-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbi informacija ligonių kasų interneto svetainėse

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) interneto svetainėje (www.vlk.lt) gausu naudingos informacijos. Jau kuris laikas veikia skyrelis „Pasitikrinkite savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu“. Juo pasinaudoti gali kiekvienas šalies gyventojas, tereikia šio skyrelio skiltyje „Draudžiamojo paieška“ įrašyti asmens kodą arba draudžiamojo asmens identifikacinį kodą (DIK). Tokia galimybė atsirado praėjusių metų pabaigoje VLK pradėjus eksploatuoti Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrą.
Žiniatinklio televizijos privalumas – unikalus turinys.
Žiniatinklio televizijos privalumas – unikalus turinys. / 123rf nuotr.

Draudžiamųjų registras yra informacinė sistema, kurioje ne tik registruojami draudžiamieji, bet ir nustatomas asmens apdraustumas bei apdraustumo galiojimo laikotarpiai, klasifikuojami apdraustieji. Šiame registre registruojami visi Lietuvos gyventojai – nuolat Lietuvoje gyvenantys Lietuvos ir užsienio šalių (ES ir kitų šalių) piliečiai, laikinai Lietuvoje gyvenantys ir teisėtai dirbantys užsieniečiai bei nepilnamečiai jų šeimos nariai (įskaitant valstybės globojamus užsieniečius). Iš registro išregistruojami asmenys, deklaravę išvykimą iš Lietuvos. Atvykę į Lietuvą ir deklaravę atvykimą bei gyvenamąją vietą, asmenys į šį registrą tuoj pat įregistruojami. Registro duomenys nuolat atnaujinami.

Sužinoti apie savo draustumą, jo istoriją jau keleri metai galima naudojantis e. paslaugomis. Tai asmeninė informacija, todėl prieinama tik galintiems saugiai prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų www.epaslaugos.lt – viešųjų e. paslaugų sistemos, kurioje kaupiami taip pat ir ligonių kasų duomenys. Čia kaupiama informacija apie asmenų prisirašymą prie gydymo įstaigos, apie suteiktas ambulatorinio, stacionarinio gydymo, medicininės reabilitacijos paslaugas bei išrašytus kompensuojamuosius vaistus. Duomenys pateikiami išsamiai: nurodomas gydymo įstaigos pavadinimas ir registro kodas, apsilankymo data, gydytojo pavardė, paslaugos pavadinimas, diagnozė ir kita. Šiuos duomenis pateikia gydymo įstaigos ir vaistinės, sudariusios sutartis su ligonių kasomis.

Svarbus skyrelis „Nemokėkite, kol neįsitikinote priemokų už gydymą teisėtumu“. Kai gydymo įstaigose paprašoma privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų asmenų sumokėti ar primokėti už gydymo paslaugas arba gydantis stacionare pačiam įsigyti vaistų ir medicinos pagalbos priemonių, rekomenduojame išsiaiškinti, kodėl to reikalaujama, paprašyti dokumentų, įrodančių priemokų teisėtumą. Tačiau geriausia būtų jau iš anksto žinoti atvejus, kai iš privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų pacientų gali būti imamas papildomas mokestis. Tam pasitarnaus interneto skyrelyje „Nemokėkite, kol neįsitikinote priemokų už gydymą teisėtumu“ skelbiama informacija.

Be to, jau ne vienerius metus VLK interneto svetainėje galima sužinoti apie laisvas vietas medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančiose įstaigose. Valstybinės ligonių kasos specialistai, bendradarbiaudami su reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančiomis įstaigomis, skelbia gyventojams naudingą informaciją minėtos interneto svetainės skyrelyje „Medicininė reabilitacija“. Jame informuojama apie laisvas vietas vaikų bei suaugusiųjų reabilitacijos įstaigose, nurodomi jų adresai, telefonai, įstaigų teikiamos gydymo rūšys. Tai pagalba pacientams ir gydytojams, siunčiantiems ligonį į minėtas gydymo įstaigas.

Taip pat VLK ir teritorinių kasų interneto svetainėse veikia „Klausimų ir atsakymų“ skyreliai, kuriuose skelbiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus. Ligonių kasų specialistai nuolat analizuoja gaunamus klausimus, papildo interneto svetaines gyventojams aktualia informacija.

Beje, TLK adresus ir telefonų numerius rasite VLK svetainės adresu www.vlk.lt įvadinio puslapio viršuje esančiame skyriuje „Teritorinės ligonių kasos, kitos naudingos nuorodos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius