-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

PSD taryba: „Turi būti išlaikytas pasiektas sveikatos priežiūros paslaugų vartojimo lygis“

Vykstant teritorinių ligonių kasų (TLK) ir sveikatos priežiūros įstaigų sutarčių sudarymo procesui, labai svarbu užtikrinti ne tik tai, kad TLK prisiimami įsipareigojimai neviršytų joms 2013 metams skirtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų.
Tikrinant regą
Tikrinant regą / Fotolia nuotr.

Taip pat svarbu pirmąjį šių metų pusmetį išlaikyti iki šiol pasiektą sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo lygį, nemažinant finansavimo ir sudarant sąlygas žmonėms laiku gauti kokybiškas paslaugas.

Tam pritarė Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) taryba – patariamoji institucija, į kurios nuomonę atsižvelgiama sprendžiant reikšmingus privalomojo sveikatos draudimo klausimus. 

Tarybos nariai pritarė ir siūlymams naujas sutartis su paslaugų teikėjais pasirašyti tik dėl tokių pačių paslaugų, kurių išlaidos buvo kompensuojamos pernai, ir taikyti vienodas metodikas gydymo įstaigų metinėms sumoms apskaičiuoti. Tai turėtų būti daroma siekiant efektyviai naudoti PSDF biudžeto lėšas.

PSD tarybos pirmininkas, sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas tvirtino, kad PSDF biudžeto lėšų yra tiek, kiek yra, todėl jas būtina kuo racionaliau naudoti, siekiant pacientams užtikrinti tokį patį paslaugų prieinamumą ir kokybę kaip iki šiol.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktorius Algis Sasnauskas, teigdamas, kad nemažės lėšos šių metų pirmąjį pusmetį pacientams suteiktų paslaugų išlaidoms kompensuoti, rėmėsi ir sveikatos apsaugos ministro 2013 m. vasario 6 d. įsakymu. Jame numatyta, kad turi būti išlaikytas iki šiol pasiektas sveikatos priežiūros paslaugų vartojimo lygis ir ne blogesnis nei iki šiol paslaugų prieinamumas pacientams, o šių paslaugų išlaidos apmokamos taikant šiuo metu galiojančią sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertę.

Įvertinus tai, kad trūksta lėšų sveikatos priežiūros sistemai finansuoti antrąjį šių metų pusmetį, ir toliau bus ieškoma galimybių trūkstamų lėšų poreikiui patenkinti.

„Realiausias būdas tai padaryti – naudoti PSDF biudžeto rezervo lėšas, kurių šiuo metu yra sukaupta daugiau kaip ketvirtis milijardo litų. To prašėme ir prašysime Sveikatos apsaugos ir Finansų ministerijų bei Vyriausybės, norėdami užtikrinti, kad neblogėtų paslaugų prieinamumas žmonėms ir būtų įgyvendinami nauji įsipareigojimai, o suteiktų paslaugų išlaidos apmokamos pagal šiuo metu galiojančią bazinių kainų balo vertę, jos nemažinant“, – kalbėjo A. Sasnauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius