Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Supaprastinta siuntimų į reabilitacijos įstaigas tvarka

Valstybinei ligonių kasai prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) patobulinus privalomojo sveikatos draudimo informacinę sistemą „Sveidra“ atsirado galimybė supaprastinti siuntimų į reabilitacijos įstaigas išdavimų tvarką. Tad nuo spalio 1 d. pacientams, kuriems skiriamas reabilitacinis gydymas stacionariose sveikatos priežiūros įstaigose ar sanatorijose, nebereikia patiems vykti į teritorinę ligonių kasą (TLK) pažymos, patvirtinančios jų teisę į kompensaciją už minėtą gydymą.
Gydytojas
Gydymas / Fotolia nuotr.

Dabar reikiamų dokumentų tvarkymu rūpinasi patys medikai, naudodamiesi privalomojo sveikatos draudimo informacine sistema „Sveidra“ – siųsdami ligonį į reabilitacijos įstaigas, jie TLK elektroniniu būdu pateikia prašymą dėl paciento reabilitacinio gydymo išlaidų kompensavimo. Per vieną darbo dieną elektroniniu būdu iš TLK gaunamas atsakymas, ar pacientui minėto gydymo išlaidos bus kompensuojamos. Apie TLK išduotą elektroninę pažymą ligonį turi informuoti į reabilitaciją siunčiantis gydantysis gydytojas. Tokia tvarka neabejotinai patogesnė ligoniams ir gydymo įstaigoms, siunčiančioms juos medicininės reabilitacijos paslaugoms gauti. Anksčiau šių įstaigų socialiniams darbuotojams tekdavo sunkiai judantiems pacientams šias pažymas atvežti iš TLK.

Kiek kitokia tvarka galioja dėl ambulatorinės reabilitacijos. Pacientai, siunčiami ambulatorinei reabilitacijai, pasiimti pažymos dar turės atvykti į TLK arba į jos atstovybę savivaldybėje. Tiesa, ir šiems pacientams nustatyta palengvinimų – jiems mažiau teks keliauti. Tarkim, jei pacientas iš Panevėžio buvo gydomas Vilniuje ir čia jam skiriama ambulatorinė reabilitacija – kreiptis dėl pažymos jis galės į Vilniaus TLK. Anksčiau dėl minėtos pažymos pagal gyvenamąją vietą tekdavo kreiptis į Panevėžio TLK. Beje, VLK ketina ir toliau tobulinti privalomojo sveikatos draudimo informacinę sistemą „Sveidra“, tad tikėtina, kad netrukus rūpintis šių pažymų gavimu nereikės ir pacientams, siunčiamiems ambulatorinei reabilitacijai.

Informuojame, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems gyventojams medicininę reabilitaciją ar sanatorinį gydymą skiria gydantysis gydytojas, remdamasis fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo rekomendacijomis. Ar pacientas gali gauti šias paslaugas stacionare, ar ambulatoriškai, sprendžia gydantysis gydytojas pagal paciento sveikatos būklę. Svarbu tai, kad pacientas turi teisę pats pasirinkti, į kurią įstaigą jam parankiau vykti. Tam pasitarnauja jau ne vienerius metus VLK interneto svetainėje (www.vlk.lt) veikiantis skyrelis „Medicininė reabilitacija“. Jame galima sužinoti apie laisvas vietas medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančiose įstaigose, nurodomi jų adresai, telefonai, įstaigų teikiamos paslaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius