Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kam klausos aparatai turėtų būti skiriami nemokamai?

Kasmet tūkstančiai Lietuvos gyventojų kreipiasi į specialistus dėl pablogėjusios klausos. Daugeliui tenka įsigyti klausos aparatus. Ar žinote, kad klausos aparatą galite įsigyti nemokamai, jei esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu? Už jį sumoka ligonių kasos iš Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) fondo lėšų. Neapsidraudusieji turėtų sumokėti nuo kelių šimtų iki keliasdešimt tūkstančių litų – nelygu koks klausos aparatas.
The Touch
Asociatyvinė nuotrauka. Klausos aparatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2012 m. klausos aparatams pirkti buvo skirta 1,4 mln. litų PSD fondo lėšų, 819 asmenų pasinaudojo galimybe gauti kompensaciją, dar 45 asmenims buvo implantuoti kochleariniai implantai, kuriems buvo išleista 3,7 mln. litų.

Ką daryti pablogėjus klausai

Jei pastebėjote, kad blogiau girdite, pirmiausia kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris nustatys, kas įvyko. Klausa gali blogėti dėl įvairiausių priežasčių – infekcijos, traumų, auglių, vidaus organų ligų, kraujagyslių spazmų, amžinių pakitimų ir kt. Gydytojas nuspręs, kaip reikia gydyti, o prireikus nusiųs konsultuotis pas specialistą – gydytoją otorinolaringologą (ausų, nosies, gerklės gydytoją). Jei bus nustatyta, kad jums būtinas klausos aparatas, gydytojas išduos siuntimą į audiologijos centrą ar kabinetą, kuriame kiekvienam pacientui asmeniškai pritaikomas tinkamas aparatas. Manoma, kad specialistų parinkti klausos aparatai gerokai pagerina klausą net 95 proc. pacientų.

Klausos aparatų pritaikymo kabinetai

Vilniuje: Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų klausos protezavimo kabinetas (Santariškių g. 2) arba UAB „Vilniaus medicinos technika“ klausos protezavimo kabinetas (Muitinės g. 34);

Kaune: Tarptautinis audiologijos ir foniatrijos centras (Eivenių g. 2),

Klaipėdoje: Klaipėdos suaugusiųjų regioninis audiologijos kabinetas (H. Manto g. 49),

Šiauliuose: Šiaulių regioninis audiologijos kabinetas (V. Kudirkos g. 99),

Panevėžyje: Panevėžio konsultacijų poliklinika (A. Jakšto g. 6),

Visagine: Visagino ligoninė (Taikos pr. 15A).

Kaip gauti klausos aparatą, perkamą PSD fondo lėšomis

Žinotina, kad klausos aparatą nemokamai turi teisę gauti apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu: suaugusieji – aparatą vienai ausiai, o vaikai iki 18 metų ir asmenys iki 24 metų, besimokantys specialiosiose ir aukštosiose mokyklose, – aparatus vienai arba abiem ausims. Nemokami klausos aparatai skiriami vieną kartą per 5 metus. Jei klausa sparčiai blogėja, klausos aparatas gali būti keičiamas anksčiau nei po 5 metų.

Kaip gauti kompensaciją, jei klausos aparatą nusipirkate patys

Klausos aparatus ligonių kasos perka centralizuotai, o pacientams jie skiriami eilės tvarka. Tačiau jei norite nelaukti, kol klausos aparatas bus nupirktas eilės tvarka, galite jį įsigyti savo lėšomis ir gauti kompensaciją. Galite pasirinkti ir kitokį nei ligonių kasų perkamas aparatas, pavyzdžiui, brangesnį, tuomet taip pat turite teisę į kainos dalies kompensaciją. Kompensacijos dydis atitinka PSD lėšomis centralizuotai perkamo klausos aparato kainą. Tad priklausomai nuo klausos aparato modelio, individualiai pritaikomo pagal prikurtimo laipsnį, kaina gali svyruoti nuo 181,65 iki 427,35 lito.

Savo lėšomis įsigijus klausos aparatą, dėl kompensavimo reikia kreiptis į VLK. Kompensavimo prašymo formą užpildo ir pasirašo audiologas ar klausos aparatų pritaikymo kabineto gydytojas specialistas. Pacientas nurodo reikiamus duomenis (sąskaitos, į kurią turi būti pervedama kompensuojamoji suma, duomenis ir kita). Kartu su prašymu turi būti pateikta įmonės, iš kurios buvo perkamas aparatas, sąskaita faktūra (originalas) ir kasos čekiai. Dokumentus galima siųsti paštu arba įteikti atvykus į VLK šiuo adresu: Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Europos aikštė 1, 03505 Vilnius.

Kompensacija pervedama į paciento asmeninę sąskaitą ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo prašymo pateikimo datos.

Informacija apie ligonių kasų PSD fondo lėšomis perkamus klausos aparatus ir išlaidų jiems įsigyti kompensavimą teikiama bendruoju ligonių kasų telefono numeriu 8 700 88888.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius