero waste“ 2020
„Zero waste“ 2020

Tvarų gyvenimo būdą propaguojantis „Zero waste“ festivalis šiemet vyks tik antrą kartą, tačiau jau buria ekologijos entuziastus į vieną vietą – nuo muzikantų iki veganiškų saldumynų gamintojų ar daiktų perdirbėjų. Ir vis tik, kaip sako festivalio organizatorė Greta Ašmantaitė, atvykti kviečiami ir tie, kurie atliekų stengiasi vengti jau kelerius metus, tačiau ir tie, kurie galvoja, ar labai negražu bus per langą išmesti cigaretės nuorūką.

Renginio organizatorių nuotr./„Zero waste“ 2019 metų akimirka
Renginio organizatorių nuotr./„Zero waste“ 2019 metų akimirka

Festivalis tiems, kuriems rūpi – bet, kuriems dzin, irgi būtų pravartu atvažiuoti

„Kilo idėja surengti pirmąjį į ekologijos temą orientuotą festivalį Lietuvoje. Tokį, kurio metu atsipalaidavęs, poilsiaudamas gamtoje kartu ir išmoktum naujų dalykų,“ – sako festivalio idėjos autorė ir organizatorė G.Ašmantaitė. Jos teigimu, edukacinės veiklos, pranešimai – svarbiausia „Zero Waste“ festivalio dalis.

Praėjusiais metais festivalis vyko vieną dieną, šiemet jis išsiplėtė ir truks visa savaitgalį – nuo penktadienio iki sekmadienio.

„Šiais metais festivalis įgavo aiškesnę formą, temą. Organizuodamos jį iš praktinės patirties pastebime, ko reikia, ko nereikia, kas aktualu. Šiais metais nubalsavome dėl potemės – tai vanduo. Visos nagrinėjamos temos „Urban Earth Lovers“ TALKS scenoje bus apie vandenį,“ – atskleidė festivalio organizatorė.

Festivalyje pasirodys atlikėjas Jurgis Didžiulis, sutartines užvedanti Jurgita Peleniūtė, sparčiai populiarėjantis vokalistas „Kabloonak“, „Girių dvasios“ – visi šie atlikėjai taip pat propaguoja tvarų, gamtą tausojantį gyvenimo būdą.

„Mes kviečiame tuos žmones, kuriems rūpi. Keista būtų atvykti į ekologijos festivalį, jei tau visai nerūpi, nors kita vertus... tokiems žmonėms čia būtų naudinga apsilankyti,“ – šypsosi G. Ašmantaitė.

Renginio organizatorių nuotr./„Zero waste“ 2019 metų akimirka
Renginio organizatorių nuotr./„Zero waste“ 2019 metų akimirka

Galimybė ne nusipirkti, o pasigaminti patiems

Šiame festivalyje veiks maisto erdvė, pavadinta „Skonių turgus“. Tačiau jokių vienkartinių lėkščių, puodelių ar šakučių čia nerasite.

„Norime sukurti festivalį, kuriame nesektume tais senais įpročiais. Norisi restartuoti festivalių organizavimo tradiciją– masinių, didelių festivalių metu susidaro nežmoniški kiekiai atliekų. Ir jų mes, patikėkite, galėtume išvengti įdėję labai nedaug energijos, – svarsto G. Ašmantaitė. – Mes susirinkome didžiulę krūvą senų indų. Juos nuvešime į festivalio vietą, Antalieptę ir kviesime žmones, jei jau neturi savo indo, pasinaudoti gulinčiais ant stalo.“

Daiktais ar nevalgomais gaminiais festivalio erdvėje nebus prekiaujama. Tačiau lankytojai kviečiami daiktus perdirbti ar išmokti pasigaminti kasdien reikalingas higienos priemones patys.

„Žinoma, labai labai skatiname pernaudoti senus daiktus. Pavyzdžiui, atvyksta mergina, kuri išmokins iš susirinktų augalų žiedlapių pasigaminti hidrolatą. Kita dirbtuvių vedėja parodys, kaip pasigaminti natūralų namų gamybos dezodorantą bei muilą. Dirbtuvėmis tiesiog kviečiame žmones prisiminti, kad įmanoma ir patiems pasigaminti netgi higienos priemones. Jei neketinate patys jų gaminti, vis tiek įdomu pažiūrėti, kaip jos gimsta tiesiog žmonių rankose. Dar viena dirbtuvių vedėja mokys lankytojus iš kavos tirščių ir bičių vaško pasigaminti dubenėlius,“ – vardijo G. Ašmantaitė.

Festivalis siekia pakeisti asmeninius įpročius, atsisakyti perteklinių daiktų pirkimo, „įjungti“ kritinį mąstymą stebint produktais perkrautas parduotuvių lentynas.

Renginio organizatorių nuotr./„Zero waste“ 2019 metų akimirka
Renginio organizatorių nuotr./„Zero waste“ 2019 metų akimirka

Veiklos mažiesiems – nuo žaidimų iki spektaklio

Daugybę veiklų išbandyti siūlys „Žaliasis taškas“ – tai pakuočių atliekų tvarkymo organizacija, kuri taip pat siekia šviesti visuomenę, skatinti rūšiuoti ir keisti gyvenimo būdą, kad atliekų susidarytų mažiau.

Festivalio metu „Žaliasis taškas“ tiek mažus, tiek vyresnius kvies patikrinti savo rūšiavimo žinias interaktyviose užduotyse, pasisemti idėjų žaidžiant stalo žaidimus, pagamintus iš nebereikalingų daiktų. Taip pat kvies į draugiškas gamtai kūrybines veiklas, dalinsis tvaraus gyvenimo būdo idėjomis, kurios padėtų sumažinti kasdienybėje susidarančių atliekų kiekį.

„Kūrybinių eko dirbtuvių metu veiklos ras ir vaikai, ir suaugę! Jauniesiems dalyviams siūlysime pasigaminti kelioninį/laisvalaikio eko žaidimą – gyvūnėlį arba nusipinti draugystės apyrankę. O vyresniuosius užimsime žvakių nuo uodų gamyba, bei rodysime, kaip nesunkiai pasigaminti mini pasėstuką, skirtą sėdėjimui ant žemės gamtoje! Visų šių veiklų pagrindinis tikslas – panaudoti nebereikalingus daiktus dar kartą jų neišmetant ir taip priartinti susidarančių atliekų kiekį link nulio, – sakė „Žaliojo taško“ atstovė Asta Burbaitė. – Esame tikri, jog savo namuose nesunkiai rasite nenaudojamų medvilninių marškinėlių ar paklodžių – atsineškite jas ir paverskite nauju pasėstuku. O žvakių gamybai, jei tik turite, paimkite tuščių nedidelių stiklinių/plastikinių indelių.“

„Žaliojo taško“ nuotr./Interaktyvi „Žaliojo taško“ veikla
„Žaliojo taško“ nuotr./Interaktyvi „Žaliojo taško“ veikla

Organizacija taip pat atsiveža ir Alytaus lėlių teatro aktorius, kurie mažiausiems festivaliautojams rodys spektaklį „Kontis ir Tvarkius“. Tai istorija apie peliuką ir konteinerį, kurie stebi, kaip išmesti daiktai liūdi, nori toliau būti mylimi ir reikalingi. Du entuziastingi draugai padės daiktams atrasti naują gyvenimą kituose namuose.

„Žaliojo taško“ nuotr./Interaktyvi „Žaliojo taško“ veikla
„Žaliojo taško“ nuotr./Interaktyvi „Žaliojo taško“ veikla

Lankytojai susimokės tik už sukurtą taršą

Pats „Zero waste“ festivalis – nemokamas. Tačiau kiekvieno jo lankytojo prašoma kompensuoti festivalio veiklų metu sukurtą taršą – ji įkainota 10 eurų žmogui. Pasak festivalio organizatorės, Gretos Ašmantaitės, viena iš komandos narių atidžiai skaičiuoja įvairių veiklų sukuriamą CO2, dėl šios priežasties visi atvykusieji bus apklausiami, kokiu būdu pasiekė festivalio vietą. Festivalio dalyviai raginami kooperuotis po kelis į vieną automobilį, o gal netgi atplaukti baidare.

„Labai džiaugiuosi, jog į festivalio organizavimą labai įsitraukia bendruomenė – tiek Antalieptės miestelio, tiek aplinkosauginių organizacijų. Prisijungia ir „Žaliasis taškas“, ir jaunimo judėjimas „Fridays for Future“, palaiko eurokomisaras Virginijus Sinkevičius,“ – sakė organizatorė.

„Zero Waste“ festivalis rugpjūčio 7-9 dienomis vyks Inovatorių slėnyje, Antalieptėje, Zarasų rajone. Užsiregistruoti ir iš anksto sumokėti taršos mokestį galima spustelėjus šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius